StoryEditor
Svijetnova vlast

Napeti izbori u Bugarskoj, prema izlaznim anketama ne da se ni naslutiti tko bi mogao biti konačni pobjednik

Piše Hina
11. srpnja 2021. - 23:35

Nema jasnog pobjednika na bugarskim parlamentarnim izborima u nedjelju - nova stranka Postoji takav narod (ITN) u blagom je vodstvu ispred desničarskog GERB-a, stranke bivšeg premijera Bojka Borisova, pokazuju izlazne ankete.

Istraživanje Gallup Internationala pokazuje da ITN, predvođen popularnim TV voditeljem i pjevačem Slavijem Trifonovim osvaja 23,2 posto glasova birača i da je ispred GERB-a koji je na 23 posto. 

Anketa Alpha Researcha također pokazuje da je ITN ispred GERB-a s 24 posto osvojenih glasova naprema 23,5 posto.

Tijesni rezultati predstavljaju duboke podjele oko ostavštine Borisovljeve višegodišnje vladavine, usred sve većeg bijesa zbog raširene korupcije u Bugarskoj, najsiromašnijoj članici Europske unije.

Čak i ako službeni rezultati potvrde GERB najjačom strankom, njezine šanse za formiranje vladajuće koalicije su male, kažu politički promatrači. GERB je bio prva stranka na izborima u travnju, s osvojenih 26,2 posto, ali su je se klonile druge stranke. 

ITN je bolje pozicioniran i uživa podršku svojih vjerojatnih partnera - dvije manje antikoruptivne stranke, Demokratska Bugarska i Ustanite! Mafija van!

Izgledni su tjedni koalicijskih pregovora pa i novih izbora, što bi Bugarskoj moglo otežati povlačenje sredstava iz europskog plana oporavka i prihvaćanje proračunskih planova za 2022.
 

item - id = 1111995
related id = 0 -> 1134511
related id = 1 -> 1133919
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. listopad 2021 05:27