StoryEditorOCM
Svijetnovi propis

Njemačka revolucionarno mijenja sustav bolovanja: promjene uskoro stupaju na snagu, radnici trebaju imati ovo na umu

Piše Vijesti SD
3. prosinca 2023. - 12:40

Postoji novi propis koji će utjecati na propisivanje bolovanja u Njemačkoj.

Građanima će ova odluka posebno pogodovati zimi jer će olakšati pristup medicinskoj pomoći. Fenix magazin objašnjava o kakvim se promjenama radi.

Od 7. prosinca Njemačka planira uvesti novi propis koji će promijeniti i iz temelja revolucionirati sadašnji sustav izdavanja potvrda o privremenoj nesposobnosti za rad, odnosno doznaka za bolovanje.

Riječ je o već poznatoj mjeri iz najjače faza pandemije koronavirusom: otvaranja bolovanja putem telefona.

Ova praksa, koja je trebala biti ukinuta kada COVID-19 nestane, no sada bi se mogla trajno primjenjivati. Ovaj bi potez mogao donijeti dugoročne promjene u načinu na koji ljudi dobivaju liječničke potvrde o bolovanju, te će učiniti pristup medicinskoj podršci fleksibilnijim.

Bundestag ga je u ljeto odlučio trajno uvesti, no provedba ovog propisa je odgođena. Zajednički odbor prvotno je planirao uspostaviti smjernice do kraja siječnja. Ali, stanje u liječničkim ordinacijama zahtijeva ubrzanu implementaciju ovog propisa.

Kako pišu njemački mediji, telefonsko bolovanje moglo bi se naći na dnevnom redu plenarne sjednice 7. prosinca.

Iz Saveznog zajedničkog povjerenstva objašnjavaju da uredba stupa na snagu odmah čim bude usvojena.

Novi propis dopušta da se sve bolesti za koje se ne očekuje da će biti teške mogu potvrditi telefonom, pod uvjetom da ordinacija poznaje pacijenta i da se identitet pozivatelja može nepobitno utvrditi. To znači da se pacijenti mogu sami liječiti kod kuće kada su bolesni bez odlaska u ordinaciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. veljača 2024 17:49