StoryEditor
Svijetbanane u prahu

Na Malti zaplijenjeno 100 milijuna eura kokaina Kavačkog klana. Nakon hapšenja vođa grupe, te Velje Nevolje i slovenske ekipe, netko je očito propjevao

Piše Davor Krile
9. lipnja 2021. - 16:12

Kokain ulične vrijednosti od najmanje 100 milijuna eura otkriven je u utorak na Malti u 37 kontejnera s bananama. Krajnji cilj bila mu je Slovenija, odnosno luka Kopar, a do Malte je doputovao iz Ekvadora, objavili su slovenski mediji na temelju podataka malteških carinika.

     Srbijanska glasila ekskluzivno javljaju kako su vlasnici 740 kilograma bijelog praha konfisciranog na Malti barem dijelom bili i njihovi državljani, tj. nedavno uhapšeni suradnici slavnog Kavačkog klana Veljko Belivuk, zvani Velja Nevolja, i Marko Miljković. Pretpostavlja se da je nedavnim hapšenjem vođa, pa potom i članova ove mafijaške grupe u Sloveniji, silna droga na putu iz Ekvadora prema Europi postala praktički ničija, jer nije imao tko "podmazati“ kotačiće transportnog mehanizma. Izgledno je i da se netko od privedenih mafijaša slomio iza rešetaka i propjevao o skupom teretu.

      Koncem svibnja je, naime, slovenska policija uhitila više desetaka članova "slovenske podružnice" kriminalne organizacije Kavački klan, s izvornim sjedištem u Crnoj Gori, no s "terenskim operativama“ u Srbiji i više drugih država. Dobro organizirana kriminalna organizacija u Sloveniji je djelovala od 2018. i imala je, što se zna, oko 60-ak članova. Veći dio njih priveden je u akciji koju je, u suradnji sa stranim sigurnosnim službama, slovenska policija izvela prije 15-ak dana na području Ljubljane, Maribora, Kranja i Kopra.

Slovenska podružnica "kavčana“ je opkoljena nakon što je prethodno u Crnoj Gori uhićen jedan od vođa cijelog Kavačkog klana Slobodan Kašćelan, a potom i drugi neformalni šef ove mafije, Dragoje Zvicer, poznat po krijumčarenju narkotika i oružja, ali i glasinama da je jeo ćevape od ljudskog mesa. Zvicer je u Srbiji blisko surađivao s Veljkom Belivukom i Markom Miljkovićem, te ih je smatrao svojim "najboljim vojnicima“. Ovaj dvojac je za njega odrađivao brutalne likvidacije nakon kojih su tijela žrtava uništavali mljevenjem u stroju za meso te rastapanjem u kiselini. Zvicer je nagrađivao Velju Nevolju novcem i udjelom u kokainu za srbijansko tržište. Nagađa se da su se zadnji put vidjeli krajem siječnja, nakon čega su i Belivuk i Miljković uhićeni na beogradskom aerodromu.

       Zapljena pravog brda kokaina na Malti spada u najrekordnije u ovoj sredozemnoj otočnoj državi; takve ne pamte ni najstariji carinici. Lani je na Malti otkriven sličan teret od 612 kilograma droge na brodu koji je putovao iz Ekvadora preko Kolumbije za Libiju, no ovaj paket ga je poprilično nadmašio, piše Times of Malta. Velika količina narkotika, čiju je nabavu i krijumčarenje iz Ekvadora navodno i financirao i organizirao posrnuli kriminalni klan iz Kotora, trebala je biti rasturena na tržištima Austrije, Njemačke i zemalja srednje Europe. Zahvaljujući policijskim informacijama, distribucija je presječena puno prije krajnje destinacije. Pregledano je ukupno 1.080 kutija banana, od čega je u 37 kutija pronađeno ukupno 740 zamotuljaka kokaina, pakiranog po kilogram. Laboratorijski je utvrđeno da se radi o vrhunskoj robi, tj. kokainu vrlo visoke čistoće.

      Ovo nije prva velika zapljena droge otkako su u policijske ruke pali prvi ljudi kotorskog klana. U travnju ove godine i u luci Ploče također zaplijenjeno je više od 500 kila vrhunskog kokaina, što se također kuloarski povezuje s širom kriminalnom hobotnicom. Mnogi kriminalisti smatraju da su mafijaške i krijumčarske narko grupe u zemljama šire regije tek pipci i kraci jednoga velikog balkanskog kartela.

item - id = 1104622
related id = 0 -> 1135491
related id = 1 -> 1126719
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. listopad 2021 08:53