StoryEditorOCM
Svijetstravično

Najmanje 14 mrtvih u školskoj pucnjavi: 18-godišnji mladić upao je u školu i krenuo pucati, nastradali su i nastavnici

Piše psd
24. svibnja 2022. - 23:02

Najmanje 15 osoba je ubijeno - 14 učenika i jedan nastavnik - u masovnoj pucnjavi u osnovnoj školi u Uvaldeu u Teksasu, potvrdio je u utorak guverner ove američke savezne države Greg Abbott, javlja Jutarnji list. 

Prema njegovim informacijama, napad vatrenim oružjem izvršio je jedan 18-godišnjak koji je u zasad nerazjašnjenim okolnostima također preminuo.

Škola je na svojem službenom profilu na Twitteru prvu obavijest o pucnjavi izdala nešto poslije podneva po lokalnom vremenu.

Osumnjičenik, 18-godišnji Salvador Ramos, također je poginuo, vjerojatno u vatri kojom su odgovorili policajci u tragediji u osnovnoj školi 130 kilometara od grada San Antonija.

Abbott je izjavio da je napadač imao pištolj, a možda i pušku, no tek treba utvrditi točan tip oružja. U razmjeni vatre ranjena su dvojica policajaca, a ozlijeđenih ima i među učenicima, ali točan broj zasad nije poznat.

Škola je na svojem službenom profilu na Twitteru prvu obavijest o pucnjavi izdala nešto poslije podneva po lokalnom vremenu.

U Uvaldeu živi oko 16.000 ljudi i nalazi se 133 kilometra zapadno od San Antonija, a Osnovnu školu Robb pohađa oko 600 učenika u dobi od 5 do 11 godina.

Glasnogovornik američkog Ministarstva domovinske sigurnosti izjavio je da je ministar Alejandro Mayorkas obaviješten o situaciji u Teksasu. Dodao je da su podršku policiji na mjestu događaja odmah dali pripadnici savezne uprave za carinu i graničnu kontrolu koji su pristigli i s prvom medicinskom pomoći.

Pucnjava u Uvaldeu dogodila se tek desetak dana nakon masovne pucnjave u trgovačkom centru u Buffalu u saveznoj državi New York u kojoj je rasno motiviran napadač ubio 10 osoba, a nakon čega je u američkoj javnosti ponovno oživljena stara debata o reformi prava na nošenje oružja koje je u SAD-u zagarantirano ustavom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
31. svibanj 2023 09:17