StoryEditorOCM
SvijetOZBILJNA STVAR

Neobična subota u Vatikanu: podignute optužnice protiv 10 osoba zbog financijskih malverzacija – među optuženima je i kardinal Angelo Becciu

3. srpnja 2021. - 19:45

Neobična subota u Vatikanu: tamošnji sudac danas je podignuo deset optužnica zbog brojnih financijskih malverzacija, što uključuje pronevjeru, pranje novca, prevaru, iznudu i zlouporabu položaja.

Najzvučnije ime među optuženicima je kardinal Angelo Becciu, kojeg se tereti za pronevjeru i zlouporabu položaja. Time je ovaj kardinal – kojeg je papa Frane lani otpustio - postao najviši vatikanski crkveni dužnosnik koji je optužen za financijski kriminal.

Sukladno crkvenom zakonu, Papa je osobno odobrio sučevu odluku da istraži i optuži Becciua. Za pronevjeru je također optužena i jedna talijanska državljanka koja je radila za Becciua.

Uz kardinala, optužnicom su zahvaćeni i bivši šefovi vatikanske financijske obavještajne zajednice, kao i talijanski brokeri Gianluigi Torzi i Raffaele Mincione, koji su optuženi za pronevjeru, prevaru i pranje novca.

Spomenuti brokeri sudjelovali su u spornoj vatikanskoj kupnji nekretnine u luksuznom dijelu Londona. Torzi je optužen i za iznudu, a za njim je u travnju izdana tjeralica. Obojica brokera negiraju krivnju.

Uz to, optužene su i četiri tvrtke koje se dovode u vezu s pojedinim optuženicima. Dvije su iz Švicarske, a po jedna iz SAD-a i Slovenije.

Kako prenosi Hina, suđenje bi trebalo početi 27. srpnja u Vatikanu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. svibanj 2023 10:28