StoryEditorOCM
Svijetcijena nije porasla

Nakon preporuke Ministarstva zdravlja Rusi pojačano kupuju sol za preventivu protiv ‘korone‘

Piše Hina
22. travnja 2020. - 10:20

Proizvođači soli u Rusiji bilježe porast narudžbi nakon objave preporuke Ministarstva zdravlja o ispiranju nosne sluznice fiziološkom otopinom, kako bi se prevenirala infekcija koronavirusom, prenose ruski mediji.

"Nakon što je rusko Ministarstvo zdravlja 9. travnja objavilo tu preporuku, broj narudžbi za isporuku soli koje su proizvođači primili od distributera porastao je za 20 posto", izjavio je zamjenik predsjednika ruske udruge proizvođača soli Dmitrij Leonov. 

On kaže kako distributeri javljaju da građani pojačano kupuju sol za preventivnu upotrebu.

Leonov je podsjetio da je jedna od metoda za sprečavanje koronavirusne infekcije koju preporučuje Ministarstvo zdravlja Ruske Federacije ispiranje sluznice nosa fiziološkom otopinom, koja je zapravo sterilna mješavina soli i vode te uz ostalo vraća nosu vlagu i zaustavlja upalu sluznice.

Proizvodni kapaciteti domaćih poduzeća u stanju su 100 posto zadovoljiti trenutnu povećanu potražnju, ali i staviti na tržište dodatne količine soli bude li potrebno, rekao je Leonov.

Unatoč većoj potražnji, cijena soli u Rusiji nije porasla, ali je ukupni tržišni volumen jestive soli u prvom ovogodišnjem kvartalu porastao u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje za 3,5 posto, na 342,6 tisuća tona. Godišnji rast proizvodnje pojedinih tvrtki dosegao je devet posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. veljača 2023 10:06