StoryEditorOCM
SvijetSTRAH OD NAJGOREG

Njemačka je odlučila ponovo - nakon 1941. - poslati svoje tenkove na Ruse. Evo što to znači za svijet

29. siječnja 2023. - 14:48

Zapad šalje ofenzivno oružje u Ukrajinu - tenkove. To uključuje, između ostalog, 31 američkih Abramsa i 14 njemačkih Leoparda; s drugim NATO zemljama ukupno stotinjak. Riječ je o dosad najvećoj najavi eskalacije na istočnom frontu, i to između dva najjača vojna bloka na planeti Zemlji. Joe Biden je na ovo očito uspio nagovoriti dosad nevoljkog Olafa Scholza koji je, kako kaže, "bio prisiljen prekršiti dugogodišnje pravilo". 

Prije nego što je njemački kancelar popustio pred ovom kampanjom pritiska, američki dužnosnici su primijetili da Scholz "ne vjeruje da je svijet spreman vidjeti njemačke tenkove blizu granica Rusije, kao podsjetnik na nacističku invaziju u Drugom svjetskom ratu", prema New York Timesu.

Iako si spomenuti medij to više ne dopušta priznati, postoji još jedna kruta povijesna ironija: Njemačka sada šalje tenkove ukrajinskoj vojsci koja je službeno inkorporirala ono što je Times jednom opisao kao "otvoreno neonacistički" bataljun Azov.

Po objavi nove faze proxy rata, njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock je izjavila: "Moramo učiniti više da obranimo Ukrajinu (tenkovima). Ali najvažniji i presudni dio je da to odradimo zajedno te da se mi Europljani međusobno ne prepiremo, jer vodimo rat protiv Rusije, a ne jedni protiv drugih." Dakle, ako ćemo shvatiti ozbiljno glavnu osobu međunarodne politike države koja je započela dva svjetska rata - upravo je objavljen i početak onog Trećeg.

Ignorirajući ankete, koje su pokazale da je relativna većina njemačkih građana - njih 43 posto - protiv ovakvog ishoda, Njemačka je odlučila ponovo - nakon 1941. - poslati svoje tenkove na Ruse.

Na ovaj način Zapad "izbjegava eskalaciju rata" eskalacijom rata, "spašava živote" ubijanjem više ljudi, "brani demokraciju" ignoriranjem narodne volje, "podržava slobodu" osiguravanjem izvanrednog stanja, te "osigurava prosperitet" izazivanjem recesije.

Ovo je pobjeda za ono što je osnivač Stratfora, vodeće svjetske geopolitičke obavještajne platforme, George Friedman 2015. opisao kao američki "primordijalni interes" - prekid "odnosa između Njemačke i Rusije" - dodavši da je riječ o "dugoročnoj prijetnji koju treba suzbiti u korijenu".

"Za Sjedinjene Države, iskonski strah je ... njemačka tehnologija i kapital te ruski prirodni resursi i radna snaga, kao jedina kombinacija koja je stoljećima plašila Amerikance. Dakle, kako će se ovo odigrati? Pa, SAD je već stavio svoje karte na stol. To je (kontrolirana) linija od Baltika do Crnog mora. Za Ruse, njihove karte su uvijek bile na stolu, oni moraju imati barem neutralnu, a ne prozapadnu Ukrajinu."

Prisiljavanjem Njemačke da pošalje svoje tenkove u bitku s Rusijom, SAD želi da Njemačka "dovuče rusku protuvatru", piše njemački parlamentarac Sevim Dağdelen. “Ne može se oteti dojmu da se nadamo da će mogući protunapad prije svega pogoditi Berlin. Sjedinjene Države time bi postigle jedan od svojih dugoročnih strateških ciljeva, naime zauvijek bi spriječile suradnju između Njemačke i Rusije.” Američki dužnosnici, upozorava Dağdelen, “tjeraju svog saveznika, poput vazala, da se žrtvuje”.

Paralelno, glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg očekuje da će države članice saveza povećati svoj cilj izdvajanja za obranu, koji trenutno iznosi dva posto BDP-a, tako smanjujući izdvajanja za obrazovanje i zdravstvo te ubrzavajući klimatske promjene. "Pretpostavljam da će to biti ambiciozniji cilj nego dosad, jer svi vide da moramo više ulagati", rekao je predvodnik nove ofenzive.

S ovakvim raspletom i uz zadnju poruku Zelenskog kako "nije zainteresiran za pregovore", izgledno je da će se predviđanja bivše službenice Pentagona Evelyn Farkas kako će "biti potrebno mnogo više vreća za leševe" da se postigne promjena režima u Rusiji - obistiniti. Pogotovo ako se nastavi s "logikom" genijalaca iz think tanka RAND koji kažu da je "Krim već bio pogođen mnogo puta bez masovne eskalacije iz Kremlja", tako podržavajući uvjerenja Bidenove administracije da bi trebalo sprovesti ofenzivu na taj teritorij. Nažalost, istina je da su Rusi značajno povećali svoju agresiju kao odgovor na udare na Kerčki most, počevši ciljati kritičnu ukrajinsku infrastrukturu na načine na koje do tada nisu.

S druge strane, pozivi o diplomaciji, poput amandamana kojeg su 18. siječnja uputila na glasanje tri su europarlamentarca - Clare DalyMike Wallace i Marc Botenga - a koji poziva na "hitne, intenzivne i održive diplomatske napore za okončanje rata u Ukrajini te okončanje patnje ukrajinskog naroda", se zanemaruju. Tom prilikom, od 630 glasova, više od 470 zastupnika odbilo je glasati za taj amandman; među njima HDZ-ovi i SDP-ovi članovi.

Ako pak dođe do nuklearnog rata - a Sat Sudnjeg dana je u utorak pokazao da smo 90 sekunda do ponoći - neće biti pretjerano važno je li za to kriva Rusija ili se dogodio jer je Putin loš čovjek.

Sve što će biti važno jest da nismo poduzeli korake da izbjegnemo takav ishod; niti se potrudili.

U drugu ruku, ništa neće biti važno jer čovječanstvo tada više neće niti postojati. Mašala!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. ožujak 2023 16:34