StoryEditorOCM
SvijetREKORDERI

Neki u Putinovoj Rusiji još uvijek uredno posluju i zgrću milijarde, neovisno o sankcijama: evo tko se najbolje opario

Piše Robert Bajruši/JL
10. lipnja 2023. - 17:01

Ubrzo nakon početka ruske agresije na Ukrajinu, velike strane tvrtke počele su najavljivati da napuštaju Rusiju. Ali pokazalo se da je to lakše reći nego učiniti jer ispada kako su brojne odlučile nastaviti s radom kao da se ništa nije dogodilo. To im se očito isplatilo jer su u 2022., poslujući na ruskom tržištu ostvarili prihode koji iznose 1,1 trilijuna rubalja, odnosno, 12,4 milijarde eura, piše Jutarnji.

Nedavno objavljene analize do kojih je došla redakcija Novaya Europe, pokazuju da su deseci stranih kompanija ostvarili ogromnu dobit poslujući nakon 24. veljače 2022., a to znači i da pomažu Rusiji jer su uplatili približno 3,4 milijardi dolara poreza (300 milijardi rubalja) tamošnjem saveznom proračunu.

Mnoge su strane tvrtke objavile izjave o napuštanju Rusije ubrzo nakon invazije na Ukrajinu pa je izgledalo i da su prekinule svaku suradnju s Rusijom. Gotovo godinu i pol dana kasnije, može se reći da je to daleko od istine: zapravo je samo mali dio stranih kompanija napustio Rusiju. Prema izračunima Kijevske škole ekonomije, samo 7% zapadnih kompanija (241) zaustavilo je sve operacije u Rusiji i napustilo zemlju. Još 10% obustavilo je rad, ali bi se moglo vratiti, dok 41% radi kao i prije.

Strane tvrtke ne mogu prodati svoje poslove ili udjele u ruskim tvrtkama bez odobrenja Vladine komisije za strana ulaganja. U ljeto 2022., ruski ministar financija Anton Siluanov potvrdio je da dužnosnici zahtijevaju popust od najmanje 50% od poduzeća iz "neprijateljskih" zemalja, a oni to koriste kao argument da je bolje ostati u Rusiji. I ubirati lijepe pare.

Tko se najbolje opario jer se nije priključio antiruskim sankcijama? Sumnjamo da ikoga iznenađuje da prema neto dobiti prednjače energetske kompanije, banke, te proizvođači duhana i hrane. Francuska tvrtka Total najviše je zaradila u Rusiji, udvostručivši neto dobit u odnosu na prethodnu godinu, na 269 milijardi rubalja (3,03 milijarde eura). Total još uvijek posjeduje 19,4% ruskog proizvođača LNG-a Novatek kao i udjele u zajedničkim projektima: 20% Yamal LNG-a i 10% Arctic LNG-a 2. Iz tamošnjeg menadžmenta se brane da im europske sankcije i ruski zakoni ne dopuštaju pronalaženje neruskih kupaca za dionice koje im donose profit.

"Apriorno napuštanje tih dionica obogatilo bi ruske ulagače, što je u suprotnosti sa svrhom sankcija", navodi se u izjavi iz ožujka 2022., a izvršni direktor Patrick Pouyanné je prošle jeseni uvjeravao da je "Total nastavio svoj rad u Rusiji kako bi opskrbio Europu opskrbom energijom na zahtjev europskih vlada", ali nije otkrio - kojih.

Bankarski lider je Raiffeisen banka koja je u 2022. više nego udvostručila neto dobit, na 141 milijardu rubalja tj. 1,59 milijardi eura, što je drugi najveći rezultat u bankarskom sektoru u Rusiji, odmah iza tamošnje Sberbanke. Raiffeisen banka je profitirala uglavnom zato jer su najveće ruske banke isključene iz SWIFT-a. U ožujku ove godine, Europska središnja banka, suočena sa zahtjevima iz SAD-a, zatražila je od Raiffeisena da razvije "akcijski plan za prestanak poslovanja" u Rusiji, ali naišli su na gluhe uši: "Austrijski dužnosnici smatraju da je ovaj zahtjev neopravdano strano miješanje", rekli su izvori iz bankarskih krugova Reutersu.

Unatoč neprijateljstvu Washingtona i Moskve, neke američke kompanije odlično zarađuju u Rusiji. Najprofitabilnija prehrambena kompanija bila je PepsiCo (SAD), čija se neto dobit utrostručila na 45 milijardi rubalja (507 milijuna eura). Iako je Pepsi u proljeće 2022., u Rusiji prestala proizvoditi bezalkoholna pića Pepsi, Mirinda i 7UP već u ljeto je pokrenuta prodaju pića Evervess i Frustyle. Coca-Cola je također prestala s proizvodnjom pa je njezina neto dobit porasla samo 3%, a onda se i Heineken pridružio utrci proizvodnje bezalkoholnih pića, lansirajući vlastitu colu i na taj način povećao neto dobit na ruskom tržištu 1,8 puta. U međuvremenu, originalna Coca-Cola i Pepsi pića dostupna su u ruskim trgovinama; uvoze ih različite tvrtke iz raznih zemalja. Profitirala je i američka kompanija Mars, koja prodaje čokoladne proizvode – njihova zarada na rukom tržištu prošle godine iznosila je 58 posto.

Od velikih duhanskih kompanija, jedina koja je napustila Rusiju je British Imperial Brands. U međuvremenu su njegovi konkurenti prošle godine značajno povećali svoju neto dobit: Japan Tobacco na 43 milijarde rubalja (484 milijuna eura), a British American Tobacco je zabilježio rast čak za 81%, na 14 milijardi rubalja (158 milijuna eura). I ove godine Rusi kupuju više cigareta europske proizvodnje tako da se u prva tri mjeseca 2023. količina isporučenih cigareta iz Njemačke udvostručio u odnosu na prethodnu godinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 03:04