StoryEditorOCM
Svijetpogled iz svemira

NASA objavila snimke, pogledajte koliko se leda otopilo na Arktiku u samo nekoliko dana

Piše Vijesti SD
5. lipnja 2023. - 22:57

Na NASA-inim snimkama satelita Aqua vidi se koliko se velikom brzinom na proljetnim temperaturama otapa "brzi led" u Amundsenovom zaljevu u Kanadi.

Na fotografiji od 22. svibnja ledeni pokrov je praktički netaknut, a samo 8 dana kasnije komadi leda su se odvojili i otplutali u Beaufortovo more.

Arktički morski led se stvara na Arktičkom oceanu tijekom zimskih mjeseci. Količina leda koja prekriva ocean varira s godišnjim dobima, a pokrivenost tijekom rujna je upola manja nego u ožujku. Brzi led je nepomični morski led koji je "pričvršćen" za obalu ili morsko dno. Kada se odlomi, postaje plutajući led. 

Brzi led u Amundsenovom zaljevu se i inače brzo otapa u proljeće, nakon čega zaljev često ostaje bez leda do kolovoza. "Ovdje su vjetrovi odigrali važnu ulogu", rekao je Walt Meier iz Nacionalnog centra za podatke o snijegu i ledu (NSIDC), a prenosi Newsweek. 

"Područje niskog tlaka je potaknulo jake vjetrove, koji su pomogli u lomljenju već oslabljenog leda. Naime, kada se led počeo topiti u proljeće, još uvijek je bilo jako hladno, pa je ubrzo krenuo ponovno rasti. No novonastali led je bio tanak te se kasnije lako otopio", objasnio je, prenosi Index.

Do otapanja leda u Amundsenovom zaljevu je došlo ranije nego što je prosjek za to područje, no takvo nešto već se događalo. "Tijekom razdoblja od dva desetljeća Amundsenov zaljev imao je najveću međugodišnju varijabilnost na cijelom sjeverozapadnom kanadskom Arktiku", rekla je Eleanor Wratten sa Sveučilišta Northumbria. 

Ove je godine arktički morski led dosegao rekordno niske razine tijekom zimskih mjeseci te je ledeni pokrivač bio peti najtanji od početka snimanja satelitima 1979. godine. NASA navodi da se smanjuje i zimska i ljetna količina leda te da se rujanski arktički morski led svako desetljeće smanjuje za 12.6 posto. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. rujan 2023 00:16