StoryEditor
Svijets talijanima i poljacima

Nakon razlaza s ‘pučanima‘, Orban stvara novi savez desnice u Europskoj uniji. Evo zašto bi takvo udruživanje moglo biti opasno za Hrvatsku

Piše Lola Wright
1. travnja 2021. - 11:24

O formiranju novoga desnog saveza na razini Europske unije u četvrtak će u Budimpešti razgovarati mađarski premijer Viktor Orban, njegov kolega iz Poljske Mateusz Morawiecki i čelnik talijanske Lige Matteo Salvini, javila je mađarska novinska agencija MTI.

U novom savezu bi, dakle, uz talijansku Ligu, bili Orbanov Fidesz, koji je napustio najveću Europsku pučku stranku, te poljska vladajuća stranka Pravo i pravda (PiS), što je sada dio kluba Europskih konzervativaca i reformista (ECR) u Europskom parlamentu.

Uz Europske konzervativce i reformiste, u Europskom parlamentu postoji još jedna desna politička skupina – Identitet i demokracija (ID), koja okuplja Salvinijevu Ligu, francusko Nacionalno okupljanje Marine Le Pen i Alternativu za Njemačku.

Nakon dvogodišnje suspenzije, Orbanova stranka iskočila je prije nego je izgurana iz EPP-a, te se sada kao mogućnost spominje udruživanje ECR-a i ID-a. Ako dođe do ujedinjenja desne opcije, ta nova politička skupina bila bi treća po snazi u Europskom parlamentu, dok prva dva mjesta drže EPP i socijaldemokrati.

Orban je potvrdio da Fidesz pregovara o novom klubu u Europskom parlamentu, i to s predstavnicima sličnih konzervativnih političkih snaga u Europi, koje ne žele ugostiti migrante i koje su naklonjene zaštiti tradicionalnih obitelji.

Analitičari ističu kako se Orban sada dodatno angažirao i zato što ga čekaju, kako se čini, neizvjesni izbori u proljeće 2022. godine, a šest najvećih oporbenih stranaka udružilo se protiv njega i najavljuju "smjenu epoha".

Prof. dr. Anđelko Milardović, voditelj Instituta za europske i globalizacijske studije, podsjeća kako se desnica uvijek, kao uostalom i druge političke skupine, u danom trenutku ujedinjuje pa tako sada može biti i s osovinom desničarske populističke orijentacije Orban – Salvini – Morawiecki.

Pandemija u fokusu

– Sada više nisu u fokusu migracije zbog toga što su blokirane, nego stanje koje se odnosi na cjepivo i pandemiju koronavirusa. Ovo udruživanje potaknuto je i nesposobnošću administracije EU-a u upravljanju pandemijom. Administracija EU-a, dakle Europska komisija na čelu s Ursulom von der Leyen te Dubravkom Šuicom, pokazala je apsolutnu nesposobnost upravljanja ovom krizom i to je dovelo do pada povjerenja u EU, te je zato, primjerice, Orban započeo svoje radikalno soliranje. On je prvi nabavio rusko cjepivo i tako je krenuo svojim putem. Ipak, ako i dođe do udruživanja ECR-a i ID-a u Europskom parlamentu, treba naglasiti kako oni nemaju tu snagu jer su prejake koalicije pučana, socijalista, zelenih i liberala. Te snažne parlamentarne frakcije imaju status kontrolnih skupina u politici u odnosu na radikalni populizam – procijenio je voditelj IEGS-a.

Od sugovornika čujemo kako se mađarski premijer Orban zasigurno želi pokazati u boljem svjetlu uoči izbora u svojoj zemlji.

– Za nas, pak, može biti potencijalno opasna ta moguća nova osovina Orban – Salvini, odnosno Budimpešta – Rim, pa trebamo uzeti u obzir i geopolitički moment. S jedne strane, Orban forsira povijesnu kartu velike Mađarske do Rijeke te preko svojih trabanata u Baranji radi potiho na mađarizaciji toga područja. Radi se, naime, o tihoj transformaciji identiteta hrvatske Baranje, i to preko kulture, zatim financijski preko OTP banke, sporta, kupnje nekretnina... Kako je moguće da se hrvatska radikalna desnica oduševljava Orbanom koji funkcionira po povijesnom zemljovidu velike Mađarske? I talijanski krajnji desničari u nekom tradicionalnom obliku nikada nisu odustajali od teritorijalnih pretenzija, te zato treba biti oprezan u odnosu na taj tip saveza – istaknuo je dr. Milardović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. srpanj 2021 04:04