StoryEditorOCM
Svijetradovi u šumi

Nijemci pozvali Hrvate u pomoć, oni stigli s dva ‘hrvatska BMW-a‘. Evo o čemu je riječ

Piše Vijesti SD
27. travnja 2023. - 11:02

Hrvatska tvrtka “Dok-ing”, koja je specijalizirana za proizvodnju specijalnih vozila za razminiranje, pomaže Nijemcima u njemačkoj Saveznoj zemlji Brandenburg u otkrivanju starog streljiva iz Drugog svjetskog rata koje leži zakopano u šumskom području, piše Fenix magazin.

Naime, šumski požari u njemačkoj Saveznoj zemlji Brandenburg i dalje bjesne, a vatrogascima situaciju često otežava staro streljivo iz Drugog svjetskog rata koje je zakopano na raznim mjestima u šumama, a zbog vatrene stihije bi moglo eksplodirati.

Njemački vatrogasci koriste tehnologiju koja bi trebala otkriti streljivo. U tome im pomaže hrvatska tvrtka “Dok-ing”. Konstantin Darmaniyan je glavni tehničar u tvrtki Dok-Ing i u Njemačkoj, kako u šali kaže, “hrvatskim BMW-ima”, pomaže u otkrivanju streljiva.

Riječ je o specijalnim vozilima koja podsjećaju na buldožer, detektiraju streljivo u šumovitom području koje pripada tvrtki državnih šuma u Hammeru, nedaleko od Berlina. U blizini su autoceste 10 i 113 nisu daleko, a golemi Amazonov centar još je bliže tom području.

Dva vozila koja su dovezli Hrvati, na neki način gnječe tlo do dubine od 30 centimetara i rotirajućim alatima razbijaju sve što im se nađe na putu. Tako nastaje metar i pol široka traka u čijim gornjim slojevima barem ništa ne bi trebalo detonirati.

Zajednički cilj im je pronaći streljivo i sve što bi moglo eksplodirati. Tu su projektili carskih trupa, Wehrmachta (naziv za njemačke oružane snage u doba nacizma) i Waffen-SS-a, sovjetske vojske i Narodne armije DDR-a, plus pogrešno navođene bombe iz zrakoplova zapadnih saveznika iz Drugog svjetskog rata. Oko 360.000 hektara zemlje još uvijek se smatra kontaminiranim streljivom, od čega oko 250.000 hektara su šumske površine.

Testiranje hrvatskih strojeva je organizirao Europski šumarski institut (EFI) iz Bonna, međunarodna organizacija europskih zemalja koja provodi istraživanja o raznim problemima šuma.

– Žele razviti kutiju s alatima za otkrivanje streljiva, kaže Alexander Held, stručnjak za EFI i priznati stručnjak za šumske požare.

Bespilotni roboti na daljinsko upravljanje mogli bi biti taj alat, na primjer za povlačenje kontrolnih linija za suzbijanje požara. Held ističe da se ova i slična hrvatska tehnologija koristi u ratnim zonama diljem svijeta, piše Fenix magazin.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 15:18