StoryEditorOCM
Svijetneviđeni oproštaj

Na Berlsusconijev pogreb poštovatelji i navijači došli sa zastavama Italije i Milana, pjevalo se i skandiralo

Piše Hina
14. lipnja 2023. - 22:11

Italija se u srijedu oprostila od četverostrukog premijera Silvija Berlusconija pogrebom koji je dostojan tajkuna živopisne biografije, u atmosferi u kojoj su njegovi ožalošćeni pristaše više nalikovali nogometnim navijačima, a političari se svađali zaslužuje li kontroverzni političar dan nacionalne žalosti.

Gomile koje su mahale zastavama nogometnog kluba AC Milana, koji je Berlusconi nekoć posjedovao, uzvikivale su "Silvio, Silvio", dok je njegov lijes unošen u milansku gotičku katedralu, uz pratnju svečano odjevenih karabinjera s kacigama s perjem.

U katedrali je bilo oko 2300 ljudi, uključujući žene, političare i biznismene koji su se družili s 86-godišnjakom tijekom njegova puta prema slavi i bogatstvu.

image

Djelić atmosfere na pogrebu

Gabriel Bouys/Afp

Berlusconi će biti kremiran, a njegov pepeo će se čuvati u mauzoleju koji je izgradio za sebe i obitelj na imanju pored Milana, rekao je izvor blizak obitelji.

Berlusconi je bio izrazito polarizirajuća ličnost koja je postavila temelje za pojavljivanje drugih biznismena transformiranih u političare, poput bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa, s karijerom ispresijecanom skandalima i pravnim bitkama.

U propovijedi vrline i mane

Pogrebna propovijed milanskog nadbiskupa Marija Delpinija naglasila je njegove mane, kao i kvalitete. "Što možemo reći o Silviju Berlusconiju? Bio je čovjek sa željom za životom, željom za ljubavi, željom za radosti."

Podjele u pogledu Berlusconija bile su vidljive i na dan pogreba kada su se njegovi obožavatelji pred katedralom porječkali s nekolicinom onih koji su ga došli kritizirati.

"Imala sam toliku sreću da s 18 godina postanem članica Forza Italije. Imala sam sreću da ga upoznam", rekla je Lucia Adiele, članica Berlusconijeve stranke koja je putovala gotovo 1000 kilometara od svoga doma u Altamuri na jugu Italije.

image
Gabriel Bouys/Afp

U atmosferi koja je više sličila na nogometnu utakmicu nego na pogreb, još je jedna skupina Berlusconijevih pristaša skakala gore-dolje vičući "Onaj tko ne skače je komunist", uzrečica koju je Berlusconi često koristio da diskreditira političke protivnike.

Na pogrebu je bila većina talijanskih stranačkih čelnika uključujući, premijerku Giorgiju Meloni, čija je odluka da proglasi dan nacionalne žalosti izazvala kritike nekih komentatora i političara. Stranka Melonijeve, Braća Italije, Salvinijeva Liga i Forza Italija najvažnije su stranke desničarske vladajuće koalicije.

Opozicija nije došla, Orban jest

Neki opozicijski političari, uključujući bivšeg premijera Giuseppea Contea, odbili su doći na obred, a bivša ministrica lijevog centra Rosy Bindi rekla da se događa "neprimjerena sanktifikacija".

Dan žalovanja nije javni praznik, nego simbolična gesta u kojoj su na državnim zgradama zastave spuštene na pola koplja. Europski parlament i Europska komisija su također na taj način odlučile odati počast Berslusconiju.

Tomaso Montanari, rektor sveučilišta u Sieni odbio je ispoštovati tu odluku smatrajući da bi spuštanjem zastave na pola koplja za Berlusconija njegovo sveučilište "izgubilo obrazovni i moralni kredibilitet."

image
Andreas Solaro/Afp

Bindi, žena koju je Berlusconi često seksistički vrijeđao, rekla je da je dan nacionalnog žalovanja "izraz nepoštovanja prema većini" koja se protivila Berlusconiju.

Talijanski predsjednik Sergio Mattarella i bivši premijeri Mario Draghi i Mario Monti bili su pogrebu, kao i katarski emir Šeik Tamim bin Hamad al-Thani i irački premijer Mohammed Shia al-Sudani te mađarski premijer Viktor Orban.

Lijes je potom odvezen u vilu Berlusconi, gdje će bivši premijer ležati dok ga ne kremiraju za nekoliko dana.

Poruka njegove petero djece izišla je u najvažnijim talijanskim novinama: "Najdraži tata, hvala ti za tvoj život, hvala ti za tvoju ljubav, uvijek ćeš živjeti u nama."

image
Gabriel Bouys/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 11:05