StoryEditorOCM
Svijetzrakoplovne tvrtke

‘Nitko neće preživjeti, odmah evakuirajute sve putnike!‘; jeziva prijetnja s anonimnog računa prestravila aviokompanije

Piše Vijesti SD
19. listopada 2024. - 18:24

"Postavljene su bombe u pet vaših aviona. Nitko neće preživjeti", jeziva je to poruka koju je objavila nepoznata osoba predstavljajući se kao adamlanza111 na društvenoj mreži X.

"Požurite i evakuirajte avion", nastavlja se u porukama, a prenosi Dnevnik.hr. 

S ovog računa prijetnju bombom od petka navečer dobilo je više od 45 letova indijskih avioprijevoznika. Kompanije su bile prisiljene prizemljiti avione koji su bili u zraku. U subotu su s istog računa objavljene prijetnje inozemnim zračnim prijevoznicima kao što su American Airlines, JetBlue i Air New Zealand.

image
Thibaud Moritz/Afp

Račun, koji je bio aktivan do subote poslijepodne, sada je suspendirao X.

Čini se da je račun napravljen nedavno, što je obično slučaj s računima na društvenim mrežama koji se koriste za lažne prijetnje. Iako se većina prijetnji bombama pokaže lažnom, zrakoplovne tvrtke, kao i zrakoplovne vlasti u svijetu ih shvaćaju s najvećom ozbiljnošću. Sigurnosne provjere, koje često traju nekoliko sati, rezultiraju kašnjenjima, pa čak i pomicanjem drugih letova u nekim slučajevima, što financijski pogađa zrakoplovne prijevoznike.

Od indijskih zrakoplovnih tvrtki prijetnje su dobili Air India, IndiGo, Akasa Air, Vistara, SpiceJet, Star Air i Alliance Air. Svi ovi prijevoznici dobili su prijetnje za po pet letova, osim Star Aira koji je dobio prijetnje za četiri leta. Nekoliko od tih letova koji su bili u zraku kada je primljena prijetnja, proglasili su opću uzbunu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. listopad 2024 18:24