StoryEditorOCM
Svijetuspjelo im nemoguće

Nakon 62 godine otkriven veliki misterij. Je li sada konačno poznata sudbina legendarnih bjegunaca iz Alcatraza?

Piše D.R./JL
26. srpnja 2024. - 09:48

Smještan na otočiću nedaleko od američkog grada San Francisca te okružen hladnim i uzburkanim vodama Pacifika, zatvor Alcatraz (poznat i kao Hrid) svojevremeno je bio najsigurniji zatvor na svijetu. Čvrste željezne rešetke na ćelijama u kojima su kazne nekoć služili Machine Gun Kelly i Al Capone, niz strateški pozicioniranih stražarnica i čak 12 dnevnih provjera činili su pokušaje bijega izuzetno opasnim i potencijalno pogibeljnim pothvatima. Unatoč sigurnosnim mjerama i opasnoj prirodi kojom je okružen, 36 je zatvorenika ipak pokušalo pobjeći iz Hrida. U periodu od 1934. do 1963., ti su zatvorenici izveli 14 različitih pokušaja bijega. Gotovo su svi uhvaćeni, a bilo je i onih koje bijeg koštao života, piše Jutarnji list. 

Međutim, još se uvijek ne zna kako su skončala tri slavna bjegunca - pljačkaš banaka Frank Morris te braća John Clarence Anglin. Naime, oni su iz Alcatraza utekli 1962., no ne zna se jesu li se dočepali slobode ili su poginuli. Središnji savezni ured (FBI) slučaj je istraživao do 1979. godine, kada je zaključio da se spomenuti trojac tijekom bijega suočio sa snažnim strujama i ledenom vodom u Zaljevu San Francisco te da nije izgledno da je njihov pokušaj bio uspješan.

Sve im ispričao kriminalac

Spisatelji Ken Widner i Mike Lynch u svojoj novoj knjizi "Alcatraz: Posljednji bijeg" tvrde da natprosječno inteligentni Morris nije bio mozak operacije već da je glavnu riječ vodio sin siromašnih poljoprivrednika John Anglin. Nakon što su pregledali razne povijesne dokumente, uključujući i fotografije koje su analizirali stručnjaci, te razgovarali s članovima obitelji bjegunaca, Widner i Lynch tvrde da je bijeg Morrisa i braće Anglin bio uspješan te da je trojac naposlijetku otputovao u Južnu Ameriku te da su se tamo oženili s lokalkama, dobili djecu te obrađivali zemlju u planinama, piše The Mercury News.

image

Ćelija u Alcatrazu iz koje je pobjegao Frank Morris

Tayfun Coskun/Anadolu Via Afp

The Mercury News navodi da ta teza nije za odbaciti jer je Lynch iskusni novinar iz San Josea koji je autorima serijala "Neobična putovanja" TV postaje Discovery 2022. pomogao rekreirati spomenuti bijeg, a Widner nećak braće Anglin koji je upoznat s njihovim životima i odnosima koje su uspostavili s drugim zatvorenicima u Alcatrazu. Widneru je te vrijedne informacije otkrio zloglasni kriminalac James "Whitey" Bulger, i sam negdašnji stanovnik Alcatraza.

Widner, umirovljeni informatički tehničar, kaže su njegovi ujaci bili ti koji su osmislili i isplanirali spomenuti bijeg, a ne Morris, kako je prikazano u poznatom filmu "Bijeg iz Alcatraza". Widner je za The Mercury News rekao da su roditelji Johna i Clarencea Anglina bili jako siromašni te da su živjeli u četverosobnoj kući u gradu Ruskinu u saveznoj državi Floridi u Sjedinjenim Američkim Državama. U toj kući, koja nije imala vodovod i struju, živjelo je i 14 djece, a obitelj se kupala u koritu koje je korišteno za pranje rublja. Widner je rekao da su John i Clarence zbog siromaštva u kojem su živjeli bili žrtve zlostavljača te da su htjeli da ih se poštuje. Krasti su počeli kako bi došli do novca i poštovanja. U Alcatrazu su završili nakon što su krajem 1950-ih pobjegli iz zatvora u koji su strpani jer su zajedno s trećim bratom Alfredom orobili banku u saveznoj državi Alabami u SAD-u. Braća su u Hridi upoznala Morrisa i počela razmišljati o bijegu.

Samo vrela voda

Widner kažu da su u zatvoru napravili razne alate - od oštrih žlica preko periskopa do improvizirane svjetiljke. Te su alate uspjeli napraviti jer su odrasli u siromaštvu i nisu imali novca za stvari koje su se prodavale u trgovinama. Widner kaže da mu je majka jednom rekla da su John i Clarence Anglin napravili vlastite bicikle. Braća su napravila lažne glave i ukrasila ih pravom kosom koju su nabavili u zatvorskom frizerskom salom. Glave su potom stavili na jastuke kako bi stražare pokušali natjerati da pomisle da u njihovim ćelijama nekoga zaista ima. Widner tvrdi da su braća to radila i prije te da su s pomoću lažnih glava često bježali iz internata u Floridi koji su pohađali.

Iz tuševa u Alcatratu tekla je isključivo vruća voda jer stražari nisu htjeli da se zatvorenici naviknu na hladnu vodu i počnu razmišljati o bijegu. Widner je rekao da je Whitey Bulger braći Anglin rekao da se za hladnu vodu u Zaljevu San Francisco mogu pokušati pripremiti tako što će nabaviti ručnike, namočiti hladnom vodom iz toaleta i umivaonika u ćelijama, umotati se u njih te potom leći na betonski pod ćelija. Bulger, inače ljubitelj ronjenja, navodno je braću naučio kako od zatvorske odjeće napraviti improvizirana odijela za ronjenje, piše The Mercury News.

Nakon što su napravili rupe na svojim ćelijama, koje su potom pokrili lažnim kartonskim poklopcima za ventilaciju, bjegunci su se prvo popeli na krov zatvora, a zatim spustili do obale otoka. Izvadili su potom splav koji su napravili od kabanica koje su im dali drugi zatvorenici te ga napuhali s pomoću concertine. Prema opće prihvaćenoj verziji priče, nakon toga su se otisnuli u nepoznato. Widner i Lynch tvrde da znaju što se dogodilo poslije.

image

Ćelije u Alcatrazu u kojima su boravili John i Clarence Anglin

Tayfun Coskun/Anadolu Via Afp

Otputovali u Brazil 

Lynch tvrdi da su Morris i braća Anglin ukrali električne kablove te jedan privezali za teretni brod koji je njihov splav odvukao do sredine Zaljeva San Francisco. Krijumčar droge Fred Brizzi tvrdi da se trojac potom ukrcao na brodicu čija je posada znala za njihov plan. Bjegunci su se ubrzo zatim dočepali aviona i već su idućeg jutra bili u Meksiku. Tamo su nekoliko godina radili na farmi marihuane koju je vodio Mickey Cohen, njihov kolega iz Alcatraza. U Brazili su pobjegli 1964. godine. Taj su potez povukli kad su čuli da je preminuo njihov brat Alfred. U knjizi "Alcatraz: Posljednji bijeg" stoji da su se bojali da ih on razotkrio. Ken Widner sumnja da je Alfred umro tijekom mučenja u električnoj stolici u zatvoru u Alabami. Uz to, Widner tvrdi da je njegova obitelj s braćom Anglin, koja su ostala živjeti u Brazilu, komunicirala sve do početka 1990-ih godina. Widner tvrdi da posjeduje fotografiju koja to dokazuje. Na njoj se nalaze dva muškarca odjevena u odjeću karakterističnu za 1970-e. Muškarci nalikuju na braću Anglin, a Widner kaže da je pet nezavisnih tvrtki koje proizvode software za prepoznavanje lica reklo da su na fotografiji zaista John i Clarence Anglin.

Widner i Lynch otputovali su u grad Monteiro Lobato u Brazilu kako bi pokušali ući u trag braći Anglin, koji su se u jednom trenutku razišli s Frankom Morrisom. Lokalno im je stanovništvo reklo da se sjećaju da su u gradu viđali nekakve Amerikance. Widner smatra da njegovih ujaci, koji bi danas imali 90-tak godina, više nisu živi. Lynch je rekao da im je krijumčar droge Frank Brizzi rekao da su John i Clarence posjedovali veliku farmu sa životinjama, kravama i voćnjacima. Voće su prodavali na lokalnoj tržnici, imali su navodno 20 zaposlenika te živjeli mirno i nenametljivo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. rujan 2024 21:26