StoryEditorOCM
SvijetSJEVERNI SUSJED

Nakon ostavke predsjednice zbog pomilovanja pedofila, Mađarska je dobila novog predsjednika

Piše Vijesti SD
26. veljače 2024. - 20:41

Zamislite da Zoran Milanović podnese ostavku, a upražnjeno mjesto Predsjednika Republike zauzme Miroslav Šeparović. Takav scenarij se odigrao u susjednom Mađarskoj. Parlament te zemlje danas je izabrao, sad već bivšeg, predsjednika Ustavnog suda Tamasa Sulyoka za mađarskog predsjednika, dva tjedna nakon neočekivane ostavke predsjednice Katalin Novak

Novak, bliska saveznica konzervativnog premijera Viktora Orbana, podnijela je ostavku nakon što se našla pod velikim pritiskom zbog pomilovanja muškarca osuđenog za pomaganje u prikrivanju seksualnog zlostavljanja u dječjem domu. Sulyokov brzi izbor mogao bi pomoći Orbanu da ponovno preuzme političku inicijativu nakon skandala koji se sukobljava s ključnim načelom njegove stranke - predanošću tradicionalnoj obitelji i kršćanskim vrijednostima.

Parlament je izabrao Sulyoka na pet godina. Očekuje se da će dužnost preuzeti 5. ožujka. U kratkom govoru nakon izbora obećao je transparentnost u svojim odlukama o predsjedničkim pomilovanjima i nagradama. Sulyok je bio predsjednik ustavnog suda od 2016. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. travanj 2024 14:52