StoryEditorOCM
Svijetpada im tlak

Na benzinskim crpkama u Njemačkoj jedna važna usluga počet će se naplaćivati, druge su još uvijek besplatne

Piše vijesti sd
21. studenog 2023. - 11:08

Ekonomska kriza zahvaća cijeli svijet pa se mnogi trgovci i kupci trude pronaći načine da uštede koji euro.

Njemačke benzinske crpke odlučile su početi naplaćivati naknade za usluge koje su do sada bile besplatne. Jedna od njih je pumpanje guma na benzinskim postajama.

Njemački vozači i vozačice su na većim benzinskim crpkama mogli iskoristiti jednu ili dvije dodatne usluge besplatno. Mnogim je vozačima već postala rutina prilagođavanje tlaka u gumama na predviđenim mjestima i na većini benzinskih postaja za to nisu morali plaćati nikakve dodatne naknade.

Međutim sada neke tvrtke mijenjaju strategiju pa će potrošači u budućnosti morati plaćati do sada najčšće besplatnu uslugu punjenja guma zrakom, piše Fenix-magazin.

image

Naplata punjenja guma ne samo da podiže troškove vožnje nego i smanjuje njenu sigurnost (ilustracija)

Afp

Pozadina ovoga je činjenica da operateri benzinskih crpki moraju potrošiti puno novca na kupnju i održavanje opreme za pumpanje guma. Do sada su te troškove uračunali u cijene ostalih proizvoda iz ponude, poput cigareta i grickalica.

Razumno je pretpostaviti da ovaj koncept više ne funkcionira pa treba vidjeti hoće li ostale usluge poput tekućine za brisače ostati besplatne, pišu njemački mediji.

Hrvatskim vozačima i vozačicama, koji be poznaju besplatnu tekućinu za brisače, najzanimljivije hoće li za praksom naplate punjenja guma posegnuti i hrvatske benzinske crpke, što bi implicitno podiglo troškove, a smanjilo sigurnost vožnje. No kako se na hrvatskim benzinskim crpkama odnedavno prodaje doslovno sve, pa čak i kruh, može se pretpostaviti da ta zarada kompenzira trošak besplatnog pumpanja guma.

image

Svaki dodatni trošak na pumpi podiže ukupne troškove vožnje automobila

Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. veljača 2024 14:00