StoryEditorOCM
Svijetcjenovni udar

Najavljuju eksploziju cijena namirnica u Kauflandu i Lidlu: Evo koji proizvod je skuplji za 100 posto

Piše vijesti sd
30. studenog 2023. - 14:23
Na odjelima povrća trgovačkih lanaca ove zime mnogi kupci doživljavaju šokove (ilustracija)Nikša Stipaničev/Cropix

Rast cijena u trgovinama već mjesecima užasava potrošače, bilo da je riječ o brašnu, mlijeku, siru... Taj je rast vidljiv u raznim državama, poput Hrvatske i Njemačke, i u različitim trgovačkim lancima.

Ipak cijena jednoga artikla, povrća, posebno upada u oči.

Početkom godine jedan je krastavac koštao oko dva eura, ponegdje i tri puta više. Činilo se gotovo jezivo kada su neke trgovine počele prodavati "krastavce narezane na tanke kriške" kako bi ogromna cijena bila malo podnošljivija. Onda je došlo ljeto i donijelo privremeno olakšanje. Cijene krastavaca pale su na 30 centi po komadu. Ali, ta su vremena sada prošla.

Cijene opet vrtoglavo rastu, a prosječan kupac u Kauflandu u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji jedan krastavac plaća nevjerojatnih 1,59 eura. Lidl i dalje naplaćuje impresivnih 1,39 eura. Lidl je rekao kako će kupcima prenijeti troškovne prednosti proizvoda od brašna i rajčice, ali nije otkrio konkretne informacije o krastavcima, piše Fenix-magazin.

image

Krastavaca je ovo ljeto bilo obilje, međutim sada idu po suho zlato (ilustracija)

Afp

Kada je obavljen razgovor s Udrugom njemačkih poljoprivrednika, postala je jasna složenost problema. Potražnja za krastavcima je velika, ali ponuda je ograničena. Krastavci iz Nizozemske, Belgije i Njemačke sve su rjeđi kako se sezona bližila kraju u ovim regijama.

Visoki troškovi energije također su smanjili prinose iz nizozemskih staklenika, što je pridonijelo rastu cijena. Španjolski krastavci pokušali su popuniti prazninu u ponudi, ali nisu uspjeli zadovoljiti svu potražnju, što je na kraju dovelo do povećanja cijene i do 100 posto.

U krastavcima će izvan sezone očito uživati samo oni koji si to mogu priuštiti.

image

Krastavci su postali luksuz koji si rijetki mogu priuštiti (ilustracija)

Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. veljača 2024 18:50