StoryEditorOCM
Svijetuznemirujuća objava

Nakon granatiranja najveće europske nuklearne elektrane, ruski general prijeti njezinim uništenjem? ‘Bit će ruska ili spaljena!‘

Piše PSD
10. kolovoza 2022. - 09:45

Ukrajinska državna nuklearna agencija 'Energoatom' u ponedjeljak je na svom Telegram kanalu izvijestila da je ruski general Valerij Vasiljev najavio bombardiranje nuklearne elektrane Zaporižje. 

Vasiljev je navodno održao govor u kojem je poručio da će najveća europska nuklearka "biti ruska ili spaljena".

- Mi to ne krijemo od neprijatelja. Upozorili smo ih. Neprijatelj zna da će postrojenje biti rusko ili ničije. Mi smo spremni na posljedice ovog koraka. A vi, ratnici-osloboditelji, morate shvatiti da drugog puta nemamo. I ako bude najstrože naredbe, mi to moramo časno ispuniti - poručio je Vasiljev prema navodima spomenute agencije, prenosi N1.

Ruske vojne jedinice ranije su preuzele kontrolu nad postrojenjem te granatiranjem oštetile tri senzora radijacije i ranile radnike.

Granatiranje postrojenja ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski nazvao je "ruskim nuklearnim terorom", a na cijelu situaciju reagirao je i glavni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grossi​, koji je zatra​žio pristup nuklearki kako bi procijenio stanje.

- Izuzetno sam zabrinut zbog granatiranja najveće europske nuklearne elektrane, što naglašava vrlo stvaran rizik od nuklearne katastrofe koja bi mogla ugroziti javno zdravlje i okoliš u Ukrajini i šire - rekao je Grossi.

Prema posljednjem objavljenom izvješću o stanju u nuklearki Zaporižje, mjerenja radijacije i dalje pokazuju normalne razine, unatoč nanesenoj šteti. 

Ipak, kako prenosi Index, američki Institut za ratne studije (ISW) priopćio je da su prijetnje uništenjem nuklearke vjerojatno lažne.

"Zapadni i ukrajinski mediji objavili su vjerojatno lažirano izvješće o ruskom generalu koji prijeti uništenjem najvećeg europskog nuklearnog postrojenja", navodi ISW.

Rusko ministarstvo obrane tvrdi da je Valerij Vasiljev bio u Uzbekistanu u vrijeme kad je navodno održao govor u Zaporožju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. ožujak 2023 05:41