StoryEditorOCM
Svijetsvi peru ruke

Njemački istražitelji prikupili dokaze o eksploziji plinovoda Sjeverni tok, otkrili su i u koje države vode tragovi

Piše Hina
10. lipnja 2023. - 10:01
Njemački istražitelji ispituju dokaze koji upućuju na to da je Poljska korištena kao baza za sabotažu plinovoda Sjeverni tokAfp

Njemački istražitelji ispituju dokaze, koji upućuju na to da je Poljska korištena kao baza za sabotažu plinovoda Sjeverni tok u Baltičkom moru u rujnu, objavio je u subotu list Wall Street Journal.

Njemački istražitelji su u potpunosti rekonstruirali dvotjednu plovidbu 15 metara duge jahte "Andromeda", za koju se sumnja da je uključena u sabotažu plinovoda kojima je transportiran ruski plin u Europi, napisale su novine.

Odredili su da je jahta skrenula sa svog kursa i uputila se u poljske vode, a pozvali su se na Andromedinu radijsku i navigacijsku opremu, satelitske i mobilne telefone, račune elektroničke pošte i "uzorke DNK-a ostavljene na palubi, koje je Njemačka pokušala spojiti s najmanje jednim ukrajinskim vojnikom".

image

Kancelar Olaf Scholz, Njemačka je pretrpjela veliku štetu eksplozijom plinovoda, istražitelji su uspjeli locirati krivce

Tiziana Fabi/Afp

Njemački ured kriminalističke policije i poljski ured premijera nisu odmah odgovorili na Reutersov zahtjev za komentarom.

List The Washington Post je ovog tjedna objavio da su Sjedinjene Američke Države saznale za ukrajinski plan napada na plinovod tri mjeseca prije nego što su oštećeni podmorskim eksplozijama.

image

Volodimir Zelenskij je u srijedu rekao za njemačke medije da Ukrajina nije napala plinovode Sjeverni tok

Afp

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij je u srijedu rekao za njemačke medije da Ukrajina nije napala plinovode Sjeverni tok.

Eksplozije su se dogodile u gospodarskim područjima Švedske i Danske. Obje zemlje su rekle da su eksplozije bile namjerno prouzročene, no da tek moraju odrediti tko je za njih odgovoran.

image

Eksplozije plinovoda dogodile su se u gospodarskim područjima Švedske i Danske. Obje zemlje su rekle da su eksplozije bile namjerno prouzročene

Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. rujan 2023 11:58