StoryEditor
SvijetUTRKA S OMIKRONOM

Njemačka pred uvođenjem obvezne vakcinacije? U jednoj pokrajini dosad je bar jednom dozom cijepljeno 70 posto mladih u dobi od 12 do 17 godina

Piše PSD
29. prosinca 2021. - 23:55

Poslije Božića opet vladaju gužve u omiljenom trgovačkom centru Alexa u Berlinu. Jedan od razloga je, kao i svake godine, povrat i zamjena božićnih poklona. A drugi – cijepljenje – javlja DW.

Ovog prijepodneva se ispred Centra za cijepljenje na prvom katu stvorio red od nekih 50 metara. Mnogi pokušavaju prikratiti vrijeme ispunjavanjem potrebnih formulara. No, bez obzira na to, poprilično potraje dok se ne dođe na red.

Njemačka vlada je zadovoljna jer je ispunila cilj koji je sama sebi zadala – osigurati 30 milijuna doza cjepiva od studenoga do kraja godine. No, bez obzira na to, stopa onih koji su dva puta cijepljeni raste vrlo sporo: u posljednja dva tjedna je porasla tek za dva i pol posto, pa sada iznosi oko 71 posto. Mnoge raspoložive doze su upotrijebljene za treću dopunsku tzv. booster dozu.

Moglo je i brže

Cijepljenje je za mnoge i dalje veliki izazov. Na primjer, u gradu Calau na jugu njemačke pokrajine Brandenburg, koji broji 7.700 stanovnika i u kojem je malo cijepljenih građana, vrlo je raširena delta varijanta virusa. Ovdje jednom tjedno dolazi autobus za cijepljenje. A to onda znači stajanje u redu i čekanje na hladnoći. Mnogi stariji se plaše da će baš tako pokupiti virus. A termin kod liječnika opće prakse moguće je dobiti tek početkom veljače. Druga opcija u mjestu? Ne postoji!

O jednostavnijim mogućnostima cijepljenja razmišlja i buduća predsjednica Konferencije ministara kulture Karin Prien. Ova ministrica obrazovanja pokrajine Schleswig-Holstein izvještava o dobrim iskustvima u školama. U njenoj pokrajini do sada je barem jednom dozom cijepljeno 70 posto mladih u dobi od 12 do 17 godina. To je daleko najveća stopa cijepljenih učenika u Njemačkoj.

Njemačka pokušava cijepiti što više ljudi prije nego što se, kako predviđaju mnogi stručnjaci, ubrzano počne širiti soj omikron. Ministar zdravstva Karl Lauterbach kaže da bi to trebalo spriječiti ozbiljna oboljenja.

No, broj novozaraženih je već neko vrijeme u padu. Aktualna sedmodnevna incidencija iznosi 205 novih slučajeva na 100.000 stanovnika – prije mjesec dana bila je 450. Iz tehničkih razloga nije jednostavno dati dnevno aktualni pregled širenja novog soja koronavirusa.

Bez velikih okupljanja za Novu godinu

Od 28. prosinca, dakle tri dana pred Novu godinu, u cijeloj Njemačkoj vrijede stroža ograničenja kontakata. Ukratko, ne smije se okupiti više od 10 osoba. Kod necijepljenih je čak mnogo strože – dozvoljene su samo dvije osobe. Diskoteke i klubovi su zatvoreni. U pojedinim mjestima uvedeno je ograničenje radnog vremena za restorane.

image
Ulice Münchena - za Novu godinu jače se ograničavaju okupljanja
AFP

Za samu Novu godinu, kada se u Njemačkoj na ulicama tradicionalno ispaljuju nebrojene količine raketa i petardi, uvedena je i zabrana prodaje pirotehničkih sredstava. U mnogim mjestima su otkazani i središnji vatrometi. S obzirom da zbog upotrebe pirotehnike dolazi do mnogih ozljeda, tako se pokušava spriječiti preopterećenje službe hitne pomoći.

7. siječnja se savezni kancelar Olaf Scholz ponovo sastaje s pokrajinskim premijerkama i premijerima. U prvom tjednu zasjedanja Bundestaga raspravljat će se o općoj obvezi cijepljenja. Tu su još neka otvorena pitanja, recimo nakon koliko vremena će se zahtijevati booster doza. Ili pitanje kako prikupljati podatke i kako saznati tko je do sada cijepljen i koliko često. Ne postoji centralni registar. Hoće li se uvesti ili će policija nasumičnim kontrolama provjeravati je li neka osoba cijepljena?

Božićni praznici u mnogim pokrajinama završavaju s Novom godinom. Škole ponovo počinju s radom. Ne postoji izvanredni plan za zatvaranje škola. Trenutno se ne spominje ni online nastava. No, i to bi se moglo promijeniti s obzirom na to da su se škole morale zatvoriti kada se svojedobno raširila delta varijanta – javlja DW.

image
AFP
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. kolovoz 2022 21:55