StoryEditorOCM
Svijet‘zračni fenomeni‘

NASA danas objavljuje dugoočekivano izvješće o NLO-ima: u 27 godina zabilježeno je više od 800 ‘događaja‘...

Piše Hina
14. rujna 2023. - 10:30
Unidentified flying object (UFO), illustration (Photo by VICTOR HABBICK VISIONS/SCIENCE P/VHB/Science Photo Library via AFP)Victor Habbick Visions/science P/Science Photo Library Via Afp

Američka svemirska agencija NASA će u četvrtak objaviti rezultate dugo očekivane studije o neidentificiranim letećim objektima (NLO). 

NASA je objavila prošle godine da pregledava dokaze o tzv. neidentificiranim zračnim fenomenima koji su zamijenili dosadašnji izraz "NLO" u službenom izričaju.

Tema je dugo fascinirala javnost, ali ju je mainstream znanost izbjegavala.

Nezavisni tim od 16 istraživača podijelio je svoja preliminarna zapažanja u svibnju i ustvrdio da postojeći podaci i izvješća očevidaca nisu dovoljni za donošenje čvrstih zaključaka te istovremeno pozvao na sustavnije prikupljanje visokokvalitetnih podataka.

Malo je vjerojatno da će današnje izvješće promijeniti taj zaključak, ali bi agencija mogla pokrenuti novu zadaću. 

Dok NASA-ine sonde i roveri pretražuju Sunčev sustav u potrazi za bilo kakvim fosilima drevnih mikroba, a njezini astronomi traže znakove inteligentnih civilizacija na dalekim planetima, tradicionalno je ta agencija "raskrinkavala" navodne znakove o NLO-ima na Zemlji.

Više od 800 "događaja" zabilježeno u 27 godina, od kojih se dva do pet posto smatra mogućim anomalijama, rekli su autori izvješća u svibnju.

One su definirane kao "sve što nije lako razumljivo operateru ili senzoru" ili "nešto što radi nešto čudno", rekla je članica tima Nadia Drake.

Američka vlada je posljednjih godina počela ozbiljnije shvaćati pitanje NLO-a, dijelom zbog zabrinutosti da su povezani sa stranim špijuniranjem.

NASA-in rad, koji se oslanja na neklasificirani materijal, odvojen je od istrage Pentagona, iako se dvije instutucije koordiniraju u primjeni znanstvenih alata i metoda.

U srpnju je bivši američki obavještajac dospio na naslovnice kada je kongresnom odboru rekao kako "apsolutno" vjeruje da vlada ima u svom posjedu neidentificirane fenomene, kao i ostatke njihovih izvanzemaljskih upravljača. 

"Moje svjedočenje temelji se na informacijama koje su mi dali pojedinci s dugotrajnim iskustvom, od kojih su mnogi također podijelili uvjerljive dokaze u obliku fotografija, službene dokumentacije i tajnog usmenog svjedočenja", rekao David Grusch kongresmenima.

Ranije ovog tjedna navodna tijela dvaju "neljudskih" bića predstavljena su tijekom kongresnog saslušanja u Meksiku, što je izazvalo mješavinu iznenađenja, nevjerice i ismijavanja na društvenim mrežama.

Navodne mumificirane ostatke, koji su imali sivkastu boju i oblik tijela sličan ljudskom, donio je Jaime Maussan, kontroverzni meksički novinar i istraživač koji je izvijestio da ih je pronašao u Peruu 2017. godine.
 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 15:47