StoryEditorOCM
Svijeteskalacija sukoba

Ništa od primirja na Bliskom istoku: ‘To su samo želje‘; Netanyahu poručio vojsci: ‘Napadnite punom snagom!‘

Piše VIJESTI SD, JL, HINA
26. rujna 2024. - 11:46

KLJUČNI DOGAĐAJI:

Halevi zaprijetio kopnenom ofenzivom protiv Hezbollaha

Netanyahu ovlastio vojsku da napadne "punom snagom"

SAD, Europa i dio arapskih naroda pozivaju na trotjedni prekid vatre

Biden: ‘Moglo bi prerasti u sveobuhvatni rat‘

Netanyahu stiže u New York

Američki dužnosnici: ‘Izrael i Libanon odlučit će u sljedećih nekoliko sati‘

-----------------------------------------------------------------------------

NOVO 11:50 - Turska se priprema za moguću evakuaciju svojih i stranih državljana iz Libanona, dok se tamo nastavlja prekogranična vatra između Izraela i militantne skupine Hezbolah, rekao je u četvrtak izvor iz turskog ministarstva obrane.

Vojska ima "sposobnosti i resurse za provedbu bilo koje misije koja joj je dodijeljena za sigurnu evakuaciju naših građana ili stranih državljana iz Libanona", rekao je izvor tijekom brifinga, piše Jutarnji list.

"Preliminarno planiranje i pripreme za potencijalnu operaciju evakuacije su u tijeku", rekao je izvor, dodajući da je Turska već uspješno dovršila takve operacije i da pomno prati razvoj događaja u Libanonu.

11:07 - Nakon izvješća u kojima se tvrdi da dužnosnici očekuju prekid vatre u Libanonu za nekoliko sati, ured premijera Benjamina Netanyahua objavio je da su ta izvješća netočna.

"Riječ je o američko-francuskom prijedlogu na koji premijer nije niti odgovorio", kažu u Uredu premijera.

U izjavi se također navodi da je "suprotno od istine" izvješće da je Netanyahu naredio IDF-u da ublaži udare u Libanonu, rekavši da je premijer ovlastio vojsku da nastavi s napadima punom snagom i dodajući da će se borbe u Gazi nastaviti dok se ne ostvare svi ratni ciljevi.

10:05 - Oko 45 raketa ispaljeno je u najnovijem napadu iz Libanona, kaže IDF, dodajući da su neke presretnute, a ostale su pale na otvorena područja.

Videozapisi koji kruže internetom pokazuju kako mnogi projektili padaju u more.

IDF dodaje u priopćenju da jutros nastavlja s napadima u Libanonu, ciljajući na desetke ciljeva Hezbollaha u nekoliko područja, uključujući terorističke operativce, vojne zgrade i skladišta oružja.

9:59 - Premijer Benjamin Netanyahu naredio je IDF-u da ublaži svoje napade na Libanon, izvještava Channel 12, ne pozivajući se na izvore.

Navodni razvoj događaja dolazi usred međunarodnog pritiska na prekid vatre - korak kojem se žestoko protivi Netanyahuova glasačka baza.

9:55 - Sirene zbog dolaznih raketa oglašavaju se u Acreu i njegovoj okolici, u onome što se čini prvim napadom iz Libanona u više od 19 sati usred primirja.

Za sada nema izvješća o udarima ili žrtvama.

9:15 - Izraelska vojska kaže da je tijekom noći pogodila približno 75 ciljeva Hezbollaha u Libanonu.

U objavi na Telegramu, Izraelske obrambene snage kažu da su pogodile ciljeve u istočnom području Beqaa i južnom Libanonu.

Među pogođenim mjestima su skladišta oružja, lanseri spremni za paljbu, teroristi i teroristička infrastruktura, dodaje se.

8:53 - Dužnosnici desnog krila koalicije požurili su javno pozvati premijera Benjamina Netanyahua da ne pristane na 21-dnevno primirje u Libanonu, rekavši da to ne bi imalo moralnog opravdanja i samo bi služilo da se Hezbollahu omogući da se pregrupira nakon niza udaraca koje je primio.

Ministar financija Bezalel Smotrich tweetnuo je da bi "kampanja na sjeveru trebala završiti prema samo jednom scenariju - slamanjem Hezbollaha i poricanjem njegove sposobnosti da naškodi stanovnicima sjevera".

"Neprijatelju se ne smije dati vremena da se oporavi od teških udaraca koje je primio i da se reorganizira za nastavak rata nakon 21 dana", kaže on, tvrdeći da samo predaja terorističke skupine može spriječiti rat na sjeveru, prenosi Times of Israel.

8:15 - Naslovi u raznim hebrejskim medijima obećavaju skori prekid vatre na temelju jednog jedinog izvješća britanskog Sky Newsa, koji citira neimenovane dužnosnike američke administracije koji kažu da "očekuju" trotjednu pauzu "u narednim satima".

Sky News citira dužnosnike koji su rekli da su intenzivni diplomatski napori rezultirali "skoro dogovorom" za zaustavljanje u Libanonu koji ne uključuje Gazu, prenosi Jutarnji list.

8:00 - Balistički projektil koji je jučer lansirao Hezbollah na središnji Izrael nosio je bojevu glavu od 500 kilograma, prema terorističkoj skupini.

U kratkom videu koji se hvali mogućnostima "Qader-1", Hezbollah kaže da ima domet od 190 kilometara.

Projektil je presreo izraelski sustav protuzračne obrane srednjeg dometa David‘s Sling i nije prouzročena nikakva šteta niti je bilo ozlijeđenih.

Hezbollah je tvrdio da je u napadu ciljao sjedište Mossada u blizini Herzlije.

7:02 - Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres rekao je u srijedu da Libanon ne može postati još jedna Gaza i pozvao na prekid neprijateljstava između Izraela i libanonskog Hezbollaha.

"Recimo jednim jasnim glasom, zaustavite ubijanje i razaranje. Odbacite retoriku i prijetnje. Odmaknite se od ruba. Sveobuhvatni rat mora se izbjeći pod svaku cijenu", rekao je Guterres 15-članom Vijeću sigurnosti UN-a.

5:54 - Nije bilo neposredne reakcije izraelske ili libanonske vlade - ili Hezbollaha - ali su visoki američki dužnosnici rekli da su sve strane svjesne poziva na prekid vatre i da će govoriti u svoje ime u nadolazećim satima.

Dužnosnici su rekli da Hezbollah neće biti potpisnik primirja, ali vjeruju da će vlada Libanona koordinirati njegovo prihvaćanje sa skupinom, piše Jutarnji list. 

5:45 - Očekuje se da će Libanon i Izrael odlučiti "u roku od nekoliko sati" hoće li prihvatiti poziv Sjedinjenih Država, Europske unije i nekoliko arapskih država na prakid vatre, rekao je drugi američki dužnosnik, dodajući kako su razgovarali sa svim stranama i kako smatraju da je ovo pravi trenutak.

Zajedničku izjavu potpisali su SAD, Australija, Kanada, Europska unija, Francuska, Njemačka, Italija, Japan, Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Velika Britanija i Katar nakon sastanka svjetskih čelnika na Općoj skupštini UN-a u New Yorku.

Ranije u New Yorku, glavni tajnik UN-a Antonio Guterres pozvao je na trenutni prekid vatre i rekao da "nastaje pakao".

5:34 - Američki predsjednik Joe Biden rekao je u srijedu da bi borbe između Izraela i Hezbollaha mogle postati "sveobuhvatni rat" dok diplomati rade iza kulisa na postizanju privremenog prekida vatre kako bi se zaustavio eskalirajući sukob.

Izraelski dužnosnik pod uvjeto anonimnosti rekao je da je premijer Benjamin Netanyahu dao "zeleno svjetlo" za nastavak mogućeg dogovora, ali samo ako uključuje povratak izraelskih civila njihovim domovima.

Međutim, izraelski dužnosnici su duboko pesimistični da će napori za privremeni prekid borbi u Libanonu uspjeti, a načelnik Glavnog stožera IDF-a general pukovnik Herzi Halevi rekao je da se vojska priprema za kopnenu ofenzivu protiv Hezbollaha u Libanonu, dodavši da će "vojne čizme ući na neprijateljski teritorij".

Vojska je također najavila pojačanje sjevernog fronta s još dvije rezervne brigade.

"Sveopći rat je moguć, ali mislim da postoji i prilika – još uvijek smo u igri za postizanje rješenja koje može iz temelja promijeniti cijelu regiju", rekao je Biden u emisiji "The View" na ABC-ju.

Biden je sugerirao da bi nagovaranje Izraela i Hezbollaha na prekid vatre moglo pomoći prekinuti sukob između Izraela i Hamasa u Gazi.

"Moguće je i ja koristim svaki djelić energije koju imam sa svojim timom da to učinim", rekao je. "Postoji želja da se vidi promjena u regiji."

Američki državni tajnik Antony Blinken rekao je da je američka administracija "intenzivno angažirana s nizom partnera na deeskalaciji napetosti u Libanonu i radu na postizanju sporazuma o prekidu vatre koji bi imao koristi za sve zainteresirane strane".

Blinken je rekao da plan ima za cilj deeskalaciju napetosti i omogućavanje desecima tisuća Izraelaca i Libanonaca da se vrate u domove koje su morali evakuirati u pograničnim područjima.

"Najbolji način da se to postigne nije kroz rat, ne kroz eskalaciju", rekao je u intervjuu za NBC News.

"To bi bilo kroz diplomatski sporazum koji bi povukao snage s granice, stvorio sigurno okruženje, ljudi bi se vratili kući", rekao je Blinken i dodao kako sveopći rat zapravo ne bi riješio problem.

Blinken i drugi američki dužnosnici proveli su posljednja tri dana na marginama godišnjeg sastanka Opće skupštine UN-a svjetskih čelnika u New Yorku lobirajući kod drugih zemalja da podrže plan, za koji se nadaju da bi mogao dovesti do dugoročne stabilnosti duž granice.

Prema New Yorku na Opću skupštinu UN-a uputio se i Netanyahu.

5:10 - Iranski ministar vanjskih poslova Abbas Araqchi izjavio je u srijedu da je područje na rubu katastrofe punih razmjera zbog eskalacije napetosti između Izraela i Hamasa te upozorio da Teheran neće ostati ravnodušan u slučaju rata u Libanon.

Obraćajući se novinarima na marginama Opće skupštine UN-a, Araqchi je rekao da je Izrael prešao "sve crvene linije" i da Vijeće sigurnosti UN-a mora intervenirati kako bi se vratio mir i stabilnost.

4:25 - Sjedinjene Države, EU i zemlje saveznice pozvale su na privremeni prekid vatre u Libanonu, nakon eskalacije borbi između Izraela i Hezbollaha, javlja BBC.

Unija od 11 članica predložila je trenutnu 21-dnevnu pauzu u borbama "kako bi se osigurao prostor za diplomaciju, sklopilo diplomatsko rješenje" ali i prekinulo vatru u Gazi.

U zajedničkom priopćenju rekli su da su neprijateljstva ove vrste postala "nepodnošljiva" i da predstavljaju "neprihvatljiv rizik od šire regionalne eskalacije" koja nije u interesu ni Izraela ni Libanona.

Prijedlog stiže nakon što je zapovjednik izraelske vojske rekao trupama da bi opsežni zračni udari u Libanonu usmjereni protiv Hezbollaha mogli utrti put za "ulazak izraelske vojske na neprijateljski teritorij".

Ova je rečenica generala-pukovnika Halevija dosad najjasniji pokazatelj da je kopnena invazija na Libanon možda neizbježna.

Zajednički poziv saveznika uslijedio je nakon sastanka svjetskih čelnika na Općoj skupštini UN-a u New Yorku.

"Vrijeme je da se sklopi diplomatsko rješenje koje će omogućiti civilima s obje strane granice da se vrate svojim domovima na siguran način", poručili su.

1:20 - Međunarodni monetarni fond (MMF) priopćio je u srijedu da prati eskalirajući utjecaj sukoba Izraela i Hezbollaha na Libanon, koji trpi velike ljudske i infrastrukturne troškove, ali je još prerano za procjenu gospodarskih učinaka.

"S ozbiljnom zabrinutošću pratimo eskalaciju sukoba u području", rekao je glasnogovornik MMF-a u izjavi poslanoj e-poštom Reutersu. "Trenutni sukob nanosi velike ljudske žrtve, oštećuje fizičku infrastrukturu u južnom Libanonu i pogoršava ionako krhku makroekonomsko i društveno stanje u Libanonu."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. rujan 2024 13:19