StoryEditorOCM
SvijetKakve su prognoze?

Neočekivan preokret na tržištu nekretnina: stanovi i kuće u Njemačkoj pojeftinili prvi put od 2010. godine. Evo što je s cijenama najma

Piše PSD
10. studenog 2022. - 23:51

Prema procjenama hipotekarnih banaka, cijene stambenih nekretnina u Njemačkoj pale su prvi put od 2010. godine, ali je istovremeno zabilježen rast cijena novih ugovora o najmu stanova, piše dpa.

Cijene stanova i kuća pale su u trećem tromjesečju 0,7 posto u odnosu na drugo tromjesečje, pokazuje indeks cijena nekretnina koji je u četvrtak objavila Udruga hipotekarnih banaka (VDP), prenosi Fenix.

Trend rasta cijena nekretnina, koji je trajao više od 12 godina, završio je, smatra Jens Tolckmitt, izvršni direktor VDP-a.

I dok su rabljene stambene nekretnine blago poskupjele, cijene stanova u višestambenim zgradama pale su za gotovo dva posto. Indeks udruge, koja okuplja najvažnije njemačke financijere nekretnina, temelji se na podacima o poslovanju više od 700 banaka.

U sedam najvećih njemačkih metropola stanovi i kuće u prosjeku su pojeftinili za 0,7 posto, kao i na cijelom tržištu. Dok su cijene u Berlinu ostale približno iste kao u drugom tromjesečju (minus 0,1 posto), u ostalim velikim gradovima pale su između 0,6 posto (Köln) i 1,5 posto (München).

No, u odnosu na treće tromjesečje prošle godine stambene su nekretnine ipak poskupile za 6,1 posto. Udruga VDP u drugom je tromjesečju zabilježila plus od 10,7 posto na godišnjoj razini.

Zbog toga u udruzi očekuju “umjereno pojeftinjenje” cijele godine. No, tržište nekretnina se uvijek pokazalo vrlo otpornim i u kriznim vremenima, pa ne treba očekivati ​​velike promjene cijena.

No, dok eksplozija cijena nekretnina jenjava, kod novih ugovora o najmu stanova trend je suprotan. Cijene najma stanova na godišnjoj su razini porasle za 4,8 posto, a u odnosu na drugi kvartal ove godine za 1,6 posto.

Velika potražnja za stanovima za iznajmljivanje sukobljava se s nedostatkom zgrada, padom novogradnje, a razlog su i brojne izbjeglice iz Ukrajine koje iznajmljuju stanove.

Osim toga, postoje ljudi koji su stvarno zainteresirani za kupnju stana, ali čiji je san o vlastitom domu trenutno na čekanju zbog inflacije i visokih kamata, objasnio je Tolckmitt.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. rujan 2023 00:10