stdClass Object ( [id] => 1169161 [title] => Nitko normalan ne želi rat, ali evo zašto ga se krimski Tatari možda i najviše pribojavaju. Naravno, to ne znači da sukobi već nisu krenuli! Evo i tko čime raspolaže... [alias] => nitko-normalan-ne-zeli-rat-ali-evo-zasto-ga-se-krimski-tatari-mozda-i-najvise-pribojavaju-naravno-to-ne-znaci-da-sukobi-vec-nisu-krenuli-evo-i-tko-cime-raspolaze [catid] => 241 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Nitko upućen i nije očekivao da će početi nekim spektakularnim napadom. Ispaljivanjem balističkih raketa, filmski razrađenim prizorima masovne invazije vojske preko granice... Serija oružanih incidenata i međusobnih optužbi između ukrajinskih i snaga proruskih separatista ("Rusija ne sudjeluje u tom sukobu", rekao je ovih dana zamjenik Putinovog ministra vanjskih poslova Sergej Veršinjin u UN-ovu Vijeću sigurnosti), dokaz je da je sukob Ruska Federacija-Ukrajina zapravo - već počeo. Ukrajinci će vam još kazati da se nikad nije ni prekinuo, još od ožujka 2014. i ruske okupacije Krima, odnosno, od sukoba s proruskim separatistima u istočnim dijelovima njihove zemlje.

No, to nije jedina analogija s ovdašnjim zbivanjima početkom devedesetih.

Zamjena teza koju ovih dana serviraju ruski državni mediji i proruski orijentirani novinari, a šire je i sveznalice opće prakse na društvenim mrežama, neodoljivo podsjeća na ratnu propagandu velikosrpske mašinerije s početka devedesetih.

Kao, Zapad je taj koji iz nekih svojih razloga širi "ratnu histeriju" i bezobzirno gura Ukrajince i svijet u rat. Rusi su miroljubivi i ne žele se miješati, ali ako, eto, baš budu morali štititi rusko stanovništvo u Ukrajini, učinit će to. Inače im ulazak na tuđi teritorij u vojnim čizmama ne bi pao na pamet!

Zato su mnogi diljem svijeta i nasjeli na prošlotjedno rusko likovanje nad objavljivanjem navodnog datuma njihove agresije koja se, gle vraga, nije dogodila baš najavljenog dana jer "ratovi u Europi rijetko počinju srijedom", kako je to superiorno konstatirao ruski izaslanik u EU-u Vladimir Čižov.

---

image
Vježba proruskih snaga u Bjelorusiji
---

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov je pak izjavio kako je "noć protekla kao i obično”. I zato je, po Rusima, "16. ožujka bio dan srama i propasti zapadne ratne propagande", jer su oni – pa ima i video, tko mu ne bi povjerovao! - baš taj dan počeli tobožnje povlačenje svojih snaga s Krima. A što uopće ruski tenkovi rade na Krimu, nije bitno, nećemo se valjda zamarati takvim sitnicama, pokvariti zabavu onima koji se cerekaju nad "gluposti Zapada"...

Inače, gle slučajnosti, baš je toga dana Putinova Ujedinjena Rusija podnijela prijedlog ruskoj Dumi da se prizna neovisnost dviju separatističkih "narodnih republika" nastalih na tlu Ukrajine. A iz NATO-a je stigla poruka da na terenu "nisu ustanovili nikakvu deeskalaciju, naprotiv, čini se a Rusija nastavlja jačati svoju vojnu prisutnost", kako je to formulirao glavni tajnik alijanse Jens Stoltenberg...

No, sumirajmo kako je to prikazano u dijelu medija: Amerika i NATO su zapravo zazivali rusku invaziju, ne daj bože da bi se moglo raditi o kontraobavještajnom raskrinkavanju ruskih planova ili pukom podmetanju, kao sastavnom dijelu tzv. hibridnog ratovanja.

Ako se neka činjenica ne uklapa u takve konstrukcije, to gore po nju. Ukrajincima se pak u prigodnim analizama "vadi enti korijen" pa se podsjeća na kolaboraciju s nacistima u Drugom svjetskom ratu, ističe jačanje tamošnje desnice proteklih godina, što bi valjda trebalo diskreditirati i želju Ukrajinaca da pristupe zapadnoeuropskim integracijama, zanijekati im i pravo na teritorijalni integritet i suverenitet?!

Svoj neskromni doprinos takvom narativu dao je, iz samo njemu znanih motiva, i predsjednik RH Zoran Milanović. Zadnji put u petak.

---

image
Pripadnici specijalne jedinice ukrajinske vojske u ophodnji na istoku zemlje
Aris Messinis
---

To što su Rusi odavno prisvojili Krim ("narodnim referendumom" čiji legitimitet EU ne priznaje!) kao i neka područja Ukrajine, promijenivši tako prvi put nakon Drugog svjetskog rata granice država unutar Europe, to je kao nebitno. I tretira se kao neki usputni incident u birtiji kasno u noći, ništa posebno... O vraćanju tog teritorija u pravni poredak Ukrajine se ne govori, pravi povod za aktualnu krizu na rubu ratnog sukoba je, naravno, uključivanje SAD-a i NATO-a u čitavu priču.

Moskva optužuje članice NATO-a da opremaju Ukrajinu oružjem, a SAD da potiče atmosferu sukoba i dizanja tenzija. Rusi bi da se NATO vrati na "tvorničke postavke" jer se smatraju ugroženima zbog širenja tog saveza na istok. Samo, to bi značilo i trenutno teško zamislivo odustajanje NATO-a od Poljske i baltičkih država, Estonije, Latvije i Litve, kao i dizanje ruku od raspoređivanja projektila u zemljama poput Rumunjske i Poljske, koje su nekoć bile dio ruskog geopolitičkog utjecaja. No, od pada "željezne zavjese", sve su te zemlje "prebjegle" u zapadnu sferu i političkog i ekonomskog interesa, što je u Rusiji, razumljivo, doživljeno kao poraz.

NATO poručuje da njihova politika "otvorenih vrata" neće biti obustavljena, a to je i velika nada Ukrajinaca, koji bi se na taj način, barem tako vjeruju, "osigurali" pred stalnom ruskom prijetnjom.

Putin pak širenje NATO-a na istok smatra prijetnjom, on bi najradije da se stvari vrate na stanje iz 1990. godine, u okvire dotadašnje bipolarne slike svijeta. Pritom, doduše, ignorira činjenicu da se potom dogodio krah Sovjetskog saveza i komunizma, dok zapadne zemlje svoje dotadašnje obećanje o tome da se NATO neće širiti tumače samo u kontekstu hladnoratovske podjele Njemačke, odnosno, da se to odnosi(lo) samo na ondašnju Istočnu Njemačku (DDR). Poruka je jasna i da, može se protumačiti kao rukavica bačena u lice Moskve.

Utoliko su u pravu i oni koji poručuju da je Ukrajina samo poprište odmjeravanja snaga dviju globalnih sila, iako neki analitičari istodobno tvrde kako apetiti Rusije, da joj slučajno "prođe" ulazak u Ukrajinu, ne bi ostala samo na tome. Može li doći do priželjkivane deeskalacije a da "veliki igrači" budu zadovoljni, u duhu win-win strategije, još je teško kazati.

Nadamo se samo da neće doći do ratne varijante, makar se ona s mjestimičnim incidentima ovih dana dodatno zahuktala.

---

image
Ruske snage
afp
---

No, kad smo već kod toga, recimo i to da, u slučaju većih sukoba, Ukrajina može računati na milijun i 100 tisuća vojnika (od toga je 200 tisuća aktivnih, ostalo je pričuva), a Rusija na 2,9 milijuna (900 tisuća aktivnih).

Ukrajina ima 98, Rusija 1511 borbenih zrakoplova.

Kad je riječ o helikopterima, odnos snaga je 34:544; tenkova 2596:12240; oklopnih vozila 12303: 30122; artiljerije 2040:7571; naravno, sve u korist Rusije (podaci: Global Firepower, IISS Military Balance).

Nitko normalan ne priželjuje rat, uostalom, nekima bi on bio dodatni udarac po sigurnost egzistencije i planiranje bilo kakvog normalnog života.

Naime, rat bi značio da se ukupno oko 1,5 milijuna ljudi koji su izbjegli s Krima i drugih područja pod ruskom okupacijom neće vratiti kući još najmanje koju godinu, ako ne i doživotno!

Naravno, ratni sukobi bi sasvim izvjesno proizveli i nove slične slučajeve. Na desetke tisuće njih...

Samo s Krima od 2014. godine odselilo je - podaci variraju ovisno o izvorima - između 60 i 100 tisuća (od nekih 300 tisuća) Tatara, koji se žestoko protive ruskoj aneksiji. Uostalom, još pamte teške dane Staljinove strahovlade, zbog čega su također gotovo nestali s Krima (bila je to nemilosrdna kazna za suradnju s nacistima), da bi se po slomu SSSR-a opet u većem broju naseljavali ondje. No, rusko preuzimanje Krima dovelo je do niza optužbi protiv tatarskog stanovništva zbog navodnog ekstremizma i pripadnosti zabranjenim pokretima i organizacijama kao što su Stranka oslobođenja (Hizb ut-Tahrir) i još zloglasnija Islamska država Iraka i Levanta (ISIL)... Zabranjeno je i Vijeće krimskih Tatara, najistaknutija tatarsko-krimska institucija političke prirode.

Uostalom, ukrajinski je parlament još pred ljeto 2020. pokrenuo međunarodnu kampanju s ciljem se sovjetski progon krimskih Tatara prizna kao genocid. Stariji među Tatarima još dobro pamte strahote masovnog progona s Krima u Sibir i druge regije središnje Azije po Staljinovom naređenju iz svibnja 1944. godine. Sovjetska vojska je nakon toga protjerala više od 250.000 Tatara s Krima, pri čemu je pola od te brojke stradalo tijekom samog progona, dok su mnogi umrli zbog više nego loših uvjeta za život u mjestima u kojima su protjerani.

---

image
Prizor iz Luganska
Aleksey Filippov
---

U Ukrajinu se sklonilo i oko 250 tisuća nekadašnjih građana Bjelorusije, koji se nisu vidjeli pod Lukašenkovom vlasti, a u skore demokratske promjene ne vjeruju dok god je u Rusiji na vlasti njegov patron i mentor Putin.

U Ukrajini je i nešto manje od 400 Afganistanaca koji su, nakon lanjskog prevratničkog kaosa u toj zemlji, odlučili zatražiti vizu baš u toj zemlji, ni ne sluteći da bih vrlo brzo mogao sustići novi ratni vihor.

Iako neki analitičari zamjeraju ukrajinskim vlastima što odbijaju izravne pregovore s čelnim ljudima pobunjeničkih regija (Donbas i Lugansk), predsjednik Volodimir Zelenski to smatra "crvenom linijom" koju ne misli prijeći, a pobunjenike naziva – teroristima. S kojima se nema što pregovarati, pa i unatoč svemu dogovorenom u (mirovnim) sporazumima iz Minska 2014. i pogotovo 2015. godine.

---

image
Ruski vojnici 
afp
---

Neki podsjećaju i na iskustvo iz Domovinskog rata, kad su hrvatske vlasti ipak na različitim razinama pregovarale s ondašnjim čelnicima samoproglašene Krajine, a paralelno su održavale i kontakt sa službenim Beogradom, iako rat nije bio službeno objavljen.

Uostalom, još neke analogije s ovdašnjim zbivanjim iz ranih 90-ih itekako "piju vodu". Lideri proruskih separatista, Denis Pushilin iz Donjecka i Leonid Pasechnik iz Luganska, prije samo dva mjeseca sudjelovali su na godišnjem kongresu Putinove stranke Ujedinjena Rusija i postali njezini regularni članovi (pozirali su, držeći članske iskaznice u ruci, s bivšim ruskim premijerom Dmitrijem Medvjedevim).

Većina stanovnika okupiranih područja, odnosno samoproglašenih "narodnih republika", danas ima – rusko državljanstvo (pritom ne treba zaboraviti i na poticanje masovnog naseljavanja ruskim stanovništvom).

A to bi trebalo biti dovoljno "pokriće" za eventualnu intervenciju Rusije. U obrani, naravno, tko je spomenuo bilo kakvu agresiju!?

---

image
Ukrajinski vojnik na straži 
Aris Messinis
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => sjećaju se i staljina [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => sjećaju se i staljina 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-02-19 23:55:51 [created_by] => 3127 [created_by_alias] => Hrvoje Prnjak [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-02-20 08:14:53 [modified_by] => 3127 [publish_up] => 2022-02-20 07:53:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 1 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 13763 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 241 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Europe i svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, politika, europa, svijet [secure] => 0 [page_title] => Svijet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/02\/20\/20980440.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/20\/21000502.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/20\/21000074.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/20\/20994114.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/20\/20994116.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/20\/20999252.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/20\/20980418.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/20\/20980384.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/20\/20969308.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/20\/20999254.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/20\/20983196.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/20\/20983284.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["AFP","Aris Messinis","Aris Messinis","","afp","Aris Messinis","afp","afp","afp","Aris Messinis","Aleksey Filippov","Aleksey Filippov"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Ruski tenkovi kod Bresta
\n\u00a0","Pripadnici specijalne jedinice ukrajinske vojske u ophodnji na istoku zemlje","Pograni\u010dna zona - obje su strane na oprezu, ukrajinski vojnik u rovu
\n\u00a0","Vje\u017eba proruskih snaga u Bjelorusiji","Ruski vojnici\u00a0","Ukrajinske snage na terenu","Ruske snage","Rusti tenkovi ukrcani na vlak - ovo je prizor koji je trebao dokazati povla\u010denje","Ruske snage su i u Bjelorusiji","Ukrajinski vojnik na stra\u017ei\u00a0","Posljedice granatiranja Luganska","Prizor iz Luganska"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1071","hd_20980440_1920.jpg":"1920x1080","k_20980440_1280.jpg":"1280x1280","k_20980440_1024.jpg":"1024x1024","k_20980440_640.jpg":"640x640","k_20980440_480.jpg":"480x480","k_20980440_340.jpg":"340x340","k_20980440_220.jpg":"220x220","o_20980440_1280.jpg":"1280x714","o_20980440_1024.jpg":"1024x571","o_20980440_640.jpg":"640x357","o_20980440_480.jpg":"480x267","o_20980440_340.jpg":"340x189","o_20980440_220.jpg":"220x122","h_20980440_1280.jpg":"1280x854","h_20980440_1024.jpg":"1024x683","h_20980440_640.jpg":"640x427","h_20980440_480.jpg":"480x320","h_20980440_340.jpg":"340x227","h_20980440_220.jpg":"220x147","pp_20980440_1280.jpg":"1006x1280","pp_20980440_1024.jpg":"805x1024","pp_20980440_640.jpg":"503x640","pp_20980440_480.jpg":"377x480","pp_20980440_340.jpg":"267x340","pp_20980440_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_21000502_1920.jpg":"1920x1080","k_21000502_1280.jpg":"1280x1280","k_21000502_1024.jpg":"1024x1024","k_21000502_640.jpg":"640x640","k_21000502_480.jpg":"480x480","k_21000502_340.jpg":"340x340","k_21000502_220.jpg":"220x220","o_21000502_1280.jpg":"1280x853","o_21000502_1024.jpg":"1024x682","o_21000502_640.jpg":"640x426","o_21000502_480.jpg":"480x320","o_21000502_340.jpg":"340x226","o_21000502_220.jpg":"220x146","h_21000502_1280.jpg":"1280x854","h_21000502_1024.jpg":"1024x683","h_21000502_640.jpg":"640x427","h_21000502_480.jpg":"480x320","h_21000502_340.jpg":"340x227","h_21000502_220.jpg":"220x147","pp_21000502_1280.jpg":"1006x1280","pp_21000502_1024.jpg":"805x1024","pp_21000502_640.jpg":"503x640","pp_21000502_480.jpg":"377x480","pp_21000502_340.jpg":"267x340","pp_21000502_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_21000074_1920.jpg":"1920x1080","k_21000074_1280.jpg":"1280x1280","k_21000074_1024.jpg":"1024x1024","k_21000074_640.jpg":"640x640","k_21000074_480.jpg":"480x480","k_21000074_340.jpg":"340x340","k_21000074_220.jpg":"220x220","o_21000074_1280.jpg":"1280x853","o_21000074_1024.jpg":"1024x682","o_21000074_640.jpg":"640x426","o_21000074_480.jpg":"480x320","o_21000074_340.jpg":"340x226","o_21000074_220.jpg":"220x146","h_21000074_1280.jpg":"1280x854","h_21000074_1024.jpg":"1024x683","h_21000074_640.jpg":"640x427","h_21000074_480.jpg":"480x320","h_21000074_340.jpg":"340x227","h_21000074_220.jpg":"220x147","pp_21000074_1280.jpg":"1006x1280","pp_21000074_1024.jpg":"805x1024","pp_21000074_640.jpg":"503x640","pp_21000074_480.jpg":"377x480","pp_21000074_340.jpg":"267x340","pp_21000074_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1090","hd_20994114_1920.jpg":"1920x1080","k_20994114_1280.jpg":"1280x1280","k_20994114_1024.jpg":"1024x1024","k_20994114_640.jpg":"640x640","k_20994114_480.jpg":"480x480","k_20994114_340.jpg":"340x340","k_20994114_220.jpg":"220x220","o_20994114_1280.jpg":"1280x726","o_20994114_1024.jpg":"1024x581","o_20994114_640.jpg":"640x363","o_20994114_480.jpg":"480x272","o_20994114_340.jpg":"340x193","o_20994114_220.jpg":"220x124","h_20994114_1280.jpg":"1280x854","h_20994114_1024.jpg":"1024x683","h_20994114_640.jpg":"640x427","h_20994114_480.jpg":"480x320","h_20994114_340.jpg":"340x227","h_20994114_220.jpg":"220x147","pp_20994114_1280.jpg":"1006x1280","pp_20994114_1024.jpg":"805x1024","pp_20994114_640.jpg":"503x640","pp_20994114_480.jpg":"377x480","pp_20994114_340.jpg":"267x340","pp_20994114_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1227","hd_20994116_1920.jpg":"1920x1080","k_20994116_1280.jpg":"1280x1280","k_20994116_1024.jpg":"1024x1024","k_20994116_640.jpg":"640x640","k_20994116_480.jpg":"480x480","k_20994116_340.jpg":"340x340","k_20994116_220.jpg":"220x220","o_20994116_1280.jpg":"1280x818","o_20994116_1024.jpg":"1024x654","o_20994116_640.jpg":"640x409","o_20994116_480.jpg":"480x306","o_20994116_340.jpg":"340x217","o_20994116_220.jpg":"220x140","h_20994116_1280.jpg":"1280x854","h_20994116_1024.jpg":"1024x683","h_20994116_640.jpg":"640x427","h_20994116_480.jpg":"480x320","h_20994116_340.jpg":"340x227","h_20994116_220.jpg":"220x147","pp_20994116_1280.jpg":"1006x1280","pp_20994116_1024.jpg":"805x1024","pp_20994116_640.jpg":"503x640","pp_20994116_480.jpg":"377x480","pp_20994116_340.jpg":"267x340","pp_20994116_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1278","hd_20999252_1920.jpg":"1920x1080","k_20999252_1280.jpg":"1280x1280","k_20999252_1024.jpg":"1024x1024","k_20999252_640.jpg":"640x640","k_20999252_480.jpg":"480x480","k_20999252_340.jpg":"340x340","k_20999252_220.jpg":"220x220","o_20999252_1280.jpg":"1280x852","o_20999252_1024.jpg":"1024x681","o_20999252_640.jpg":"640x426","o_20999252_480.jpg":"480x319","o_20999252_340.jpg":"340x226","o_20999252_220.jpg":"220x146","h_20999252_1280.jpg":"1280x854","h_20999252_1024.jpg":"1024x683","h_20999252_640.jpg":"640x427","h_20999252_480.jpg":"480x320","h_20999252_340.jpg":"340x227","h_20999252_220.jpg":"220x147","pp_20999252_1280.jpg":"1006x1280","pp_20999252_1024.jpg":"805x1024","pp_20999252_640.jpg":"503x640","pp_20999252_480.jpg":"377x480","pp_20999252_340.jpg":"267x340","pp_20999252_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1208","hd_20980418_1920.jpg":"1920x1080","k_20980418_1280.jpg":"1280x1280","k_20980418_1024.jpg":"1024x1024","k_20980418_640.jpg":"640x640","k_20980418_480.jpg":"480x480","k_20980418_340.jpg":"340x340","k_20980418_220.jpg":"220x220","o_20980418_1280.jpg":"1280x805","o_20980418_1024.jpg":"1024x644","o_20980418_640.jpg":"640x402","o_20980418_480.jpg":"480x302","o_20980418_340.jpg":"340x213","o_20980418_220.jpg":"220x138","h_20980418_1280.jpg":"1280x854","h_20980418_1024.jpg":"1024x683","h_20980418_640.jpg":"640x427","h_20980418_480.jpg":"480x320","h_20980418_340.jpg":"340x227","h_20980418_220.jpg":"220x147","pp_20980418_1280.jpg":"1006x1280","pp_20980418_1024.jpg":"805x1024","pp_20980418_640.jpg":"503x640","pp_20980418_480.jpg":"377x480","pp_20980418_340.jpg":"267x340","pp_20980418_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1080","hd_20980384_1920.jpg":"1920x1080","k_20980384_1280.jpg":"1280x1280","k_20980384_1024.jpg":"1024x1024","k_20980384_640.jpg":"640x640","k_20980384_480.jpg":"480x480","k_20980384_340.jpg":"340x340","k_20980384_220.jpg":"220x220","o_20980384_1280.jpg":"1280x720","o_20980384_1024.jpg":"1024x576","o_20980384_640.jpg":"640x360","o_20980384_480.jpg":"480x270","o_20980384_340.jpg":"340x191","o_20980384_220.jpg":"220x123","h_20980384_1280.jpg":"1280x854","h_20980384_1024.jpg":"1024x683","h_20980384_640.jpg":"640x427","h_20980384_480.jpg":"480x320","h_20980384_340.jpg":"340x227","h_20980384_220.jpg":"220x147","pp_20980384_1280.jpg":"1006x1280","pp_20980384_1024.jpg":"805x1024","pp_20980384_640.jpg":"503x640","pp_20980384_480.jpg":"377x480","pp_20980384_340.jpg":"267x340","pp_20980384_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1085","hd_20969308_1920.jpg":"1920x1080","k_20969308_1280.jpg":"1280x1280","k_20969308_1024.jpg":"1024x1024","k_20969308_640.jpg":"640x640","k_20969308_480.jpg":"480x480","k_20969308_340.jpg":"340x340","k_20969308_220.jpg":"220x220","o_20969308_1280.jpg":"1280x723","o_20969308_1024.jpg":"1024x578","o_20969308_640.jpg":"640x361","o_20969308_480.jpg":"480x271","o_20969308_340.jpg":"340x192","o_20969308_220.jpg":"220x124","h_20969308_1280.jpg":"1280x854","h_20969308_1024.jpg":"1024x683","h_20969308_640.jpg":"640x427","h_20969308_480.jpg":"480x320","h_20969308_340.jpg":"340x227","h_20969308_220.jpg":"220x147","pp_20969308_1280.jpg":"1006x1280","pp_20969308_1024.jpg":"805x1024","pp_20969308_640.jpg":"503x640","pp_20969308_480.jpg":"377x480","pp_20969308_340.jpg":"267x340","pp_20969308_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1278","hd_20999254_1920.jpg":"1920x1080","k_20999254_1280.jpg":"1280x1280","k_20999254_1024.jpg":"1024x1024","k_20999254_640.jpg":"640x640","k_20999254_480.jpg":"480x480","k_20999254_340.jpg":"340x340","k_20999254_220.jpg":"220x220","o_20999254_1280.jpg":"1280x852","o_20999254_1024.jpg":"1024x681","o_20999254_640.jpg":"640x426","o_20999254_480.jpg":"480x319","o_20999254_340.jpg":"340x226","o_20999254_220.jpg":"220x146","h_20999254_1280.jpg":"1280x854","h_20999254_1024.jpg":"1024x683","h_20999254_640.jpg":"640x427","h_20999254_480.jpg":"480x320","h_20999254_340.jpg":"340x227","h_20999254_220.jpg":"220x147","pp_20999254_1280.jpg":"1006x1280","pp_20999254_1024.jpg":"805x1024","pp_20999254_640.jpg":"503x640","pp_20999254_480.jpg":"377x480","pp_20999254_340.jpg":"267x340","pp_20999254_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_20983196_1920.jpg":"1920x1080","k_20983196_1280.jpg":"1280x1280","k_20983196_1024.jpg":"1024x1024","k_20983196_640.jpg":"640x640","k_20983196_480.jpg":"480x480","k_20983196_340.jpg":"340x340","k_20983196_220.jpg":"220x220","o_20983196_1280.jpg":"1280x853","o_20983196_1024.jpg":"1024x682","o_20983196_640.jpg":"640x426","o_20983196_480.jpg":"480x320","o_20983196_340.jpg":"340x226","o_20983196_220.jpg":"220x146","h_20983196_1280.jpg":"1280x854","h_20983196_1024.jpg":"1024x683","h_20983196_640.jpg":"640x427","h_20983196_480.jpg":"480x320","h_20983196_340.jpg":"340x227","h_20983196_220.jpg":"220x147","pp_20983196_1280.jpg":"1006x1280","pp_20983196_1024.jpg":"805x1024","pp_20983196_640.jpg":"503x640","pp_20983196_480.jpg":"377x480","pp_20983196_340.jpg":"267x340","pp_20983196_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_20983284_1920.jpg":"1920x1080","k_20983284_1280.jpg":"1280x1280","k_20983284_1024.jpg":"1024x1024","k_20983284_640.jpg":"640x640","k_20983284_480.jpg":"480x480","k_20983284_340.jpg":"340x340","k_20983284_220.jpg":"220x220","o_20983284_1280.jpg":"1280x853","o_20983284_1024.jpg":"1024x682","o_20983284_640.jpg":"640x426","o_20983284_480.jpg":"480x320","o_20983284_340.jpg":"340x226","o_20983284_220.jpg":"220x146","h_20983284_1280.jpg":"1280x854","h_20983284_1024.jpg":"1024x683","h_20983284_640.jpg":"640x427","h_20983284_480.jpg":"480x320","h_20983284_340.jpg":"340x227","h_20983284_220.jpg":"220x147","pp_20983284_1280.jpg":"1006x1280","pp_20983284_1024.jpg":"805x1024","pp_20983284_640.jpg":"503x640","pp_20983284_480.jpg":"377x480","pp_20983284_340.jpg":"267x340","pp_20983284_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7459410 Threads: 1 Questions: 1601209079 Slow queries: 4753035 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110548438 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 45 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) ) [link] => /vijesti/svijet/nitko-normalan-ne-zeli-rat-ali-evo-zasto-ga-se-krimski-tatari-mozda-i-najvise-pribojavaju-naravno-to-ne-znaci-da-sukobi-vec-nisu-krenuli-evo-i-tko-cime-raspolaze-1169161 [printLink] => /vijesti/svijet/nitko-normalan-ne-zeli-rat-ali-evo-zasto-ga-se-krimski-tatari-mozda-i-najvise-pribojavaju-naravno-to-ne-znaci-da-sukobi-vec-nisu-krenuli-evo-i-tko-cime-raspolaze-1169161?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 439881 [name] => Ukrajina [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ukrajina [link] => /tag/ukrajina ) [1] => stdClass Object ( [id] => 659147 [name] => rusko-ukrajinska kriza [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-12-08 07:32:27 [main_article_id] => 0 [alias] => rusko-ukrajinska-kriza [link] => /tag/rusko-ukrajinska-kriza ) [2] => stdClass Object ( [id] => 213549 [name] => krim [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => krim [link] => /tag/krim ) [3] => stdClass Object ( [id] => 667928 [name] => tatari [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-02-20 08:49:23 [main_article_id] => 0 [alias] => tatari [link] => /tag/tatari ) [4] => stdClass Object ( [id] => 407006 [name] => Vladimir Putin [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => vladimir-putin [link] => /tag/vladimir-putin ) [5] => stdClass Object ( [id] => 617207 [name] => Jens Stoltenberg [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-09-08 19:47:50 [main_article_id] => 0 [alias] => jens-stoltenberg [link] => /tag/jens-stoltenberg ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => sjećaju se i staljina [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Nitko normalan ne želi rat, ali evo zašto ga se krimski Tatari možda i najviše pribojavaju. Naravno, to ne znači da sukobi već nisu krenuli! Evo i tko čime raspolaže... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3127 [name] => Hrvoje Prnjak [username] => hrvoje-prnjak [email] => hrvoje-prnjak@sd.hr [password] => $2y$10$Y4luKz1IlJc.uVykb8ag5uxFiMOpwxBSgWDMihSGHVvj6mi9HVY4i [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/hrvoje-prnjak-3127 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1645 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/9d026d46ecd5929a4ba78babd6e96d66?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/20/20980440.jpg [galleryCount] => 12 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => AFP [mainImageDesc] => Ruski tenkovi kod Bresta
  [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/20/20980440.jpg [title] => Ruski tenkovi kod Bresta
 
AFP ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/20/21000502.jpg [title] => Pripadnici specijalne jedinice ukrajinske vojske u ophodnji na istoku zemlje Aris Messinis ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/20/21000074.jpg [title] => Pogranična zona - obje su strane na oprezu, ukrajinski vojnik u rovu
 
Aris Messinis ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/20/20994114.jpg [title] => Vježba proruskih snaga u Bjelorusiji ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/20/20994116.jpg [title] => Ruski vojnici  afp ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/20/20999252.jpg [title] => Ukrajinske snage na terenu Aris Messinis ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/20/20980418.jpg [title] => Ruske snage afp ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/20/20980384.jpg [title] => Rusti tenkovi ukrcani na vlak - ovo je prizor koji je trebao dokazati povlačenje afp ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/20/20969308.jpg [title] => Ruske snage su i u Bjelorusiji afp ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/20/20999254.jpg [title] => Ukrajinski vojnik na straži  Aris Messinis ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/20/20983196.jpg [title] => Posljedice granatiranja Luganska Aleksey Filippov ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/20/20983284.jpg [title] => Prizor iz Luganska Aleksey Filippov ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Nitko upućen i nije očekivao da će početi nekim spektakularnim napadom. Ispaljivanjem balističkih raketa, filmski razrađenim prizorima masovne invazije vojske preko granice... Serija oružanih incidenata i međusobnih optužbi između ukrajinskih i snaga proruskih separatista ("Rusija ne sudjeluje u tom sukobu", rekao je ovih dana zamjenik Putinovog ministra vanjskih poslova Sergej Veršinjin u UN-ovu Vijeću sigurnosti), dokaz je da je sukob Ruska Federacija-Ukrajina zapravo - već počeo. Ukrajinci će vam još kazati da se nikad nije ni prekinuo, još od ožujka 2014. i ruske okupacije Krima, odnosno, od sukoba s proruskim separatistima u istočnim dijelovima njihove zemlje.

No, to nije jedina analogija s ovdašnjim zbivanjima početkom devedesetih.

Zamjena teza koju ovih dana serviraju ruski državni mediji i proruski orijentirani novinari, a šire je i sveznalice opće prakse na društvenim mrežama, neodoljivo podsjeća na ratnu propagandu velikosrpske mašinerije s početka devedesetih.

Kao, Zapad je taj koji iz nekih svojih razloga širi "ratnu histeriju" i bezobzirno gura Ukrajince i svijet u rat. Rusi su miroljubivi i ne žele se miješati, ali ako, eto, baš budu morali štititi rusko stanovništvo u Ukrajini, učinit će to. Inače im ulazak na tuđi teritorij u vojnim čizmama ne bi pao na pamet!

Zato su mnogi diljem svijeta i nasjeli na prošlotjedno rusko likovanje nad objavljivanjem navodnog datuma njihove agresije koja se, gle vraga, nije dogodila baš najavljenog dana jer "ratovi u Europi rijetko počinju srijedom", kako je to superiorno konstatirao ruski izaslanik u EU-u Vladimir Čižov.

---

image
Vježba proruskih snaga u Bjelorusiji
---

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov je pak izjavio kako je "noć protekla kao i obično”. I zato je, po Rusima, "16. ožujka bio dan srama i propasti zapadne ratne propagande", jer su oni – pa ima i video, tko mu ne bi povjerovao! - baš taj dan počeli tobožnje povlačenje svojih snaga s Krima. A što uopće ruski tenkovi rade na Krimu, nije bitno, nećemo se valjda zamarati takvim sitnicama, pokvariti zabavu onima koji se cerekaju nad "gluposti Zapada"...

Inače, gle slučajnosti, baš je toga dana Putinova Ujedinjena Rusija podnijela prijedlog ruskoj Dumi da se prizna neovisnost dviju separatističkih "narodnih republika" nastalih na tlu Ukrajine. A iz NATO-a je stigla poruka da na terenu "nisu ustanovili nikakvu deeskalaciju, naprotiv, čini se a Rusija nastavlja jačati svoju vojnu prisutnost", kako je to formulirao glavni tajnik alijanse Jens Stoltenberg...

No, sumirajmo kako je to prikazano u dijelu medija: Amerika i NATO su zapravo zazivali rusku invaziju, ne daj bože da bi se moglo raditi o kontraobavještajnom raskrinkavanju ruskih planova ili pukom podmetanju, kao sastavnom dijelu tzv. hibridnog ratovanja.

Ako se neka činjenica ne uklapa u takve konstrukcije, to gore po nju. Ukrajincima se pak u prigodnim analizama "vadi enti korijen" pa se podsjeća na kolaboraciju s nacistima u Drugom svjetskom ratu, ističe jačanje tamošnje desnice proteklih godina, što bi valjda trebalo diskreditirati i želju Ukrajinaca da pristupe zapadnoeuropskim integracijama, zanijekati im i pravo na teritorijalni integritet i suverenitet?!

Svoj neskromni doprinos takvom narativu dao je, iz samo njemu znanih motiva, i predsjednik RH Zoran Milanović. Zadnji put u petak.

---

image
Pripadnici specijalne jedinice ukrajinske vojske u ophodnji na istoku zemlje
Aris Messinis
---

To što su Rusi odavno prisvojili Krim ("narodnim referendumom" čiji legitimitet EU ne priznaje!) kao i neka područja Ukrajine, promijenivši tako prvi put nakon Drugog svjetskog rata granice država unutar Europe, to je kao nebitno. I tretira se kao neki usputni incident u birtiji kasno u noći, ništa posebno... O vraćanju tog teritorija u pravni poredak Ukrajine se ne govori, pravi povod za aktualnu krizu na rubu ratnog sukoba je, naravno, uključivanje SAD-a i NATO-a u čitavu priču.

Moskva optužuje članice NATO-a da opremaju Ukrajinu oružjem, a SAD da potiče atmosferu sukoba i dizanja tenzija. Rusi bi da se NATO vrati na "tvorničke postavke" jer se smatraju ugroženima zbog širenja tog saveza na istok. Samo, to bi značilo i trenutno teško zamislivo odustajanje NATO-a od Poljske i baltičkih država, Estonije, Latvije i Litve, kao i dizanje ruku od raspoređivanja projektila u zemljama poput Rumunjske i Poljske, koje su nekoć bile dio ruskog geopolitičkog utjecaja. No, od pada "željezne zavjese", sve su te zemlje "prebjegle" u zapadnu sferu i političkog i ekonomskog interesa, što je u Rusiji, razumljivo, doživljeno kao poraz.

NATO poručuje da njihova politika "otvorenih vrata" neće biti obustavljena, a to je i velika nada Ukrajinaca, koji bi se na taj način, barem tako vjeruju, "osigurali" pred stalnom ruskom prijetnjom.

Putin pak širenje NATO-a na istok smatra prijetnjom, on bi najradije da se stvari vrate na stanje iz 1990. godine, u okvire dotadašnje bipolarne slike svijeta. Pritom, doduše, ignorira činjenicu da se potom dogodio krah Sovjetskog saveza i komunizma, dok zapadne zemlje svoje dotadašnje obećanje o tome da se NATO neće širiti tumače samo u kontekstu hladnoratovske podjele Njemačke, odnosno, da se to odnosi(lo) samo na ondašnju Istočnu Njemačku (DDR). Poruka je jasna i da, može se protumačiti kao rukavica bačena u lice Moskve.

Utoliko su u pravu i oni koji poručuju da je Ukrajina samo poprište odmjeravanja snaga dviju globalnih sila, iako neki analitičari istodobno tvrde kako apetiti Rusije, da joj slučajno "prođe" ulazak u Ukrajinu, ne bi ostala samo na tome. Može li doći do priželjkivane deeskalacije a da "veliki igrači" budu zadovoljni, u duhu win-win strategije, još je teško kazati.

Nadamo se samo da neće doći do ratne varijante, makar se ona s mjestimičnim incidentima ovih dana dodatno zahuktala.

---

image
Ruske snage
afp
---

No, kad smo već kod toga, recimo i to da, u slučaju većih sukoba, Ukrajina može računati na milijun i 100 tisuća vojnika (od toga je 200 tisuća aktivnih, ostalo je pričuva), a Rusija na 2,9 milijuna (900 tisuća aktivnih).

Ukrajina ima 98, Rusija 1511 borbenih zrakoplova.

Kad je riječ o helikopterima, odnos snaga je 34:544; tenkova 2596:12240; oklopnih vozila 12303: 30122; artiljerije 2040:7571; naravno, sve u korist Rusije (podaci: Global Firepower, IISS Military Balance).

Nitko normalan ne priželjuje rat, uostalom, nekima bi on bio dodatni udarac po sigurnost egzistencije i planiranje bilo kakvog normalnog života.

Naime, rat bi značio da se ukupno oko 1,5 milijuna ljudi koji su izbjegli s Krima i drugih područja pod ruskom okupacijom neće vratiti kući još najmanje koju godinu, ako ne i doživotno!

Naravno, ratni sukobi bi sasvim izvjesno proizveli i nove slične slučajeve. Na desetke tisuće njih...

Samo s Krima od 2014. godine odselilo je - podaci variraju ovisno o izvorima - između 60 i 100 tisuća (od nekih 300 tisuća) Tatara, koji se žestoko protive ruskoj aneksiji. Uostalom, još pamte teške dane Staljinove strahovlade, zbog čega su također gotovo nestali s Krima (bila je to nemilosrdna kazna za suradnju s nacistima), da bi se po slomu SSSR-a opet u većem broju naseljavali ondje. No, rusko preuzimanje Krima dovelo je do niza optužbi protiv tatarskog stanovništva zbog navodnog ekstremizma i pripadnosti zabranjenim pokretima i organizacijama kao što su Stranka oslobođenja (Hizb ut-Tahrir) i još zloglasnija Islamska država Iraka i Levanta (ISIL)... Zabranjeno je i Vijeće krimskih Tatara, najistaknutija tatarsko-krimska institucija političke prirode.

Uostalom, ukrajinski je parlament još pred ljeto 2020. pokrenuo međunarodnu kampanju s ciljem se sovjetski progon krimskih Tatara prizna kao genocid. Stariji među Tatarima još dobro pamte strahote masovnog progona s Krima u Sibir i druge regije središnje Azije po Staljinovom naređenju iz svibnja 1944. godine. Sovjetska vojska je nakon toga protjerala više od 250.000 Tatara s Krima, pri čemu je pola od te brojke stradalo tijekom samog progona, dok su mnogi umrli zbog više nego loših uvjeta za život u mjestima u kojima su protjerani.

---

image
Prizor iz Luganska
Aleksey Filippov
---

U Ukrajinu se sklonilo i oko 250 tisuća nekadašnjih građana Bjelorusije, koji se nisu vidjeli pod Lukašenkovom vlasti, a u skore demokratske promjene ne vjeruju dok god je u Rusiji na vlasti njegov patron i mentor Putin.

U Ukrajini je i nešto manje od 400 Afganistanaca koji su, nakon lanjskog prevratničkog kaosa u toj zemlji, odlučili zatražiti vizu baš u toj zemlji, ni ne sluteći da bih vrlo brzo mogao sustići novi ratni vihor.

Iako neki analitičari zamjeraju ukrajinskim vlastima što odbijaju izravne pregovore s čelnim ljudima pobunjeničkih regija (Donbas i Lugansk), predsjednik Volodimir Zelenski to smatra "crvenom linijom" koju ne misli prijeći, a pobunjenike naziva – teroristima. S kojima se nema što pregovarati, pa i unatoč svemu dogovorenom u (mirovnim) sporazumima iz Minska 2014. i pogotovo 2015. godine.

---

image
Ruski vojnici 
afp
---

Neki podsjećaju i na iskustvo iz Domovinskog rata, kad su hrvatske vlasti ipak na različitim razinama pregovarale s ondašnjim čelnicima samoproglašene Krajine, a paralelno su održavale i kontakt sa službenim Beogradom, iako rat nije bio službeno objavljen.

Uostalom, još neke analogije s ovdašnjim zbivanjim iz ranih 90-ih itekako "piju vodu". Lideri proruskih separatista, Denis Pushilin iz Donjecka i Leonid Pasechnik iz Luganska, prije samo dva mjeseca sudjelovali su na godišnjem kongresu Putinove stranke Ujedinjena Rusija i postali njezini regularni članovi (pozirali su, držeći članske iskaznice u ruci, s bivšim ruskim premijerom Dmitrijem Medvjedevim).

Većina stanovnika okupiranih područja, odnosno samoproglašenih "narodnih republika", danas ima – rusko državljanstvo (pritom ne treba zaboraviti i na poticanje masovnog naseljavanja ruskim stanovništvom).

A to bi trebalo biti dovoljno "pokriće" za eventualnu intervenciju Rusije. U obrani, naravno, tko je spomenuo bilo kakvu agresiju!?

---

image
Ukrajinski vojnik na straži 
Aris Messinis
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
AFP Aris Messinis Aris Messinis afp Aris Messinis afp afp afp Aris Messinis Aleksey Filippov Aleksey Filippov
AFP
Ruski tenkovi kod Bresta
 
Aris Messinis
Pripadnici specijalne jedinice ukrajinske vojske u ophodnji na istoku zemlje
Aris Messinis
Pogranična zona - obje su strane na oprezu, ukrajinski vojnik u rovu
 

Vježba proruskih snaga u Bjelorusiji
afp
Ruski vojnici 
Aris Messinis
Ukrajinske snage na terenu
afp
Ruske snage
afp
Rusti tenkovi ukrcani na vlak - ovo je prizor koji je trebao dokazati povlačenje
afp
Ruske snage su i u Bjelorusiji
Aris Messinis
Ukrajinski vojnik na straži 
Aleksey Filippov
Posljedice granatiranja Luganska
Aleksey Filippov
Prizor iz Luganska
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet/nitko-normalan-ne-zeli-rat-ali-evo-zasto-ga-se-krimski-tatari-mozda-i-najvise-pribojavaju-naravno-to-ne-znaci-da-sukobi-vec-nisu-krenuli-evo-i-tko-cime-raspolaze-1169161 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=df4323e2beed050521e9d7203d8933bd46942621 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Nitko+normalan+ne+%C5%BEeli+rat%2C+ali+evo+za%C5%A1to+ga+se+krimski+Tatari+mo%C5%BEda+i+najvi%C5%A1e+pribojavaju.+Naravno%2C+to+ne+zna%C4%8Di+da+sukobi+ve%C4%87+nisu+krenuli%21+Evo+i+tko+%C4%8Dime+raspola%C5%BEe...&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fnitko-normalan-ne-zeli-rat-ali-evo-zasto-ga-se-krimski-tatari-mozda-i-najvise-pribojavaju-naravno-to-ne-znaci-da-sukobi-vec-nisu-krenuli-evo-i-tko-cime-raspolaze-1169161 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fnitko-normalan-ne-zeli-rat-ali-evo-zasto-ga-se-krimski-tatari-mozda-i-najvise-pribojavaju-naravno-to-ne-znaci-da-sukobi-vec-nisu-krenuli-evo-i-tko-cime-raspolaze-1169161 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => sjećaju se i staljina [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Svijetsjećaju se i staljina

Nitko normalan ne želi rat, ali evo zašto ga se krimski Tatari možda i najviše pribojavaju. Naravno, to ne znači da sukobi već nisu krenuli! Evo i tko čime raspolaže...

Piše Hrvoje Prnjak
20. veljače 2022. - 08:53

Nitko upućen i nije očekivao da će početi nekim spektakularnim napadom. Ispaljivanjem balističkih raketa, filmski razrađenim prizorima masovne invazije vojske preko granice... Serija oružanih incidenata i međusobnih optužbi između ukrajinskih i snaga proruskih separatista ("Rusija ne sudjeluje u tom sukobu", rekao je ovih dana zamjenik Putinovog ministra vanjskih poslova Sergej Veršinjin u UN-ovu Vijeću sigurnosti), dokaz je da je sukob Ruska Federacija-Ukrajina zapravo - već počeo. Ukrajinci će vam još kazati da se nikad nije ni prekinuo, još od ožujka 2014. i ruske okupacije Krima, odnosno, od sukoba s proruskim separatistima u istočnim dijelovima njihove zemlje.

No, to nije jedina analogija s ovdašnjim zbivanjima početkom devedesetih.

Zamjena teza koju ovih dan...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. svibanj 2024 17:54