StoryEditorOCM
Svijetpriznao krivnju

Nijemac osuđen na smrt grca u suzama na bjeloruskoj TV, moli Scholza za pomoć: Ovo je bila najveća greška u mom životu

Piše VIJESTI SD
26. srpnja 2024. - 22:29

Nijemac osuđen na smrt u Bjelorusiji pojavio se na bjeloruskoj državnoj televiziji u suzama i moleći njemačku vladu da intervenira u njegovom slučaju. "Gospodine Scholz, molim vas, ja sam još uvijek živ. Još nije prekasno", govori Rico Krieger dok s lisicama na rukama sjedi u ćeliji.

Vlasti Bjelorusije, diktatorske države u kojoj su mučenja i politizirana suđenja rašireni, tvrde da je Krieger (30) prošle jeseni doputovao u zemlju po nalogu ukrajinske obavještajne službe, s ciljem da izvede teroristički napad na željezničku prugu.

"Ovo je bila najveća greška u mom životu. Priznajem svoju krivnju, bez sumnje", govori Krieger u dijelu intervjua. Rasplakao se u više navrata tijekom 17-minutnog televizijskog priloga. Bjeloruska tajna služba nije međunarodnoj javnosti pružila nikakve dokaze za Kriegerove navodne zločine, piše Guardian.

Pretpostavljali da ide kao bolničar

Prema LinkedIn profilu, Krieger je prethodno radio kao medicinski radnik za njemački Crveni križ i kao službenik za sigurnost u američkom veleposlanstvu u Berlinu. Njemački Crveni križ potvrdio je da je ondje radio, piše Guardian. 

Njemačke dnevne novine Tagesspiegel su citirale njegovog bivšeg kolegu iz organizacije koji je potvrdio da im je Krieger rekao da je regrutiran da putuje u Ukrajinu. "Svi smo pretpostavljali da ide kao bolničar", istaknuo je kolega. 

Bjelorusi tvrde da je Krieger snimio nekoliko fotografija osjetljivih lokacija i potom postavio ruksak s eksplozivom pored željezničke pruge. Dodaju kako je uslijedila eksplozija u kojoj nitko nije ozlijeđen. Bjelorusija je jedina europska zemlja koja je zadržala smrtnu kaznu. 

Kazne se izvršavaju jednim metkom u potiljak, a ostaci se tajno pokapaju u neoznačeni grob. Moguće je da se Bjelorusija, bliski saveznik Rusije, nada uključiti Kriegera u razmjenu zarobljenika između Rusije i Zapada o kojoj se raspravlja već nekoliko mjeseci.

Nagađa se da je televizijsko priznanje osmišljeno kako bi se izvršio pritisak na njemačku vladu. "Vrijeme je protiv mene. U svakom trenutku bi mogli izvršiti kaznu. Svake sekunde žalim zbog onoga što sam učinio", naglasio je Krieger, dodajući kako ne zna zašto njemačka vlada ne ulaže veći napor da intervenira u njegovom slučaju.

Rusija je zatvorila brojne američke državljane, uključujući dopisnika Wall Street Journala Evana Gershkovicha. Predsjednik Vladimir Putin je signalizirao da je zainteresiran za dogovor prema kojem bi ruski špijuni i ubojice zatvoreni u inozemstvu bili vraćeni u Moskvu u zamjenu za zapadne zarobljenike u Rusiji.

Konzularna pomoć

Međutim, Rusija nema njemačke zarobljenike visokog profila, a Putin je nagovijestio da je njegova glavna meta u razmjeni Vadim Krasikov, ruski ubojica koji je ubio čečenskog zapovjednika u egzilu u berlinskom parku 2019. godine.

Njemački dužnosnici nisu komentirali glasine o zamjeni, ali je ministarstvo vanjskih poslova ranije reklo da pruža konzularnu pomoć Kriegeru i "intenzivno radi s bjeloruskim vlastima u njegovo ime".

Danas je glasnogovornica njemačke vlade Christiane Hoffmann rekla da je Scholz upoznat sa slučajem. "Kao i cijela vlada, Scholz je zabrinut zbog ovih događaja, posebno u vezi sa smrtnom kaznom", kazala je na tiskovnoj konferenciji u Berlinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. rujan 2024 21:26