StoryEditor
Svijetcovid kao biznis

Na tržištu EU-a nađeno više od 50 milijuna lažnih anticovid proizvoda! ‘Bum‘ falsifikata tek slijedi s uvođenjem covid-putovnica, u Njemačkoj već bilježe eksploziju

Piše Davor Krile
11. lipnja 2021. - 13:09
Shutterstock

Od početka pandemije opsesivno trljamo ruke dezinficijensima, redovito mijenjamo maske, testiramo se, skupljamo potvrde o cijepljenju… Koliko je svaka takva radnja svima bila svrhovita veliko je pitanje, pogotovo nakon objave informacije da je na tržištu Europske unije u zadnjoj godini utvrđeno nekoliko desetaka milijuna (!) falsificiranih i nedjelotvornih proizvoda iz segmenta protuepidemijske zdravstvene zaštite. 

OLAF, agencija EU-a za borbu protiv prevara, dosad je evidentirala gotovo 52 milijuna neispravnih gelova za ruke, posve propusnih zaštitnih maski i lažnih covid testova, objavljeno je u godišnjem izvješću ove ustanove. S tim u vezi identificirano je i 1.150 osumnjičenih trgovaca koji su naivnim građanima (skupo) prodavali ove proizvode s greškom. Zdravstvenu histeriju zloupotrijebili su za vlastiti profit, a ljudima su zauzvrat svjesno izložili zdravlje pogubnoj zarazi.

“Mnoge tvrtke su oportunistički ušle u posao u pokušaju da na brzinu profitiraju od pandemije, bez ikakvog iskustva u toj oblasti”, objasnio je generalni direktor agencije OLAF, Finac Ville Itala. Uvozili su poluproizvode iz trećih zemalja, najčešće bez ikakvih certifikata. Kad je takvo što u izvanrednim okolnostima bilo tako masovno moguće na prostoru EU-a, možemo samo pretpostaviti koliko se lažne robe za tobožnju zaštitu zdravlja tek prodalo u zemljama s opuštenijim nadzorom i regulativom.

image
Jakub Porzycki/AFP

Nisu samo zaštitni medicinski proizvodi zlatna koka plagijatora i falsifikatora: njemački ured za borbu protiv kriminala upozorio je ovih dana i na pojavu sve većeg broja lažnih potvrda i knjižica o cjelovitome cijepljenju protiv Covida-19. Kako u Njemačkoj zadnjih tjedana dvaput cijepljeni građani olakšano putuju i ulaze u zemlju, te slobodno odlaze u kino, frizeru, u kafiće i restorane, odmah su se na tržištu pojavile vrhunski falsificirane „žute knjižice“ koje nadležnima dokazuju potpunu imunizaciju pojedinca.

Državno odvjetništvo u Münchenu je priopćilo kako se preko raznih internetskih platformi, poput Telegrama, relativno lako nabavija krivotvorene potvrde o vakcinaciji, čak ih se može naručiti i poštom, te je upozorilo na velike sigurnosne nedostatke tih dokumenata koji još nisu digitalizirani. Cijena lažnih žutih knjižica se na njemačkome crnom tržištu kreće od troznamenkastih do visokih dvoznamenkastih svota u eurima, a obično se traži i plaćanje u kriptovalutama, da se bolje zavara trag. Njemačke vlasti strahuju da bi se broj takvih lažnih potvrda o imunizaciji mogao dodatno drakonski povećati kad na snagu stupe najavljene šire olakšice za cijepljene osobe. Kako Europska komisija na razini EU-a priprema uvođenje digitalnih covid putovnica i certifikata o imunizaciji, mnogi se NIjemci pitaju hoće li se i lažne potvrde o cijepljenju bez provjera unositi iz papirnatog u digitalni format.

image
Joel Saget/AFP

Glasnogovornica državnog odvjetništva je objasnila kako je krivotvorenje kompletnih knjižica o cijepljenju ili samih potvrda trenutno relativno lako, jer je liječničke pečate i potpise razmjerno jednostavno iskopirati. Falsifikatori bez problema nabavljaju i prilično autentične markice o vrsti cjepiva koje se lijepe u žutu knjižicu. Posao krivotvoriteljima jako olakšavaju građani koji fotografije potvrda o vakcinaciji bezglavo šire preko društvenih mreža i time otkrivaju realne serijske brojeve cjepiva koji se zatim koriste na krivotvorenim dokumentima, a na ruku im ide i činjenica da aktualne žute knjižice nemaju nikakav vodeni žig.

Očekuje se da će digitalne potvrde o cijepljenju u Njemačkoj zaživjeti do kraja lipnja, no do tad će crno tržište lažnih vjerojatno napraviti već dovoljno epidemiološke štete i evidencijskoga kaosa. Mnogi falsifikatori, svjesni da su u utrci s vremenom, oglašavaju prodaju lažnih knjižica o cijepljenju pod drskom egidom „Za male novce brzo vratite stare slobode“.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. lipanj 2021 11:18