StoryEditorOCM
SvijetOZBILJAN PROBLEM

Njemačka prednjači po broju nepotrebnih zahvata: ‘Liječnici izvode operacije jer im je to isplativo. Ponekad naprave više štete nego koristi‘

Piše PSD
19. listopada 2021. - 15:30

Medicinski sustav u Njemačkoj pati od mnogih nepotrebnih zahvata, a jedan od razloga za to je sustav naplaćivanja koji omogućuje ovakvu praksu. I liječnici i pacijenti trebali bi odlučnije odbijati nepotrebne usluge, piše DW.

Suvišna medicinska skrb isprva zvuči kontradiktorno: kako previše skrbi može biti štetno? No radi se o uslugama i zahvatima tijekom dijagnostike i terapije koje pacijentu uopće ne pomažu. 

- Dijagnoza i terapija u principu može biti štetna - smatra profesor Martin Scherer sa Sveučilišne klinike Hamburg-Eppendorf, po specijalizaciji liječnik opće prakse i stručnjak za pitanja suvišne medicinske skrbi. 

Često se radi o slučajnim nalazima na rendgenskim snimkama ili nekom laboratorijskom nalazu koji može odvesti do krive dijagnoze i terapije, što na kraju od zdravog čovjeka čini bolesnika.

Primjera koji pokazuju da medicinski tretman nije uvijek najbolje rješenje ima mnogo: ponavljanje pretrage za otkrivanje raka prostate, antibiotici koji se propisuju kod upale grla i koji nemaju nikakvo djelovanje na uzročnike, pa sve do mnogih nepotrebnih operacija zbog bolova u kralježnici. 

Pritom se ne radi o marginalnom problemu, ističe DW.

Jedna studija pokazuje da je oko 20 posto usluga i zahvata u zemljama Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj nepotrebno. Ako se u obzir uzme Njemačka gdje su izdavanja u zdravstvu 40 posto viša od EU-prosjeka, onda je jasno da se radi o ogromnim sredstvima koja bi mogla biti utrošena smislenije.

Drugi razlog je sustav naplate medicinskih usluga u Njemačkoj.

- Nikoga se ne plaća za dug, detaljan i iscrpan razgovor s pacijentom koji bi mogao često otkloniti nepotrebnu terapiju. Operacija se naprotiv plaća. Uvijek je isplativije obaviti neku operaciju - rekao je Scherer za DW.

40 posto ispitanih liječnika u njemačkim klinikama smatra da je velik broj zahvata uvjetovan ekonomskim faktorima.

Mnogi liječnici radije propišu neki zahvat iz straha da bi mogli imati tužbu za vratom ako se ispostavi da je nešto pošlo u krivom smjeru tijekom terapije. Često potpuno nepotrebno, jer mnogi liječnici nisu dovoljno informirani o pravnoj pozadini svog posla i nepotrebno strahuju od pravnih posljedica.

Scherer svoje kolege poziva da se drže slogana "manje je više" i da koji put pokažu spremnost i na nedjelovanje.

- To je kompliciran i dugotrajan proces i iziskuje strpljenje - rekao je Scherer.

Sličan proces bi trebao uslijediti i kod pacijenata. Oni često razmišljaju u smjeru: "Ja sam uredno plaćao godinama svoje osiguranje i sada očekujem potpunu uslugu." Ako liječničku ordinaciju napuste bez recepta ili uputnice, mnogi pacijenti se osjećaju zapostavljenima.

Kako bi se promijenio način razmišljanja, kako kod liječnika, tako i kod pacijenata, pokrenute su i međunarodne inicijative poput "Choosing wisely" ("Odabrati promišljeno"). Slične inicijative su pokrenute i u Njemačkoj. One između ostalog sadrže i zahtjev za bolje plaćanje razgovora koje liječnik obavlja s pacijentom. Vjeruje se da se kroz iscrpne razgovore mogu izbjeći mnogi nepotrebni tretmani. Što je na kraju bolje za sve, piše DW.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. siječanj 2023 04:32