StoryEditorOCM
Svijetneslavni popis

Njemački mediji upozoravaju turiste: ‘Budite oprezni putujete li u ove zemlje!‘; Hrvatska je visoko na popisu opasnih

Piše Vijesti SD
30. srpnja 2024. - 12:41

Više od 20.000 osoba poginulo je u prometnim nesrećama u Europi 2023. godine. To znači da je zabilježeno 47 smrtnih slučajeva u prometu na milijun stanovnika. Međutim, dok neke zemlje poput Njemačke i Švedske imaju niske stope prometnih nesreća, rizik od smrtonosnih prometnih nesreća znatno je veći u drugim zemljama.

Njemačka i Švedska su među najsigurnijim zemljama u EU. U Njemačkoj su prošle godine zabilježena 34 smrtna slučaja u prometu na milijun stanovnika, dok je Švedska još sigurnija s 22 smrtna slučaja u prometu.

No, rizik je znatno veći, posebice na jugu i istoku Europe. U Slovačkoj i Mađarskoj broj poginulih na cestama je oko 50 na milijun stanovnika, što ih čini desetim najnesigurnijim regijama. Najopasnije zemlje za vozače u EU su Bugarska i Rumunjska, prenosi Fenix-magazin pisanje njemačkih medija koji građane upozoravaju da budu oprezni putuju li na odmoru u neku od navedenih zemalja.

Ovo je deset zemalja s najvećim stopama prometnih nesreća:

Bugarska (82 smrtna slučaja u prometu na milijun stanovnika u 2023.)

Rumunjska (81)

Latvija (76)

Hrvatska (71)

Portugal (61)

Grčka (60)

Litva (56)

Italija (52)

Poljska (52)

Slovačka (52)

EU si je postavila ambiciozan cilj: do 2050. nitko ne bi trebao poginuti u prometu. Ovaj projekt se zove “Vision Zero”. I to već ima utjecaja: dok je 2001. godine više od 51.000 ljudi poginulo na cestama EU-a, 20 godina kasnije ta je brojka bila gotovo 75 posto manja.

Međutim, pad se usporio posljednjih godina. U 2021. bilo je čak šest posto više smrtnih slučajeva u prometu.

EU stoga planira daljnje mjere za smanjenje broja poginulih u prometu.

To uključuje nova ograničenja brzine (30 km/h u stambenim područjima), nultu toleranciju za vožnju pod utjecajem alkohola i nove asistente za podršku vozačima. Kako pišu njemački mediji, 95 posto svih prometnih nesreća uzrokovano je ljudskim pogreškama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. rujan 2024 23:06