StoryEditor
Svijetmaratonski proces

Nema oprosta za Nedića: Viši sud u Beogradu odbio zahtjev za rehabilitacijom nacista zaslužnog za istrebljenje Židova u Srbiji

Piše Davor Krile
29. srpnja 2018. - 01:18
nedic

Maratonski višegodišnji proces rehabilitacije prononsiranog nacista i srbijanskog marionetskog premijera u razdoblju njemačke okupacije Milana Nedića završio je fijaskom na Višem sudu u Beogradu.

Sud je zaključio da se nisu stekli uvjeti da Nedić, poput četničkog vođe Draže Mihailovića, bude pravno rehabilitiran, te je uredba FNRJ iz 1949. kojom je proglašen ratnim zločincem ostala važeća. Brojni navijači i simpatizeri prvog srbijanskog kvislinga jako su razočarani, te duboko uvjereni da su takvom pravorijeku presudili pritisci iz židovskih lobističkih krugova, a ne činjenica da je Milan Nedić bio među najpredanijim holokaust-aktivistima u Europi.

Povrat imovine

Nezadovoljna je i obitelj Nedić koja se nadala da će drugačija presuda biti temelj za povrat davno oduzete imovine, te spremaju žalbu Apelacijskom sudu.

Zahtjev da se "srpska majka", kako su Nedića zvali nedićevci, proglasi nedužnim pred zakonom i poviješću svojedobno su podnijeli Srpski liberalni savjet, Udruga političkih zatvorenika i žrtava komunističkog režima te obitelj Nedić.

Nedić je na čelu marionetske srpske Vlade nacionalnog spasa bio od kolovoza 1941. do listopada 1944., a predlagači rehabilitacije su nastojali dokazati kako za to vrijeme nije bio odgovoran ni za osnivanje logora, ni za masovna strijeljanja, ni za druga kršenja međunarodnih konvencija.

Na ukupno 12 ročišta saslušano je desetak svjedoka, među kojima i četvorica povjesničara.

Svjedoci povjesničari

Dvojica od njih javno su se deklarirali o Nedićevoj krivnji: prof. dr. Milan Ristović tvrdio je kako je govorima poticao zločine i antisemitizam, a njegov aparat nemilosrdno hapsio i strijeljao Židove i antifašiste. Dr. Aleksandar Stojanović optužio ga je za izdaju jer je, suprotno ustavu, prihvatio kapitulaciju i negirao pravni subjektivitet Kraljevine Jugoslavije.

Obrana je cijelo vrijeme zastupala tezu kako je Nedić zagovaranjem mira i poslušnosti prema nacistima sačuvao biološku supstanciju srpskog naroda, što navodi na zaključak da se zločin prema drugima – isplati.

Tijekom suđenja u Beogradu je održano više neonacističkih prosvjednih skupova u slavu lika i djela Milana Nedića. Da nije otpočetih pregovora države Srbije s EU i straha od međunarodnog židovskog lobija, pitanje je kako bi Nedić i nedićevci po izvornome političkom i pravosudnom vučićevskom duhu bili doista vrednovani.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. lipanj 2021 18:30