StoryEditorOCM
Svijetčistka u moskvi?

Nestao general ‘Armagedon‘, neuspješni zapovjednik operacija u Ukrajini i veliki Prigožinov prijatelj

Piše Vijesti SD
28. lipnja 2023. - 17:03

Visoki ruski general Sergej Surovikin, zamjenik zapovjednika ruskih vojnih operacija u Ukrajini, koji je navodno imao saznanja o pobuni grupe Wagner i njezina šefa Jevgenija Prigožina, nije viđen otkako je u subotu izbila oružana pobuna grupe Wagner i kada je apelirao na zaustavljanje pobune, piše Jutarnji list.

Sergej ‘Armagedon‘ Surovikin inače je poznat po bliskim vezama s Prigožinom. Ranije ove godine smijenjen je s mjesta vrhovnog zapovjednika operacija u Ukrajini - što je Prigožin kritizirao - ali je zadržao utjecaj u vođenju ratnih operacija.

‘Ne zna se gdje je‘

Utjecajni ruski proratni Telegram kanal Ribar navodi da je Surovikin zadržan u sklopu istrage, odnosno da je podvrgnut ispitivanju. "Surovikin nije viđen od subote - ne zna se pouzdano gdje se general Armagedon nalazi. Postoji verzija da je na ispitivanju", izvijestio je kanal, kako prenosi Sky News.

Američka obavještajna služba je ranije rekla da je Surovikin znao za Prigožinove planove pobune protiv ruskog vojnog vodstva, kako je pisao New York Times.

"Jučer smo rekli da ga treba imati na oku jer mora da ima prilično teške trenutke", rekao je obrambeni i sigurnosni analitičar Sky Newsa Michael Clarke.

"Ono što će se dogoditi ovom čovjeku bit će vrlo zanimljivo. Nije se pojavio otkako je u subotu dao izjavu pozivajući Wagnerove ljude da se vrate u jedinice i pristojno ponašaju", dodao je.

‘General Armagedon‘, kako su ga prozvali ruski mediji, navodno je znao da vođa zloglasnih plaćenika planira pobunu protiv moskovskog vojnog vrha, izvijestio je u utorak New York Times, a prenijela agencija Reuters.

NYT: Moguće je da su i drugi podržali Prigožina

New York Times se poziva na američke dužnosnike upoznate s američkim obavještajnim podacima o Prigožinovoj pobuni te navodi da su dužnosnici "pokušavali saznati je li Surovikin, bivši vrhovni ruski zapovjednik u Ukrajini, pomogao u planiranju Prigožinovih akcija prošlog vikenda".

Prigožin je u utorak odletio u egzil u Bjelorusiju prema sporazumu kojim je okončana kratka pobuna njegovih boraca tijekom vikenda, dok je predsjednik Vladimir Putin hvalio svoje oružane snage zbog, kako je rekao, sprječavanja građanskog rata.

New York Times je izvijestio da su američki dužnosnici također rekli kako postoje znakovi da su i drugi ruski generali možda podržali Prigožina. Pentagon nije do sada odgovorio na Reutersov zahtjev za komentarom. Kremlj i rusko ministarstvo obrane također nisu odgovorili na Reutersove upite.

Surovikin je u listopadu prošle godine postavljen na čelo operacija u Ukrajini, ali je u siječnju ruski ministar obrane Sergej Šojgu imenovao načelnika Glavnog stožera Valerija Gerasimova da nadgleda vojnu kampanju u Ukrajini, a Surovikin je postao njegov zamjenik.

Prije pokretanja pobune, Prigožin je mjesecima bjesnio na Šojgua i Gerasimova, optužujući ih za neuspješno vođenje rata i nedostatak podrške vojske za Wagnerove borce, konkretno zbog navodno nedovoljne isporuke streljiva njegovim snagama.

Peskov: ‘Tračevi‘

Surovikin je pozvao grupu Wagner da odustane od pobune protiv vojnog vodstva i vrati se u svoje baze neposredno prije nego što je Prigožin poveo svoje borce na, na kako je on to nazvao, "marš za pravdu" prema Moskvi.

Na pitanje novinara o izvještaju New York Timesa ranije u utorak odgovorio je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov. "Sada će biti puno nagađanja, tračeva i tako dalje oko ovih događaja. Mislim da je ovo jedan takav primjer", rekao je Peskov, prenio je The Guardian.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. svibanj 2024 19:26