StoryEditor
Svijetnajveći na javi

Nakon potresa u Indoneziji u kojem je poginulo 78 ljudi, eruptirao i vulkan. Pogledajte fascinantne fotografije

Piše Anita Belak Krile
18. siječnja 2021. - 20:22

Indonezijski vulkan Semeru na istoimenoj planini, najveći na gusto naseljenom otoku Javi, počeo je izbacivati lavu nakon što je prije dva dana eruptirao vruće oblake pepela i dima na visinu od čak 4,5 kilometara. Zasad nema opasnosti za ljudske živote, mještani nisu evakuirani, no lokalne su vlasti upozorile sve stanovnike koji žive na padinama planine Semeru da budu na pojačanom oprezu.

Ovaj stratovulkan poznat je i pod nazivom Mahameru, što na sanskrtu znači "Velika planina".

Stupanj upozorenja na erupciju, koji utvrđuje Centar za smanjenje rizika od vulkanskih i geoloških katastrofa u Indoneziji (PVMBG) još je od svibnja prošle godine na najvišoj razini.

image
Juni Kriswanto/AFP

Vulkan je već početkom prosinca izbacio vrući pepeo na 3.000 metara, što je izazvalo paniku među stanovništvom.

image
Juni Kriswanto

Kao što je poznato Indonezija se nalazi na pacifičkom "Vatrenom prstenu" gdje se sudaraju tektonske ploče što uzrokuje česte vulkanske aktivnosti, kao i potrese.  

image
Juni Kriswanto/AFP
image
Agus Harianto/AFP

Zadnji se tjedan zemlja istodobno bori s posljedicama nekoliko katastrofa, u petak je, naime, indonezijsku pokrajinu Zapadni Sulawesi pogodio potres magnitude 6.2, a poginulo je 78 ljudi. Više od 740 ljudi je ozlijeđeno u potresu, a preko 27.800 napustilo je svoje domove. Policija i vojska poslane su u regiju kako bi spriječile pljačke.

Dwikorita Karnawati, čelnik Indonezijske meteorološke, klimatološke i geofizičke službe (BMKG), izjavio je da bi još jedan potres u toj regiji mogao izazvati tsunami.

image
Handout/AFP
image
Juni Kriswanto/AFP
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
31. srpanj 2021 01:39