StoryEditor
Svijetmade in germany

Njemačka vlada odriješila kesu: svakome zaposlenom jednokratni bonus od 300 eura, postoji način da ga dobiju i umirovljenici

Piše PSD
27. srpnja 2022. - 10:54

Pri velikom poskupljenju životnih troškova, naročito energenta, mnogi slojevi stanovništva su ugroženi. Postoje izračuni da će poskupljenjima i problemima s ruskim plinom najviše biti ugrožena najbogatija članica Europske unije, Njemačka, i to zbog velike izloženosti svoje industrije ruskom plinu.

Međutim Nijemci nove okolnosti ne dočekuju nespremni. Već pozivaju na štednju s grijanjem, a jedna od mjera jest i najava da će, kao pomoć zbog poskupljenja energeneta, njemački zaposlenici od rujna dobiti jednokratni bonus od 300 eura.

image

Cijene goriva uzdrmavaju njemačke zaposlenike

AFP

– Paušalni iznos cijene energije (EPP) od 300 eura ima cilj rasteretiti one skupine stanovništva koje obično snose putne troškove u vezi sa svojim prihodima i koje su u tom smislu jako opterećene zbog trenutnog kretanja cijena energije. Pravo na 300 eura imaju i oni koji rade mini job te radnici na određeno vrijeme u poljoprivredi i šumarstvu. Jedini uvjet je da se radna aktivnost mora održati barem jedan dan u 2022. godini, objasnila je njemačka Savezna uprava Ministarstva financija, piše Marijana Dokoza za Fenix-magazin.

image

Njemačka umirovljenica, hoće li se njena aktivnost uračunati u zaposlenje?

AFP

Iz tako definiranoga paketa pomoći izostavljeni su umirovljenici i studenti, međutim postoji i način da i penzioneri legalno dobiju paušal.

Naime, ako u 2022. prihvate mini posao, dobit će i paušal za energiju od 300 eura. Ali, poslodavac može provesti isplatu samo ako mu je radnik prije isplate pisanim putem potvrdio da se radi o prvom radnom odnosu. Tada mogu u svojoj poreznoj prijavi zatražiti paušalnu cijenu energije, pojašnjava portal Haufe financije, prenosi Fenix-magazin.

image

Nijemci su već počeli zagovarati smanjenje temperature grijanja (ilustracija)

Ina Fassbender/AFP

Treba reći i to da se paušalna cijena energije ne uračunava u limit od 450 eura i da to jednokratno plaćanje mora biti oporezovano.

Možda će taj potez njemačke vlade potaknuti i hrvatsku, koja gleda prema europskim orijentirima, da i domaćim zaposlenicima, pogođenim poskupljenjem energenata, isplati sličnu naknadu. U eurima, dakako, na koje uskoro prelazimo. Bilo bi to smimulativno i za navikavanja na novu valutu.

image

Hrvatskim umirovljenicima i zaposlenicima ostaje nada za sličnu domaću naknadu

Vojko Bašić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. rujan 2022 07:40