StoryEditor
Svijetdobitna kombinacija?

Nakon što ga je pohvalio Trump, sada i Francuzi pišu da se gradonačelnik Nice izliječio pomoću Plivinog Sumameda; No sve je još nedovoljno istraženo

Piše J. V.
22. ožujka 2020. - 20:48
Valery Hache/AFP

Kad je Donald Trump objavio kako je izvrstan lijek protiv koronavirusa kombinacija lijeka protiv malarije hidroksiklorokina i azitromicina (Plivinog sumameda), rijetki su ga, s obzirom na njegovu uobičajenu aktivnost na društvenim mrežama, shvatili ozbiljno. Uostalom, nije stručnjak koji bi tako nešto mogao ni potvrditi.

No američki je predsjednik zapravo samo prenio dotadašnja, još uvijek ne službeno potvrđena, istraživanja. Uistinu se u medicinskim krugovima razmatralo korištenje spomenutih lijekova, no svi su relevantni izvori ujedinjeni u mišljenju - spomenuta kombinacija lijekova nije dovoljno istražena, a zaključci američkog predsjednika, odnosno stručnjaka koje je prenio, temeljeni su na suviše malim uzorcima.

Ipak, iz Francuske stižu informacije koje bacaju sjenu na cijelu situaciju i potencijalno ostavljaju prostor za nadu. 

Ne samo da su tamošnji znanstvenici objavili studiju koja bi mogla potvrditi da kombinacija lijeka protiv malarije i antibiotika azitromicina (Plivin sumamed) otkrivenog u Zagrebu 1980. godine rezultira izlječenjem, već se navodno i gradonačelnik Nice, Christian Estrosi, izliječio upravo na taj način.

Estrosi i njegova supruga, Laura Tenoudji, objavili su prije više od tjedna da su pozitivni na koronavirus. No navodno su se izliječili upravo spomenutom kombinacijom lijekova.

"Sve mi je bolje. Bilo je teško prvih par dana, no osjećam da mi je tretman koji su mi pripisali jako pomogao. Bolest je takva da treba biti ekstremno oprezan... Na početku, uzimao sam paracetamol (dolipran) tri puta na dan. Iako nisu svi epidemiolozi ujedinjeni u tom razmišljanju, držao sam se preporuke doktora Didiera Raoulta koji mi je pripirao kombinaciju klorokina i azitromicina (sumameda)", otkrio je gradonačelnik za Nice-matin.

#SUMAMED#DONALD TRUMP#KORONAVIRUS#CHRISTIAN ESTROSI

Izdvojeno

26. lipanj 2020 08:27