StoryEditor
SvijetINFILTRACIJA

Nevjerojatna priča iz Italije: mafija prala novac i pljačkala draguljarnice policiji i sucima pred nosom, vodili kafiće u koje su zalazili karabinjeri

Piše Marija Vuković
4. svibnja 2021. - 21:43
Alberto Pizzoli/Ilustracija

Među 31 točkom optužnice protiv skupine mafijaša uhićene prošli tjedan u gradu Potenza na jugu Italije stoji udruživanje u mafiju i nekoliko optužba za  ubojstvo i iznudu. Sve bi to zan optužnicu talijanske mafijaške obitelji bilo sasvim očekivano da ne postoji i točka 19. koji je jednostavno nevjerojatan, donosi New York Times. 

Osumnjičenici su, naime,  optuženi da su upravljali kafićem točno u sudnici. Svaki dan, više od tri godine, tužitelji i istražitelji gradeći kaznene slučajeve pijuckali su cappuccino i jeli talijanske specijalitete u restoranu suda, čiji je vlasnik bio, kako kažu vlasti, moćan klan mafijaša.

-Bili su u našem domu- rekao je Francesco Curcio, glavni tužitelj u Potenzi. Klan, predvođen lokalnom obitelji, upravljao je kafićem kao kulisom za, prema sudskim dokumentima, kako bi "potencijalno pranje novca i stvaranje baze unutar najvažnijeg pravosudnog suda u okrugu kako bi prikupljali informacije." 

Skrivene kamere koje su postavili istražitelji uhvatile su osoblje kafića kako se klanjaju šefu obitelji i tješe jedni druge kad je njegova desna ruka uhićena zbog optužbi za trgovinu drogom.

Ovo otkriće iz Potenze, glavnog grada južne regije Basilicata, potaknulo je zabrinutost da su kriminalne organizacije sve veće i hrabrije.

 -Nešto očito ne funkcionira u kontroli mafijaš- rekao je gospodin Curcio na konferenciji za novinare.

Odluka tima tužiteljstva da trogodišnju istragu drži u tajnosti od svojih kolega dotaknula je i sirovi živac unutar zgrade suda. Gospodin Curcio priznao je da je to bila "teška situacija iz ljudske perspektive".

Tužitelji koji su znali da je kafić pod istragom, popili bi kavu i razgovarali s članovima osoblja kako bi se nastavili pojavljivati, ali većina ipak nije znala. 

To je značilo da su tajne iz drugih istraga mogle biti otkrivene uz espresso, priznao je tim tužiteljstva. Ali, prevladao bi strah da bi upozorenje kolega iz suda moglo bi ugroziti cijelu istragu. Članovi tima kasnije su otkrili da su se samo mogli nadati da će njihovi kolege biti diskretni u onome što govore u kafiću.

 Tim je rekao da se samo morao nadati da će kolege tužitelji biti diskretni u onome što su rekli a u njihovom društvu često su se mogli vidjeti i ugledni lokalni pravnici. 

- Toliko je policije, tužitelja, karabinjera otišlo do šanka da popije kavu- rekao je Davide Pennacchio, lokalni pravnik koji je samo uzdahnuo da nikad nećemo znati koliko stvari se možda nehotimice, izgovorilo. 

Pennacchio je jedan od odgovornih za pokretanje istrage jer je njegovo iskustvo bilo ključno u prikupljanju podataka. On se, sa svojim poslovnim partnerom, javio na natječaj za vlasništvo nad kafićem u sudu, a nakon što taj isti ugovor nije dobio, uložio je žalbu. 

Nakon toga, jedan od članova mafijaškog klana dočekao ga je na hodniku suda i „upozorio“ da odustane od te priče. 

Istražitelji su nakon Pennacchijeve izjave počeli sumnjati da je novo vlasništvo nad barom samo paravan za ilegalne poslove. 

Policija je odmah instalirala bubice i kamere u kafiću i započela prisluškivanje osumnjičenih, dobivajući jasniju sliku obiteljskih  ilegalnih aktivnosti. 

Između ostalog, saznali su da klan je kontrolirao nekoliko kafića kao i da je bio kriv za pljačku draguljarnice u gradu.

-Ako kriminalac iz druge skupine ode tamo i vidi da upravlja kafićem suda- rekao je gospodin Curcio- oni moraju pomisliti:" Čovječe, ovo su pametni ljudi. "

Rekao je da je "kriminalni prestiž" vjerojatno glavni razlog što je obitelj tražila kontrolu nad kafićem.

Basilio Pitasi, odvjetnik Saveria Riviezzija, za kojeg tužitelji tvrde da je šef klana, rekao je da obitelj nije mafijaška organizacija. Dodao je da je gospodin Riviezzi već bio oslobođen takvih navoda u prošlosti.

Pravnik Pitasi rekao je da takozvani klan Riviezzi - za koji vlasti tvrde da je vodio kafić - nije kontrolirao nijedan teritorij niti se bavio zastrašivanjem što su dva elementa za koja je rekao da su ključna za definiranje mafijaške organizacije.

Velečasni Marcello Cozzi, predsjednik Centra za studije i istraživanje na jugu, rekao je da su mafijaške obitelji u Basilicati, uključujući Riviezzis, "mlade u usporedbi s drugim mafijama u Italiji koje sežu više od 150 godina unatrag. . "

-Ali- dodao je- oni ubijaju, iznuđuju i infiltriraju se u gospodarstvo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2021 06:30