StoryEditorOCM
Svijetteško pogođeni

Nakon dramatičnog povećanja preminulih, Italija spremna uvesti nove mjere; ‘Još nije vrhunac epidemije, nakon koronavirusa ništa neće biti kao prije‘

Piše Hina
16. ožujka 2020. - 09:09

Talijanska vlada spremna je u slučaju potrebe intervenirati novim mjerama jer do sada odobrene mjere ne pružaju dovoljnu potporu poslovnoj zajednici i stanovništvu, kazao je u ponedjeljak talijanski premijer.

"Odobrene mjere nisu dovoljne. Štete (od koronavirusa) bit će teške i rasprostranjene. Bit će potreban istinski plan oporavka", kazao je Giuseppe Conte u intervjuu za Corriere della Sera.

"Nakon koronavirusa ništa neće biti kao prije, morat ćemo sjesti i promijeniti pravila o trgovini i slobodnom tržištu".

Vlada je najavila ekonomski paket pomoći od 25 milijarda eura, a na sjednici u ponedjeljak trebala bi usvojiti te nove mjere potpore gospodsrstvu i kućanstvima. One će uključiti potporu zdravstvu, odgode otplate zajmova i poreza, povećanje pomoći u slučaju nezaposlenosti. 

"Reagirat ćemo mjerama koje će omogućiti našem gospodarstvu da se suoči s cijenom izvanrednog stanja. Spremni smo, ako treba, ponovno intervenirati da pokrenemo zemlju", dodao je.

Conte je kazao da nove zabrane nisu potrebne no da je važno "temeljito" poštivati postojeće.

Italija je druga najpogođenija zemlja epidemijom koronavirusa nakon Kine, u kojoj se bolest pojavila krajem prošle godine, i širenje bolesti ne pokazuje znakove usporavanja.

U nedjelju je zemlja izvijestila o novih 368 preminulih što je najveće povećanje od početka epidemije 20. veljače. U usporedbi sa subotom broj mrtvih je u nedjelju porastao više od 25 posto na ukupno 1809 preminulih.

U jedan dan broj zaraženih porastao je 17 posto i sada je 24.747 zaraženih osoba u Italiji. Mortalitet u toj zemlji posebno je visok i iznosi 7,3 posto.

Talijanski slučaj pruža zabrinjavajući primjer za druge europske zemlje u kojima je proteklih dana počeo značajno rasti broj slučajeva.

Lombardija, gusto naseljeno područje oko financijskog središta Milana, najpogođenija je regija u kojoj je do sada preminulo 1218 osoba od kojih 252 u prethodna 24 sata.

Italija ima najstariju populaciju u Europi i gotovo četvrtina stanovništva starija je od 65 godina. Ta skupina stanovništva čini pretežiti dio do sada umrlih.

Prošlog je tjedna vlada uvela širom zemlje mjere ograničavanja širenja virusa zatvarajući škole, prodavaonice, otkazujući sportska događanja i ograničavajući kretanje ljudi koji ne smiju izlaziti iz svojih domova osim u izvanrednim slučajevima.

"Znanstvenici nam kažu da epidemija još nije dosegnula vrhunac, ti će tjedni biti najrizičniji i potreban je maksimalni oprez", rekao je Conte dodajući da će se rezultati zabrana kretanja vidjeti za nekoliko tjedana.

Vlada užurbano radi na osiguravanju potrebne medicinske opreme dok u javnosti rastu sumnje u sposobnost preopterećenog zdravstvenog sustava da se izbori s epidemijom, kazao je Conte ističući da su najveći napori usmjereni na osiguravanje pomoći najpogođenijoj Lombardiji u kojoj se virus pojavio prije samo tri tjedna.

"Naš je prioritet da naši liječnici, sestre i zdravstveno osoblje budu sigurni", napisao je Conte u priopćenju objavljenom u nedjelju.

Iz Lombardije je u druge krajeve Italije do sada prebačeno 40 teških bolesnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. veljača 2023 10:33