StoryEditorOCM
Svijetnastavak slijedi

Na pogrebu žrtava ubijenih u terorističkom napadu u Iranu vikalo se ‘Smrt Americi‘ i ‘Smrt Izraelu‘. Najavljena osveta

Piše Vlado Vurušić/ JL
6. siječnja 2024. - 17:17

Iranske vlasti, prenosi službena agencija Irna, potvrdile su da su teroristički napad u četvrtak 4. siječnja, na četvrtu obljetnicu smrti generala iranske Revolucionarne garde Kasima Soleimanija u njegovu rodnom gradu Kermanu, izvršili bombaši samoubojice, pripadnici Islamske države (IS). Utvrđena je, prenosi Irna, i nacionalnost jednog od napadača.

On je, navode, Tadžik, a u vezi s napadom zasad je uhićeno devet osoba u različitim dijelovima Irana. Podsjetimo, u napadu su ubijene 84 osobe, a 284 su ranjene i to se smatra najvećim terorističkim napadom u Iranu od uspostave Islamske republike 1979. godine. Vrhovni duhovni vođa Irana Ali Hamnei, kao i predsjednik Irana Ibrahim Raisi, za brutalni napad odmah su osudili SAD i Izrael odnosno, kako su kazali, "cioniste" te najavili osvetu.

Tako je u subotu, 6. siječnja, na džamiji Džamkaran, javlja agencija Fars, nedaleko od svetog šiitskog grada Kuma i na jednom od najvažnijih hodočasničkih mjesta za šiite, podignuta "crvena zastava", što prema šiitskoj vjerskoj tradiciji simbolizira i poziva na osvetu za "uzaludno prolivenu krv", što je očiti znak da će Iran "odgovoriti" radikalnim sunitima iz IS-a.

Nakon terorističkog napada Teheran je zaprijetio Izraelu, pogotovo jer se napad dogodio samo dan nakon što je u Libanonu, u navodnom izraelskom napadu, ubijen Saleh al-Aruri, drugi najvažniji čovjek palestinskog militantnog pokreta Hamas i jedan od osnivača njegova vojnog krila.

No, unatoč tome što je "otkriveno" da iza terorističkog napada u Kermanu stoji IS, Iran ne "amnestira" SAD ni Izrael, pa portal nournews.ir, pozivajući se na izvore u Vladi, kaže kako za njih "između IS-a i SAD-a i Izraela nema razlike", a i na pogrebu žrtava ubijenih u terorističkom napadu uzvikivale su se parole "Smrt Americi" i "Smrt Izraelu".

S druge strane, The New York Times navodi, pozivajući se na vlastite izvore, da je vrhovni duhovni vođa Ali Hamnei u razgovoru s generalima pozvao na "strateško strpljenje" te kazao da po svaku cijenu "izbjegnu izravni sukob sa SAD-om". Prema pisanju NYT-a, ajatolah Hamnei naredio je vojsci da ograniči svoj odgovor na teroristički napad, i to na tajne operacije protiv Izraela ili napade proiranskih milicija na američke baze u Siriji i Iraku.

Hamnei, prema sugovornicima NYT-a, na nedavna ubojstva iranskog zapovjednika u Siriji, predstavnika Hamasa u Bejrutu i napade u Kermanu gleda kao na "koordiniranu izraelsku kampanju" čiji je cilj odvratiti pozornost međunarodne javnosti od rata u pojasu Gaze. No, svakako je zanimljivo da se IS, baš usred najveće bliskoistočne krize, odlučio na ovakav napad u Iranu, kao i to da Teheran, i nakon što je ustanovljeno tko je izvršitelj napada, ne ublažava svoju retoriku prema Izraelu i SAD-u.

Glasnogovornik IS-a Abu Hudhaifa al-Ansari u audiozapisu je upozorio palestinski pokret "Hamas da ne surađuje sa šijitskim skupinama", odnosno s Iranom, što bi mogao biti razlog ovog terorističkog napada. Hamas je potpuno "navezan" na proiranski Hezbolah, koji je pak teheranska podružnica u Libanonu. No, IS je, nakon što je preuzeo odgovornost za napad u Iranu, pozvao "na globalne napade protiv Židova i kršćana kao odmazdu za izraelsku vojnu akciju u Pojasu Gaze", javlja agencija Dpa.

Podsjetimo da Iran sukob u Gazi stalno nastoji proširiti na cijelu regiju, pa pobunjenici Huti iz Jemena raketiraju trgovačke brodove u Crvenom moru, a na granici Libanona i Izraela proiranski militanti iz Hezbolaha stalno napadaju izraelske ciljeve.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 11:22