StoryEditor
SvijetEkstremno

Na zapadu SAD-a čak 54 stupnja Celzijusa, okolo divljaju megapožari i vatrena tornada. Znanstvenici: Kad je ovako na početku ljeta, uskoro zbilja slijedi ‘nikad viđeno‘...

Piše D.K.
13. srpnja 2021. - 16:27

Ni nakon što je zapad SAD-a doživio najtopliji lipanj u zadnjih stotinu godina, rekordi ne posustaju: ekstremne vrućine dodatno su potencirane sušom i požarima koji haraju od Arizone, preko Kalifornije pa do države Washington.

U Dolini smrti u Kaliforniji, na korak od Las Vegasa, prošlog petka je izmjerena potencijalno najveća temperatura ikad zabilježena na Zemlji u povijesti mjerenja: 54,4 Celzijevih stupnjeva. Dok ovaj podatak još čeka službenu meteorološku verifikaciju, milijuni Amerikanaca u zapadnim državama žive pod crvenim alarmom. Ni noćne temperature na puno lokacija ne padaju ispod 32 stupnja Celzijusa. Stručnjaci upozoravaju da je regija zahvaćena u začarani povratni ciklus ekstremnih vrućina, što sve ima korijene u nedvojbenim klimatskim promjenama.

image
Jim Watson/AFP

Nekoliko tjedana toplinskih valova od južne Kalifornije preko Nevade do Oregona prouzročilo je alarmantno brzo isparavanje zaliha vode u regiji, upozorava klimatski znanstvdenik Jose Pablo Ortiz Partida. Lišen vlage, krajolik se ubrzano zagrijava poput suhe tave, isušujući zemlju i biljke te pretvarajući svu vegetaciju u idealnu smjesu za potpalu.

Tijekom prošlog vikenda najveći šumski požar koji je ove godine pogodio Kaliforniju izbio je na sjeveru države i dosad opustošio više od 362 kvadratna kilometra. Kombinacija suhog zraka, ekstremnih temperatura i vjetra stvarala je učestala vatrena tornada, što je praktično nezaustavljiv požarni fenomen. U međuvremenu, drugi požar u južnom Oregonu zahvatio je više od 620 kvadratnih kilometara i udvostručio se tijekom vikenda. Zbog pada elektroenergetske mreže velika područja Oregona nemaju struje.

image
Josh Edelson/AFP

"Ponašanje požara u južnom Oregonu među najekstremnijima je dosad, vatrogasci vide momente kakve nikada prije nisu vidjeli", rekao je Al Lawson, vatrogasni zapovjednik na ovom požarištu, prenosi Guardian.

Dramatične interpretacije aktualnih požara u Kaliforniji i Oregonu klimatolog Daniel Swain s kalifornijskog Sveučilišta naziva tek "uvertirom u zbilja nikad viđeno“. On napominje da su aktualni požari možda ekstremna iskustva u kontekstu početka požarne sezone, no da najgore sigurno tek slijedi s kraja ljeta, kad će ekstremni temperaturni uvjeti i višemjesečna suša pripremiti scenu za nešto još znatno gore. I povijesno gledano, rujan i listopad tradicionalno su najgori mjeseci za divljanje megapožara u Kaliforniji.

Svi ovi poremećaji nose neke znakove klimatskih promjena, što zaista multiplicira sve buduće prijetnje ”, ustvrdila je Faith Kearns, znanstvenica s Kalifornijskog instituta za vodene resurse. Uvijek smo imali požare na zapadu SAD-a i taj krajolik je na mnogo načina iskovan u vatri, ističe, ali intenzitet požara koje sad gledamo već u rano ljeto mora zabrinuti svakoga tko prognozira budućnost.

Ako ova godina ne bude u stanju pojačati osjećaj ranjivosti planeta i volju javnosti da zaustavi evidentnu klimatsku krizu, onda nam samo preostaje prepustiti se paklenoj sudbini.

image
Frederic J. Brown/AFP
item - id = 1112430
related id = 0 -> 1128833
related id = 1 -> 1128799
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. rujan 2021 23:45