StoryEditor
Svijetjedni mogu, drugi ne

Neobična situacija u selu koje granica dijeli napola: ‘korona‘ je sve promijenila, a dvije države imaju drugačiji pristup u ograničavanju kretanja

Piše Hina
31. ožujka 2020. - 08:11
Ilustracija AFP

Mjere za suzbijanje koronavirusa rezultirale su neobičnom situacijom u selu koje nizozemsko-belgijska granica dijeli napola.  

Desetljećima su se stanovnici sela koje se na nizozemskoj strani zove Baarle Nassau, a na belgijskoj Baarle Hertog slobodno kretali jedva primjećujući istočkanu granicu na pločniku. 

Koronavirus je sada to izmijenio. Na belgijskoj strani stanovnici mogu kuće napuštati jedino u slučaju najnužnijih izlazaka, a Nizozemci mogu mirno otići u prodavaonicu cipela ili do optičara.

Dvije države imaju drugačiji pristup u ograničavanju mjera kretanja stanovništva zbog koronavirusa. 

"Živim 50 metara dalje, mogu proći pored, ali ne mogu ući ni u jednu od tih trgovina jer sam Belgijac", kaže Frans De Bont, načelnik Barle Hertoga, pokazujući prstom na trgovine na drugoj strani ulice. 

Neobično je i to što granica prolazi kroz jednu od prodavaonica pa do polica na nizozemskoj strani možete, ali ne i na belgijskoj. 

Selo je potpuno okruženo nizozemskim teritorijem, ali Baarle-Hertogu pripadaju još 22 belgijske enklave, a unutar njih je osam nizozemskih mikro-enklava koje su formalno pod općinom Baarle-Nassau. 

De Bont kaže da je zapetljana granica posljedica feudalnog sustava zamjene zemlje među vlastelom koja se odvijala stoljećima.  

"Tada je to bilo normalno i jednostavno je tako i ostalo. Svi pokušaji da se odredi smislenija granica do danas nisu dali ploda", pojasnio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

20. rujan 2020 19:53