StoryEditor
Svijetistraga je u tijeku

Na 'Jadranu' pronađena velika količina droge: Crnogorci oskrvnuli jedrenjak koji su prisvojili kao ratni plijen i spektakularno se osramotili

Piše PSD
19. travnja 2019. - 14:28

Vojna policija u Crnoj Gori jutros je na školskom brodu "Jadran" pronašla više desetina kilograma tvari, za koju se sumnja da je droga, izvijestio je portal Vijesti.me.

Time je spriječena namjera kriminalnih grupa da zloupotrijebe krstarenje broda, priopćeno je iz crnogorskog Ministarstva obrane.

Danas je bilo planirana praktična obuka studenata Pomorskog fakulteta iz Kotora, a prema neslužbenim informacijama, studenti i profesori se nisu ukrcali niti su unijeli svoje stvari na jedrenjak, prije nego je n njemu pronađena sumnjiva tvar. Istraga je u tijeku, prenose Vijesti.me.

Jedrenjak 'Jadran', podsjetimo, Crna Gora je prisvojila kao ratni plijen i godinama ga odbija vratiti Hrvatskoj, koja ga smatra svojim neprijepornim vlasništvom. 

Crnogorci odbijaju svaki dogovor oko povrata jedrenjaka koji je od porinuća davne 1933. u Hamburgu sve do zadnjeg rata bio upisan u flotne liste hrvatskih luka. Ni pobratimstvo dviju država u istom vojnom savezu nije pomoglo razriješiti spor definiran svojedobnim sporazumom o sukcesiji imovine bivše SFRJ.

Hrvatska diplomacija dugo je eskivirala poduzimati ikakve radnje na tragu aktivne borbe za vlasništvo, no zadnjih su godina evidentirani pomaci.

Upućeni tvrde da je aktualni ministar obrane Damir Krstičević po pitanju vraćanja hrvatskog vlasništva nad "Jadranom" učinio puno više nego mnogi njegovi prethodnici i da sigurno neće odustati od ovoga broda.

Izdvojeno

06. kolovoz 2020 21:01