StoryEditorOCM
Svijetjeziva prezentacija

Na ruskom TV-u nakon najave iz Bijele kuće: ‘Ako ćemo tako, ovi će europski gradovi biti prvi na meti naših projektila‘

Piše T.Š./JL
18. srpnja 2024. - 11:43

Kremaljski propagandist Jevgenij Popov na ruskom je televizijskom kanalu Rusija 1 prezentirao koji bi europski gradovi mogli biti prvi na meti ruskih nuklearnih projektila, zaključivši da bi Velika Britanija bilo najosjetljivija na takve udare.

Popov je jedan je od voditelja i gostiju na ruskoj državnoj televiziji koji su opetovano prijetili zapadnim zemljama zbog njihove podrške Ukrajini u borbi protiv agresije ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Ova ‘jastrebovska‘ retorika često uključuje pozive na raketne napade na europske prijestolnice, iako su pretpostavljeni učinci ruske uporabe oružja možda preuveličani i nije jasno u kolikoj mjeri tvrdnje televizijskih gostiju odražavaju razmišljanje Kremlja.

Popov se vratio na ovu temu reagirajući na najavu Washingtona i Berlina da će SAD, kao dio svoje predanosti NATO-u, početi raspoređivati ​​rakete dugog dometa u Njemačkoj 2026. godine. To bi uključivalo stacioniranje projektila SM-6 i krstarećih raketa Tomahawk te novorazvijenog hipersoničnog oružja.

U isječku koji je na X-u objavio savjetnik ukrajinskog ministra unutarnjih poslova Anton Geraščenko, Popov - koji je inače zastupnik Državne dume - optužio je SAD za guranje Europe u užas svjetskog rata "sa zajamčenim međusobnim uništenjem", donosi Newsweek, a prenosi Jutarnji list.

Stojeći ispred videozida s kartom Europe, Popov je rekao da će Pentagon rasporediti projektile koji "predstavljaju strašnu prijetnju Rusiji". Dodao je da to oružje ima sposobnost dosezanja gradova kao što su Sankt Peterburg, Kazan, Moskva, Novosibirsk i Jekaterinburg, čije su lokacije prikazane na videozidu iza njega.

"Govorimo o projektilima koji potpadaju pod Sporazum o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF), koji je uništio (Donald) Trump", rekao je Popov, govoreći o tome kako su se SAD povukle iz sporazuma o kontroli naoružanja 2019. godine.

Rakete se u Njemačkoj raspoređuju nakon što ih tamo nije bilo 20 godina. Projektili koji se lansiraju s tla s dometom od 500 do 5500 kilometara bili su zabranjeni do 2019. prema Sporazumu o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF) koji su pri kraju ‘Hladnog rata‘, 1987. godine, potpisali tadašnji čelnik Sovjetskog Saveza Mihail Gorbačov i predsjednik SAD-a Ronald Reagan. Sjedinjene Države povukle su se iz INF-a 2019. godine, rekavši da Moskva krši sporazum, što je Kremlj negirao, da bi se potom i Rusija povukla iz sporazuma.

‘Tri rakete i Britanija propada‘

"Nije teško pretpostaviti geografiju odgovora ako izjava Bijele kuće za medije postane stvarnost. Sve europske prijestolnice su u opasnosti ako su naše rakete u Kalinjingradu", rekao je Popov, misleći na rusku eksklavu koja graniči s članicama NATO-a Poljskom i Litvom u Baltičkom moru.

Mete bi, prema ovoj prezentaciji, bile Berlin, Varšavu, Pariz, Bukurešt, i Prag, kao i američke baze u Njemačkoj, koje se potom u brzom nizu prikazuju na ekranu.

Popov je rekao da će se ruska Sjeverna flota suprotstaviti Britaniji, "našem tradicionalnom neprijatelju", te da prijedlozi Washingtona za raspoređivanje projektila u Njemačkoj ne prijete samo Londonu, već i Manchesteru, Birminghamu i britanskoj pomorskoj bazi u Clydeu u Škotskoj.

"Britanija je najranjivija. Dovoljne su samo tri rakete i ova civilizacija će kolabirati", dodao je Popov.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. rujan 2024 22:24