StoryEditor
SvijetŠIRENJE DEZINFORMACIJA

Njemački portali pogrešnog čovjeka proglasili ubojicom: policijski očevid još je bio u tijeku kad je anonimac na Twitteru izjavio da zna tko stoji iza zločina, mediji su odmah zagrizli udicu

Piše PSD
26. siječnja 2022. - 16:44

Dok je policija na licu mjesta tek utvrđivala činjenice, na Twitteru se pojavilo ime navodnog ubojice iz Heidelberga. Medijski portali su to preuzeli i tako sudjelovali u širenju dezinformacija, piše DW.

Na kampusu Sveučilišta u Heidelbergu u ponedjeljak se dogodio oružani napad - jedna žena je ubijena, a više ljudi je ranjeno. Samo nekoliko minuta nakon prve udarne vijesti, na Twitteru je predstavljen navodni počinitelj.

Njemačka novinska agencija dpa je u 13:44 bila prva koja je izvijestila da policija provodi operaciju velikih razmjera. U 13.49 anonimni Twitter račun "DerguteUser" (Dobar korisnik) već́ je tvrdio da zna tko stoji iza zločina – iako se do tada nije znalo što se točno dogodilo, a kamoli tko je odgovoran.

Ni kriv ni dužan

- Počinitelj je identificiran kao 23-godišnji Tobias L. (ime su anonimizirali urednici) - napisao je korisnik te naveo i motiv zločina.

- Kao motiv za svoj postupak naveo je da se, kao radikalni veganac, htio osvetiti za patnju životinja, i da također osjeća jaku mržnju prema studentima - tvrdi "dobar korisnik".

Taj profil na Twitteru u međuvremenu je izbrisan, ali je objava o navodnom atentatoru arhivirana. Korištena fotografija potječe s L.-ovog profila na Instagramu i, prema njegovim izjavama, prikazuje ga s pištoljem na snimanju za YouTube seriju. L. je glumac i pisac. Na Instagramu se predstavlja kao veganski nutricionist. Na Twitteru je jučer tijekom dana objavljeno više fotografija, informacija i navodni oproštajni video navodnog atentatora - očigledno također uzeti s društvenih mreža glumca i pisca L.

Ta se informacija brzo pokazala kao lažna vijest, ali su ju korisnici dijelili i dalje, a medijski portali prenosili kao pravi izvještaj, navodi DW.

Na primjer, Radio Sarajevo je o oružanom napadu u Heidelbergu pisao da je "23-godišnji Tobias L. zapucao" (taj tekst je kasnije ispravljen uz ispriku redakcije). A Tikleak je pored imena čak objavio i navodni motiv počinitelja. 

U međuvremenu je glasnogovornik policije za DW objasnio da ime napadača u Heidelbergu nije navedeno i da bilo kakve spekulacije ne dolaze u obzir. „Počinitelj je mrtav. Pretpostavljamo da se radi o jednom počinitelju“, navodi se u priopćenju policije.

Tobias L. se oglasio na svom Instagram kanalu i rekao da je još uvijek živ: "To je laž. Ja nisam napadač. Prikazana je slika na kojoj držim pištolj. Ja sam glumac". Slučaj još jednom pokazuje koliko brzo se lažne vijesti mogu proširiti internetom i uzeti zdravo za gotovo, piše DW.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. svibanj 2022 02:52