StoryEditorOCM
SvijetVOJNI GRAD

Najveća NATO baza u Europi gradi se na Balkanu: imat će eskadrilu F-16 i bespilotnih letjelica, ljudstvo iz 32 države...

Piše L.V./JL
23. lipnja 2024. - 16:31

Rumunjska zračna baza Mihai Kogalniceanu (MK), koja je dobila ime po obližnjem selu, a ono prema liberalnom političaru iz 19. stoljeća, sad će se pretvoriti u najveću bazu NATO-a u Europi. Bit će veća i od Ramsteina u Njemačkoj, piše BBC, a prenosi Jutarnji.

Udaljena je samo 20 kilometara od obale Crnog mora, 300 kilometara od Odese i 400 kilometara od Sevastopolja na Krimu koji je okupirala Rusija.

Šest RAF-ovih Eurofighter Typhoona sjedi na stazi, dok se u daljini diže oblak prašine iznad gradilišta druge piste. MK baza će uskoro, javlja britanski javni servis, imati eskadrilu rumunjskih F-16, nedavno kupljenih od Norveške, bespilotne letjelice MQ-9 Reaper i vojni grad kroz koji će se rotirati NATO vojska, zrakoplovstvo i pomorsko osoblje iz 32 zemlje.

Poručnik Charlie Tagg i pilot RAF-a, rekao je za BBC da je puno veća prisutnost SAD-a, njihove infrastrukture, ljudi i opreme. Tvrdi da je ruska invazija na Ukrajinu promijenila i područje nad kojim leti.

- Tijekom 2021. godine, borbeni piloti NATO-a letjeli su daleko preko međunarodnih voda u Crnom moru. Sada se drže zone od 12 nautičkih milja iznad rumunjskih i bugarskih teritorijalnih voda, kako bi izbjegli nesporazume i eskalirajuće situacije s Rusima - piše BBC.

Tagg je otkrio i da pokazuju Rusima da su aktivni, jasnom porukom letenja s naoružanim mlažnjacima. Vidio je, navode Britanci, dronove Shahed kako idu u Odesu, pomoću izvora topline gdje oružje udara i očitanja radara za praćenje zrakoplova.

Iako zrakoplovi NATO-a izbjegavaju nepotrebne susrete s Rusijom, u protekle dvije godine dogodila su se dva incidenta iznad Crnog mora. Ostatak svakodnevnog života u bazi gdje se nalazi 1840 američkih vojnika je miran, piše BBC.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. lipanj 2024 16:31