https://slobodnadalmacija.hr/templates/site/images/svgs/SD_dojavi.svg Slobodna Dalmacija - Njemačka: članica Kršćanske stranke tražila uklanjanje križeva
StoryEditor

Njemačka: članica Kršćanske stranke tražila uklanjanje križeva

Piše PSD.
27. travnja 2010. - 13:23

Muslimani za križeve!

Skupina njemačkih muslimana uključila se u utorak u raspravu u Njemačkoj o križevima izjavivši da je za njih u redu da križevi vise u razredima jer se vjera ne bi smjela povući iz javne sfere.

Poziv njemačke političarke turskog podrijetla na uklanjanje simbola kršćanskog križa iz državnih škola izazvao je nezadovoljstvo u njezinoj konzervativnoj stranci, a političarka je primila i prijetnje smrću iz redova krajnje desničarskih skupina.

Ayguel Oezkan, 38-godišnja kći turskih imigranata, koja bi trebala postati ministrica za socijalna pitanja u vladi desnog centra države Donja Saska, pozvala je na uklanjanje simbola križa u intervjuu.“Kršćanskim simbolima nema mjesta u državnim školama”, rekla je za tjednik Focus i ocijenila kako “škole moraju biti neutralno mjesto”.

Članovi njezine Kršćansko-demokratske unije (CDU), koju vodi kancelarka Angela Merkel, brzo su odbacili političarkine komentare.

To je “njezino osobno mišljenje”, rekao je premijer Donje Saske Crhistian Wulff.

Stefan Mueller, član parlamenta, zastupnik bavarske savezničke stranke CSU, nazvao je takav poziv “apsurdnim i šokatnim”.

Oezkan je pravnica rođena u Hamburgu, a njezini su roditelji u Njemačku doselili 60-ih godina. Oezkan, koja treba postati prva ministrica turskog podrijetla u nekoj njemačkoj pokrajinskoj vladi, rekla je za novine da je primila i prijetnje smrću. Dobila je 24-satnu policijsku zaštitu.

I. k., psd

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

05. prosinac 2020 01:32