StoryEditor
Svijetnema informacija

Nepoznati faktori rizika: EMA još ne zna je li kod žena i mladih veća vjerojatnost pojave krvnih ugrušaka nakon cijepljenja AstraZenecom

Piše Hina
17. rujna 2021. - 14:42

Europska agencija za lijekove (EMA) objavila je u petak da iz postojećih podataka nije mogla potvrditi je li u žena i mladih ljudi veći rizik od rijetkog razvoja krvnih ugrušaka s niskom razinom trombocita nakon primanja cjepiva AstraZenece, javlja Hina.

Zbog ograničenja u načinu prikupljanja podataka EMA nije uspjela identificirati specifične rizične faktore koji dovode do vjerojatnije pojave tromboze s trombocitopenijom, objavio je europski regulator, prenosi Reuters.

Europska komisija zatražila je ranije ove godine znanstveno mišljenje od EMA-e nakon prijava tromboze praćene trombocitopenijom (TTS) nakon primanja cjepiva Vaxzevria koje proizvodi AstraZeneca.

Zbog toga su neke države EU-a u jednom trenutku prekinule korištenje cjepiva AstraZenece.

EMA je ponovila da se druga doza cjepiva koje je AstraZeneca razvila sa Sveučilištem u Oxfordu treba ubrizgati između četiri i 12 tjedana nakon prve.

- Nema dokaza da odgoda druge doze ima bilo kakav učinak na rizik od TTS-a - objavila je EMA.

EMA je također istaknula da trenutno nema definitivnu preporuku o davanju cjepiva drugog proizvođača, nakon prve doze AstraZenece.

item - id = 1128060
related id = 0 -> 1137189
related id = 1 -> 1137101
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. listopad 2021 06:26