StoryEditorOCM
SvijetAleksej Navaljni

Nitko ne zna gdje je najveći Putinov protivnik; Pristaše su zabrinute, nema ga tri dana, nije se javio ni videovezom

Piše vijesti sd
10. prosinca 2023. - 08:50
Predsjednica antikorupcijske zaklade Navaljnog Marija Pevčik u petak je na mreži X napisala da ‘Navaljnog nema već tri dana‘Alexander Nemenov/Afp

Pristaše zatvorenog ruskog oporbenog čelnika Alekseja Navaljnog kažu da nisu imali kontakt s njim tri dana.

Predsjednica njegove antikorupcijske zaklade Marija Pevčik u petak je na mreži X napisala da "Navaljnog nema već tri dana".

"Život Navaljnog je u velikoj opasnosti. Sada je u potpunoj izolaciji", napisala je.

U objavi na Instagramu u petak, Ruslan Šavedinov, također iz iste zaklade, napisao je da je posljednja informacija o Navaljnom bila da se razbolio u svojoj zatvorskoj ćeliji nakon što je bio podvrgnut teškim uvjetima, uključujući ograničenu hranu, nedostatak ventilacije i minimalno vrijeme potrebno za rekreaciju.

"Jedina zaštita za Navaljnog je publicitet", napisao je Šavedinov, piše Radio Slobodna Evropa.

image

Saveznici Navaljnog nisu primili nikakva pisma od njega više od sedam dana, nisu ga mogli vidjeti ni odvjetnici, niti je svjedočio videovezom

Natalia Kolesnikova/Afp

Suradnica Navaljnog Kira Jarmiš napisala je u petak na mreži X da su odvjetnici oporbenog čelnika cijeli dan čekali ispred zatvora bez dozvole da posjete svog klijenta.

Preporučio glasanje protiv putina

Rekla je da njegovi saveznici nisu primili nikakva pisma od njega više od sedam dana, što je, kako je rekla, neobično.

"Naša pisma njemu također nisu isporučena", napisala je.

Tijekom saslušanja u petak Navaljni nije bio povezan videovezom zbog, kako su naveli zatvorski službenici, tehničkih problema.

Pristaše Navaljnog u četvrtak su pokrenule kampanju protiv pokušaja predsjednika Vladimira Putina da osigura peti predsjednički mandat na ruskim izborima u ožujku 2024. Navaljni je pozvao Ruse da glasaju protiv Putina na izborima. Putin je u petak najavio da će se kandidirati za još jedan mandat.

Vodeća ruska oporbena osoba služi 19-godišnju zatvorsku kaznu nakon što je osuđen za stvaranje "ekstremističke" organizacije, optužbe za koju se vjeruje da je osveta za njegovu političku aktivnost. Otkako je u veljači 2021. godine počeo služiti zatvorsku kaznu, više od 20 puta je bio smješten u samicu.

image

Navaljni je pozvao na glasanje protiv Putina, a ruski predsjednik o nestanku Navaljnog još se nije oglasio

Ozan Kose/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 05:47