StoryEditorOCM
Svijettijekom noći

Na sinagogu u Berlinu bačeni molotovljevi kokteli; Židovska zajednica: ‘Ovo je teroristički napad. Prešli su na djela‘

Piše Hina
18. listopada 2023. - 12:28

Na zgradu židovske zajednice u centru Berlina, u kojoj se nalazi i sinagoga i vrtić, u noći s utorka na srijedu izvršen je napad molotovljevim koktelom, nakon čega je njemački kancelar Olaf Scholz najavio pojačanje sigurnosnih mjera oko objekata židovske zajednice u Njemačkoj.

"Jasno je svima da ne prihvaćamo i da nikad nećemo prihvatiti napade na židovske institucije u Njemačkoj", rekao je njemački kancelar Olaf Scholz komentirajući tijekom posjeta Egiptu noćašnji napad u Berlinu.

On je najavio i konzekventan odnos prema prosvjedima antisemitskog karaktera.

Kako je objavila policija, dvojica nepoznatih napadača bacila su u srijedu rano ujutro, na zgradu židovske zajednice u središnjoj berlinskoj četvrti Mitte, dva molotovljeva koktela koja su se razbila na pločniku ispred zgrade, a vatru koja je izbila je ugasio policajac koji je bio zadužen za čuvanje objekta.

image
Christoph Soeder/Dpa Picture-alliance Via Afp

U zgradi se nalazi nekoliko ustanova, između ostalog škola, vrtić i sinagoga.

Kako je policija nadalje priopćila, tijekom očevida na licu mjesta je došlo do još jednog incidenta kada se jedna osoba približila velikom brzinom na skuteru te se uputila prema zgradi zajednice izvikujući antisemitske i antiizraelske parole. Muškarac je nakon toga priveden te potom pušten na slobodu.

Središnje vijeće Židova u Njemačkoj govori o terorističkom napadu.

"Uništavajuća ideologija Hamasa protiv svega što je židovsko djeluje i u Njemačkoj", stoji u priopćenju središnjeg vijeća. Istodobno se navodi da su židovske obitelji u Berlinu "krajnje uznemirene" najnovijim događajima. "Od riječi se prelazi na djela", stoji u priopćenju.

image
Christoph Soeder/Dpa Picture-alliance Via Afp

Od napada Hamasa na Izrael, koji je u četvrtima s pretežito arapskim stanovništvom proslavljen otvoreno na ulicama, u Berlinu su se zaredali napadi na židovske objekte, a na zgradama u kojima žive obitelji židovskog porijekla su se počeli pojavljivati i grafiti s Davidovom zvijezdom.

Policija u Berlinu je zabranila sve propalestinske prosvjede zbog bojazni po javni red i mir.

U sjevernom dijelu berlinske četvrti Mitte, koji se nekad nalazio u sklopu Istočnog Berlina, posljednjih se godina stvorila židovska zajednica. Taj dio četvrti Mitte graniči s četvrti Wedding, koja je pripadala Zapadnom Berlinu i u kojem pretežito žive pripadnici turske i arapske zajednice.

Svi važniji objekti židovske zajednice u Njemačkoj već se godinama nalaze pod danonoćnom zaštitom policije.

image
Christoph Soeder/Dpa Picture-alliance Via Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 14:06