StoryEditorOCM
Svijetnije gotovo

Nakon kratkog predaha, Kina se bori s novim valom zaraze, posebno zabrinjava porast asimptomatskih slučajeva korone 

6. travnja 2020. - 13:53

Broj asimptomatskih slučajeva zaraze koronavirusom u Kini je porastao te se borba da se zaraza potpuno uguši i dalje nastavlja, uključujući i nastavak drastičnih mjera izolacije.

Do kraja nedjelje zabilježena su 74 takva nova asimptomatska slučaja, a dan ranije 47, objavilo je u ponedjeljak Nacionalno zdravstveno povjerenstvo.

Nakon što je Kina uspješno suzbila zarazu u pokrajini Hubei i glavnom gradu Wuhanu, samom izvorištu globalne pandemije, sada se suočava i s uvezenim slučajevima.

Radi se o kineskim državljanima koji se uglavnom vraćaju iz Europe i SAD-a, a dio njih je zaražen i nema vidljive simptome bolesti, no mogu prenijeti virus.

Sveukupno je pod liječničkim nadzorom u kontinentalnoj Kini 705 osoba koje ne ispoljavaju simptome zaraze.
Bilo je predviđeno da stanovnici Wuhana 8. travnja, prvi puta od potpunog zatvaranja grada u siječnju, dobiju dozvolu da mogu otputovati, no sad se zaraza ponovo pojavila.

Zbog novog vala zaraze ukinut je i status za 45 rezidencijalnih jedinica koje su bile proglašene sigurne i bez zaraze. Inače, taj tzv. status "bez zaraze"  značio je napuštanje stambenih jedinica samo dva sata dnevno.

Sveukupno je u kontinentalnoj Kini zabilježeno 81.708 slučajeva zaraze, s 3331 umrlom osobom.
 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. veljača 2023 11:29