StoryEditorOCM
Svijetmoćna mačka

Njemački Gepardi stari gotovo 50 godina i dalje su među najboljima. Pogledajte kako precizno skidaju ruske dronove

27. rujna 2023. - 19:38

Zračne snage Ukrajine objavile su video koji prikazuje uspješno noćno rušenje iranskih bespilotnih letjelica Shahed-131/136  kojima Rusi svakodnevno zasipaju Ukrajinu. Na snimci napravljenoj na području Odese, vidi se pogodak iz jednog od ponajboljih samohodnih protuavionskih topova na svijetu koji su se pokazali iznimno uspješnima u ukrajinskom ratu. Oni koji su pomislili  kako se radi o nekom najnovijem sofisticiranom oružju duboko se varaju, štoviše to su pravi metuzalemi, stari i preko 50 godina. Riječ je o njemačkim Gepardima.

Flakpanzer Gepard predstavlja par radarski vođenih 35-milimetarskih automatskih topova u kupoli za dvije osobe na šasiji tenka Leopard 1, u kojoj sjedi vozač. Jedan bivši zapovjednik Geparda izjavio da je njegov radar s dometom od skoro 15 kilometara, praćen dodatnim S-pojasnim radarom, toliko dobar da bez problema može pokazati i ptice na nebu.

Skupi i sofisticirani protuzračni lanseri kao što je američki sustav Patriot imaju zadaću štititi od drugih velikih prijetnji. Između ostaloga prate putanje balističkih projektila i rakete kojima su opremljeni jedva da su malo manje od projektila za čije su uklanjanje dizajnirani, stoga obrana od bespilotnih letjelica često pada na niže razine protuzračne obrane. Ukrajinci su se rojevima dronovima pokušali suprotstaviti na sve moguće načine, pa čak i tako da su prastare strojnice iz bivših ratova namontirali na fleksibilna postolja i uperili u nebo. Pokazalo se naime, kako je jeftina protuzračna obrana najbolje oružje za borbu protiv jeftinih dronova. Sustavi su to kojih treba imati mnogo jer se mora srušiti priličan broj dronova. A za to su prastari njemački Gepardi idealni. Do sad je Ukrajini isporučene 46 Geparda, a Njemačka je objavila kako je počela ponovo proizvoditi municiju za ovo oružje iz Hladnog rata.

Švicarska je donedavno imala monopol u proizvodnji streljiva za Gepardove dvostruke automatske topove od 35 milimetara, a pozivajući se na neutralnost švicarska vlada odbila je prodati svoje streljivo Ukrajini. Njemačka vlada je riješila problem tako što je platila svojoj tvrtki Rheinmetall, koja je davno ugasila proizvodnju ovog streljiva, da otvori novu proizvodnu liniju. Prvi sanduci streljiva isporučeni su Ukrajini početkom rujna.

image
Sergei Supinsky/Afp

Gepard je desetljećima bio kamen temeljac protuzračne obrane Bundeswehra i dobrog dijela zemalja NATO-a. Iz Njemačke je postupno izbačen iz upotrebe nakon 2010. i zamijenjen sustavom Wiesel 2 Ozelot s četiri lansera. Od 1980-ih u nekoliko je navrata dodatno nadograđivan modernom elektronikom, pogotovo kad je u pitanju dalekometno skeniranje. Razvijena mu je i nadogradnja raketnog sustava koju čine Stingeri u dva boksa montirani na automatske topove.

Njemački proizvođač tenkova Krauss-Maffei Wegmann isporučio je prvi od ukupno 570 primjeraka ovog flakpanzera krajem 1976., a posljednji je iz tvornice izašao 1980. Danas, ne postoji niti jedan Gepard mlađi od 40 godine, no vojni eksperti ga i dalje ocjenjuju ponajboljim samohodnim oružjem svoje klase ikad proizvedenim.

image
Sergei Supinsky/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. studeni 2023 06:49