StoryEditorOCM
SvijetMISTERIJ

Nestao je šef ruske vojske, je li zaista ubijen? ‘Čudno je, sjetite se što je bilo kada je umro admiral Sokolov...‘

Piše PSD.
23. siječnja 2024. - 15:45

Vrhovni zapovjednik ruske vojske, načelnik Glavnog stožera general Valerij Gerasimov, nije viđen u javnosti od početka godine, a Kremlj još nije odgovorio na glasine o njegovoj smrti nakon ukrajinskog napada na Krimu ranije ovog mjeseca, što je potaknulo daljnja nagađanja o tome što se dogodilo s njim, piše Jutarnji list. 

Korisnici društvenih mreža naveliko raspravljaju o tome gdje se nalazi vrhovni ruski zapovjednik - koji je zadužen i za ruske ratne operacije u Ukrajini - od 4. siječnja, nakon što je Kijev objavio da je pogodio rusko vojno zapovjedno mjesto u blizini Sevastopolja i vojnu jedinicu u blizini grada Jevpatorije, u odvojenim napadima na poluotok, koji je Kremlj ilegalno anektirao 2014. godine.

Neprovjerene glasine o tome da je Gerasimov ubijen na Krimu počele su kružiti nakon što su korisnici X-a - bivšeg Twittera - i Telegrama podijelili fotografiju koja navodno prikazuje poruku koju je objavio ruski Telegram kanal "Obični carizam", koji ima više od 34.000 pretplatnika. "Prema preliminarnim podacima, (Valerij) Gerasimov, koji je bio na zapovjednom mjestu u blizini Sevastopolja u vrijeme napada, ubijen je u napadu na Krim", glasila je poruka.

image

Sergej Šogju, Vladimir Putin i Valerij Gerasimov

 

Gavriil Grigorov/Afp

Šutnja u Kremlju

Ipak, istraživanjem Newsweeka utvrđeno je da poruka koju je navodno objavio spomenuti Telegram kanal nije postojala u vrijeme pisanja. No, iako nema konkretnih dokaza koji bi ukazivali na to da je Gerasimov ubijen u napadu na Krimu, neki preispituju šutnju Kremlja o tom pitanju, dva tjedna nakon događaja.

Gerasimov je posljednji put viđen u javnosti 29. prosinca, kada je snimljen kako uručuje državne nagrade vojnom osoblju koje se "istaknulo" tijekom zauzimanja do temelja razorene Marinke u ukrajinskoj regiji Doneck, kako je izvijestila ruska državna novinska agencija RIA Novosti. Od tada ga državni mediji više nisu citirali niti spominjali, niti je viđen u javnosti.

U tekstu pod naslovom "Gdje je general Gerasimov i zašto je to važno?", objavljenom prošle nedjelje u Kyiv Postu, umirovljeni pukovnik američke vojske Jonathan Sweet i bivši ekonomist Mark Toth napisali su da su, iako je dvojbeno je li Gerasimov mrtav, njegova kontinuirana odsutnost s javne pozornice i dosadašnja šutnja Moskve o njegovom statusu zanimljivi.

"Čudno je", napisali su autori, da Kremlj nije odgovorio na glasine kako je on ubijen na Krimu, s obzirom na to "koliko je daleko išao Kremlj negirajući smrt svog zapovjednika, admirala Viktora Sokolova, neposredno nakon napada raketom Storm Shadow na sjedište Crnomorske flote" 22. rujna prošle godine. "Nastavak šutnje u Kremlju potencijalno nešto govori. Je li Putin zabrinut da Kijev aktivno cilja njegovo visoko zapovjedništvo?", upitali su se autori.

Prošle godine, kada Gerasimov nije viđen tjednima nakon neuspjele pobune koju je 24. lipnja poveo kasnije u zrakoplovnoj nesreći poginuli šef grupe Wagner Jevgenij Prigožin, na sličan su način kolale glasine o tome gdje je vrhovni general, a neki su nagađali i da je smijenjen, s obzirom na to da je Prigožin poveo "marš pravde", pozivajući na ostavke Gerasimova i ruskog ministra obrane Sergeja Šojgua zbog načina na koji su vodili rat u Ukrajini nakon mjeseci otvorenog sukoba.

image

Valerij Gerasimov i Vladimir Putin

Gavriil Grigorov/Afp

Zašto se ne bi opet pojavio?

Kremlj je tada odbacio te glasine i objavio video snimku koja ga prikazuje na dužnosti u Ukrajini samo tjedan dana nakon što su se glasine počele širiti.

"Na taj je način vojni odjel odgovorio na glasine o njegovom uklanjanju iz operacije (specijalne vojne operacije, kako Moskva službeno naziva svoju invaziju punog opsega na Ukrajinu, op.a.) koje su se pojavile na (Telegram) kanalima krajem prošlog tjedna", izvijestio je tada neovisni istraživački ruski medij Agentstvo.

Jaanika Merilo, utjecajna estonsko-ukrajinska tehnološka inovatorica, napisala je na X-u ranije ovog mjeseca kako ne misli da je Gerasimov mrtav, "unatoč glasinama ili željama". "Gerasimov ima ‘naviku‘ izgubiti se s vremena na vrijeme. Ljeti se pričalo da je ubijen ili barem ranjen. Nema dokaza za to. Nakon Prigožinovog puča nestao je na nekoliko tjedana. Ponovno se pojavio. Nema posebnog razloga za razmišljanje zašto se sada ne bi ponovno pojavio", napisala je. "Zapamtite, to je informacijski rat i sveukupno samo ratna magla", zaključila je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 01:01