StoryEditor
SvijetUPITNICI NAD GLAVAMA

Nizozemski odvjetnik u čudu nakon šokantnog suicida hrvatskog generala: Nikako ne mogu shvatiti zašto se Praljak ubio, pa uskoro bi izašao na slobodu!

Piše S. J. T.
29. studenog 2017. - 22:19

Nizozemski mediji također su posvetili veliki prostor u svojim informativnim emisijama suicidu Slobodana Praljka, generala pravomoćno osuđenog za ratni zločin.

Odvjetnik Erik Kok koji je radio za obranu i to u timu Valentina Ćorića od 2006. do 2011. godine, kaže da je iznenađen ovim postupkom. Dok naši odvjetnici navode da je teško nešto prokrijumčariti u zatvor, odvjetnik Kok se s tim ne slaže, pa tvrdi da su pritvorenici u kontaktu s velikim brojem ljudi.

- Pritvorenici su u posebnom krilu UN-a, u zatvoru u Scheveningenu primaju posjete od obitelji, prijatelja, odvjetnika... I baš kao što je i običnom zatvoru nemoguće spriječiti krijumčarenja, primjerice droga ili cigareta, tako je slučaj i ovdje. Pritvorenici mogu ići izvan pritvora, primjerice u bolnicu, te su opet u kontaktu s brojnim ljudima - kaže Kok za Nizozemski TV postaju RTL.

Novinari su ga pitali hoće li ovo samoubojstvo baciti ljagu na Nizozemsku, pošto se Haag nalazi na teritoriju te države.

- Haaški sud je odgovornost Ujedinjenih naroda. Čuvari su u službi UN-a. Sud fizički djelujuje u Haagu, ali Nizozemska nema puno veze s tim - kaže Kok, zakjučujući da je prilično zapanjujuće da se Praljak odlučio na samoubojstvo.

- General je osuđen na 20 godina, a osuđeni se mogu uvjetno puštati nakon dvije trećine odslužene kazne. Praljak je u zatvoru od 2004. i to znači da bi bio pušten u kratkom roku - zaključuje odvjetnik.

item - id = 519455
related id = 0 -> 1109182
related id = 1 -> 1108847
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. listopad 2021 07:35